- Troost
- Verbinding met je medemens
- Van meer betekenis zijn
- Angst(en) overwinnen
- Een mooi afscheid bevorderen
- Van waarde zijn
- Het 'goed doen' voor de ander
Minder (pijn)klachten en meer rust voor de persoon waarvoor jij zorgt met al jouw passie en energie
Ik wilde van betekenis zijn in de laatste levensfase voor mijn cliënten en familieleden waarvan ik afscheid heb moeten nemen. Het was voor mij belangrijk alles zo mooi als mogelijk te laten verlopen.
Ik wilde obstakels uit de weg ruimen voordat ze pijnlijk werden. Ik wilde van waarde zijn en de ander zo goed mogelijk ondersteunen in deze bijzondere en intieme fase van het leven.
En tegelijkertijd wilde ik ook goed bij mezelf blijven, zodat de zorgverlening niet ten koste ging van mezelf
Ik wilde af van die angst en die machteloze gevoelens die ik had. Bang om iets verkeerd te doen of dat het 'einde' eng en pijnlijk verliep. Ik sliep onrustig als ik terminale zorg verleende en het koste me (te) veel energie. Ik ervoer schuldgevoelens en een te grote verantwoordelijkheid.
Ik ben een doener, maar wat kon ik doen behalve de dagelijkse zorgverlening en medicatie aanreiken?
Ondanks dat ik universitair ben geschoold en vele nascholingen volgde in de palliatieve zorg, was ik onzeker als ik aan het sterfbed stond.
Ik voelde de verantwoordelijkheid en wist niet zo goed wat ik wel of niet kon zeggen. Ik wilde iets doen, van meer betekenis zijn. Maar hoe?
Deze zoektocht leidde me naar verschillende coach opleidingen, juist ook buiten de reguliere zorg. Door middel van het combineren van deze studies, opleidingen, cursussen en jarenlange ervaring ontwikkelde ik de ZEN- methode.
De ZEN- methode geeft in 3 stappen structuur om goed voor jezelf én goed voor de ander te zorgen in de terminale fase.
De grootste gemaakte fout...
"Er is niks meer aan te doen..."
Je kunt niks meer doen....
Is dat zo?
Soms geven mensen de kans op verbetering op, omdat ze denken dat er niks meer 'te halen' valt omdat de gezondheid verder achteruit gaat. Dit is een misvatting.
Inderdaad, niet alles valt te verbeteren en soms is het lijden erg zwaar en pijnlijk. Tegelijkertijd is het zonde om deze stelling aan te nemen en niks te doen om welbevinden te bevorderen. Mijn ervaring is dat de intentie voor een mooi afscheid bijdraagt aan welbevinden. Verwacht geen wonderen, maar waardeer (kleine) stapjes vooruitgang in meer kwaliteit van leven.
Wat als jij het verschil kunt maken?
De ZEN- methode maakt gebruik van drie stappen die je structuur en houvast geven in de stervensbegeleiding.
Stervensbegeleiding begint bij jezelf. De verbinding die je aangaat met de ander. De kwaliteit van deze verbinding maakt dat rust tot stand komt. Het maakt daarbij niet uit wat je vooropleiding of ervaring is.
Ontvang de videotraining van de ZEN methode
Ik heb me de laatste jaren toegelegd op het verbeteren van zorg in de laatste levensfase op een natuurlijke manier. Dit resulteerde in de ZEN methode.
De ZEN methode deel ik momenteel gratis, omdat ik zoveel mogelijk mensen wil helpen en inspireren in de zorg voor een stervende.
Wat ga je ontvangen in deze gratis training ?