Sterven en de Ziel | Wat gebeurt met je Ziel na een overlijden?
Sterven en de Ziel
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
02/23/2021
2 min

Sterven en de Ziel

02/23/2021
2 min

​Geloof jij in leven na de dood?
Misschien een beetje een confronterende vraag (of misschien ook niet)……..

Spiritualiteit en sterven, het ligt zo dicht bij elkaar én is er mega veel afstand! 
Een taboe voor de meeste stervelingen!

De ziel en leven na de dood

70% van de Nederlandse bevolking gelooft dat er ‘iets’ is na dit leven. Dit kan een vorm van bewustzijn zijn, een hemel (of hel) of in reïncarnatie.
Toch wordt er aan het levenseinde maar weinig gesproken (in het algemeen) over wat er op spiritueel niveau gebeurt als we doodgaan.
Ik ben gefascineerd en nieuwsgierig. Sommige overlijdens waar ik bij aanwezig was, laten me geloven dat er meer is tussen hemel en aarde dan wat we kunnen waarnemen.
Soms voelde ik de energie veranderen in een kamer van een stervende als de dood aan de deur klopte.
Heb jij ook zulke ervaringen?
Of is dat je te zweverig?
Ik respecteer ieders mening of ervaringen rondom een overlijden en de denkwijze/ geloof die daarbij hoort.

Is er iets na dit leven?

Aan de andere kant vind ik ook dat je als hulpverlener bij een levenseinde je standpunt moet weten. Of beter gezegd mag onderzoeken.
Uiteraard kan je dit standpunt altijd veranderen wanneer dit goed voelt of beter bij je past naarmate je ontwikkelt.
Een standpunt is niet om een ander te overtuigen, integendeel! Een standpunt geeft wel aan dat je erover nagedacht hebt, wat de dood voor jou betekent. Een standpunt kan ook zijn dat je het gewoonweg niet weet. Met een standpunt kun je de ander aan het denken zetten of inspireren.
Heb je bijvoorbeeld deze documentaire surviving death gezien op Netflix? Wetenschappers onderzoeken leven na de dood met behulp van mediums.
Ik ging ook op onderzoek uit en interviewde Marie -Claire van der Bruggen. Ze is schrijfster van een aantal boeken waarvan ‘het sprookje van de dood’ en ‘De dag toem mijn vader een engel’ werd, de allerbekendste zijn.
Van het sprookje van de dood is zelfs een theatervoorstelling gemaakt.

​​Marie-Claire is te gast in Podcast Stervensgoed #20 waarin ze haar denkwijze deelt wat er gebeurt met de Ziel als we sterven. 
Ik heb gefascineerd geluisterd. Ik vind het troostend en mooi hoe ze dit leven en het leven erna centraal stelt. Wat ik het meeste waardeer is de simpele Jip en Janneke taal. Geen zweverig gedoe met wolkentaal, maar juist licht en concreet.
Ik hoop dat deze podcast opname je mooie inzichten, troost en inspiratie geeft. En wellicht ook wel een stukje geruststelling omdat het de angst voor de dood vermindert.
 
Wil je na het luisteren van deze podcast verder onderzoeken hoe je tegenover de dood staat en hoe je anderen bij een levenseinde met vertrouwen begeleid?
​Voel jij je geroepen anderen te ondersteunen?

​​In stervensgoed level 1 ervaar je wat ‘goed sterven’ voor jou betekent en hoe je anderen op een mooie manier ondersteunt bij een levenseinde. In de gratis masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding onthul ik een aantal belangrijke inzichten rondom ondersteunen bij een levenseinde.
Reacties
Categorieën