Sterven en de ziel
ziel-sterven
Spiritualiteit bij sterven
Spiritualiteit bij sterven
09/02/2022
5 min

Sterven en de ziel

09/02/2022
5 min

In dit artikel wil ik een aantal mooie inzichten met je delen als we kijken naar de ziel en wat dat wel of niet zegt over sterven. Mijn intentie is om jou te inspireren, maar ook om jouw visie op sterven te vergroten. Misschien ga je dingen lezen die helemaal bij jou passen, maar je kunt soms ook denken dat het niet jouw ding is. Weet dat beide oké is. Ik hoop je gewoon te prikkelen hoe ik aankijk tegen het leven en sterven en wat de ziel daarmee te maken heeft.


Je luistert de podcast Stervensgoed hier, of leest het onderstaande artikel👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

👉🏻Meer weten over ondersteunen in de laatste levensfase? Met meer vertrouwen begeleiden in de stervensfase? Volg deze gratis video training


Het lichaam en de ziel

Wat ik een heel mooie en hartverwarmende definitie van sterven vind, is: Sterven is het scheiden van lichaam en ziel. In onze maatschappij, die voornamelijk gebaseerd is op het medisch model, stopt bij sterven onze ademhaling en onze hartslag. Dat is min of meer de definitie van dood. Dan zijn we 'weg', dan zijn we dood en dan is het klaar. Het is over.

 Er zijn heel wat mensen die geloven dat het dan ophoudt. Ik schrijf dit artikel niet om jou te overtuigen dat het anders is, want alles wat jij gelooft is oké. Ik wil mijn visie delen met de uitnodiging dat je erover na kunt denken wat jij er eigenlijk van vindt.

Voor mij betekent het dat bij sterven het lichaam stopt, maar de ziel verdergaat. Ik vind het belangrijk om tijdens begeleiding in de stervensfase, naast het spirituele stuk,  ook naar het lichaam te kijken.

 Voordat de ziel overgaat, zit het nog altijd in een lichaam die symptomen en ervaringen heeft. Die kwalen heeft of juist heel comfortabel is. In dit aardse leven zit de ziel in het lichaam. Dus laten we daar vooral tijd en aandacht aan besteden om daar zoveel mogelijk comfort aan te geven. Dat is een inzicht dat ik met je wil delen. 


Sterven is het scheiden van lichaam en ziel


De ziel is onsterfelijk

De essentie is dat een ziel niet kan verdwijnen zoals een lichaam dat helemaal oplost na het sterven. De ziel leeft op de een of andere manier verder, maar dan niet in je lichaam. Ik geloof dat wij meerdere levens hebben (reïncarnatie) en dat we dit leven hebben om ervaringen op te doen en om dingen te leren.

Omdat een ziel, die normaal gesproken geen lichaam heeft, bepaalde dingen niet kan ervaren. Op het moment dat een ziel in het lichaam zit, kunnen wij voelen, horen, ruiken, proeven, lekkere dingen eten, vrijen of een knuffel geven. Dit zijn allemaal dingen waar wij ons lichaam voor nodig hebben.

Doordat wij die menselijke ervaring hebben, kan de ziel dat ervaren en daardoor kunnen we ons bewustzijn vergroten. Dit is een onderdeel waarom wij hier op aarde zijn. Dat geloof ik en ik geloof ook dat wij vaker terugkomen. 😀

Om de definitie nog even terug te pakken; het scheiden van lichaam en ziel, dat is wat gebeurt als we sterven.

Als je deze definitie ook echt in de diepte kan voelen en ervaren, krijgt afscheid nemen ook een heel andere betekenis. Als je denkt dat na de dood alles stopt, vind ik dat enorm hard en schrijnend. Én ook een pijnlijke gedachte. De wetenschap dat een dierbare overledene nog altijd aanwezig is, zij het niet in een lichaam, is voor mij een heel troostrijke en warme gedachte. 🙏🏻Maar ook al denk jij: dood is dood en weg is weg, dan nog blijft er ook een gedachte dat de relatie die je met iemand hebt nog altijd blijft voortbestaan. De liefde stopt niet.


Contact met de ziel van een overledene, kan dat?

Ik zal je een persoonlijk verhaal delen.

 Ik had eens een cliënte waarmee ik een heel bijzondere band had. Jarenlang was ik haar handen en voeten (omdat haar lichaam beperkt was in het gebruik van haar ledematen). Zij luisterde naar mijn verhaal; naar de dingen waar ik mee bezig was. Ik was verpleegkundige, maar ook bezig met het volgen van trainingen over communicatie, persoonlijke ontwikkeling en coaching.

Zij wist altijd de juiste vragen te stellen. Als ik filosofeerde of nadacht (of piekerde 😉) hoe iets te moeten doen, dan stelde zij altijd de juiste vraag.

De juiste vraag is de opening naar meer en groter bewustzijn. Het is echt krachtig als je de juiste vragen kunt stellen.

Nadat zij is overleden, dacht ik heel vaak: Wat zou zij mij nu zeggen? Wat zou zij mij nu vragen?

 Eigenlijk komt er dan altijd wel een antwoord binnen. Je kunt dus niet meer met een overleden dierbare bellen of een kopje koffie drinken.

Maar als je iets wilt weten, vraag het gewoon! Wat zou diegene zeggen?

 Ik geloof dat dit nog altijd kan. Soms zeggen sceptici wel eens: Ja, maar misschien is dat je eigen bewustzijn of je eigen gedachten. Dan denk ik: Ja, dat kan.

Maar wat maakt het uit? Ik heb een antwoord op mijn vraag of mijn probleem. Dus wat maakt het uit of het in mijn hoofd gebeurt of dat het daadwerkelijk van boven komt?

Een ziel komt vrij

Dood betekent niet dat de relatie over is, maar op een andere manier vorm krijgt. Manu Keirse,  een bekende professor die veel weet over rouw, zegt het zo mooi: Deze persoon verplaats zich van de buitenkant naar de binnenkant van je hart ❣️. Als een relatie in een andere vorm blijft voortbestaan, wordt het makkelijker om los te laten. Om er vrede mee te hebben. Het geeft een helend perspectief. Niet dat het makkelijk is, maar wel anders, of misschien wel minder zwaar.

Soms voelt het alsof een ziel gevangen zit in een lichaam. Heb je da weleens gevoeld?  De energie van een ziel is enorm groot, alsof het niet meer past in een lichaam. Zeker als een lichaam meer gezondheidsproblemen, pijn en kwalen heeft. Dan kan de dood echt als een verlossing komen. Voor een naaste kan er dan een stuk berusting in zitten. En niet omdat  je die persoon zo graag wilt missen. Maar dat je vooral dankbaar bent dat die ziel verder mag gaan. Die ziel wordt als het ware vrijgelaten uit een lichaam die heel veel pijn heeft of lijdt.

Gratis trainingen over sterven en de ziel; spirituele stervensbegeleiding

Word je helemaal warm van binnen als we praten over de ziel en sterfelijkheid? Vind je het supertof om hiermee bezig te zijn? De gratis masterclass ‘Liefdevolle en praktische stervensbegeleiding kun je volgen via deze link.Wil je nog meer omdat je ziel hier helemaal in vuur en vlam van staat, dan past het stervensgoedjaartraject bij jou. Hierin word je opgeleid tot stervensgoed levenseindedoula. Je vindt alle informatie op deze plek.

Stervensgoed doula

Reacties
Categorieën