Hoe overleef je de feestdagen als je verdriet hebt?
Hoe overleef je de feestdagen als je verdriet hebt?
Ondersteunen bij rouw en verliesverwerking
Ondersteunen bij rouw en verliesverwerking
12/22/2020
3 min

Hoe overleef je de feestdagen als je verdriet hebt?

12/22/2020
3 min

Verdriet en eenzaamheid, we kennen het allemaal. Normale menselijke gevoelens in een maatschappij waar je gelukkig moet zijn. Juist het gelukkig MOETEN zijn maakt verdriet en eenzaamheid groter. Je voelt wat je voelt. Het is goed dat je voelt. Juist het wegdrukken van emoties en gevoelens zorgt voor lichamelijke en geestelijke klachten. Niet voor niks lijden er nu meer dan ooit mensen aan een depressie en/ of een burn-out. Het voelen van emoties is niet iets wat we aangeleerd krijgen in onze opvoeding of op school.

 Als emoties gevoeld worden, dan stromen ze. Als het stroomt, zit er beweging in en gaat het ook weer voorbij.
Wat je wegdrukt en vasthoudt blijft steken en zorgt voor meer pijn. (Hier onthul ik  je hoe verdriet werkt).

Verdriet en eenzaamheid is pijnlijker tijdens de feestdagen

Je bent niet de enige die het moeilijk heeft in deze tijd. Juist doordat we teruggeworpen worden op onszelf tijdens Corona, worden uitdagingen van het leven beter zichtbaar. We ontkomen niet meer aan onze emoties die we wegdrukken. Vers verdriet is hard aanwezig en oud verdriet komt omhoog. We kunnen het Niet niet-horen. In de donkere dagen voor kerst kunnen deze emoties confronterender zijn dan ooit.

Goed nieuws bij verdriet

Wat zich ‘hard’ en duidelijk presenteert kan niet ontkend worden. Je zult er iets mee moeten doen. Dit is een kans. Een kans om er anders mee om te gaan. Een kans om iets te leren over het leven, over jezelf. Neem jij die kans aan?
Persoonlijke ondersteuning bij rouw en verlies kan je verder helpen zodat alles weer gaat stromen. Of wil je liever vast blijven zitten?
Juist in het donker zie je het licht. Je kijkt makkelijk over een lichtpuntje heen als het helder is. Een ster aan de hemel is in de nacht zichtbaar, deze schoonheid mis je overdag. Soms heb je een vertrouwenspersoon nodig die je inzicht geeft bij rouw en verliesverwerking.

Drie inzichten als je verdriet ervaart:

  • 1)    Verbinding maken met elkaar geeft troost. Juist in tijden van Corana is op een ‘normale’ manier verbinding maken verboden. Luister naar je hart en voel wat je nodig hebt. Wat de wet voorschrijft is niet altijd het beste voor jou. Vind je eigen weg hierin. Onlineverbinding maken is een haalbaar alternatief. Verbinding maak je ook met rituelen. Rituelen geven namelijk troost en hebben een helende werking. Op de eerste kerstdag worden rituelen en onlineverbinding met elkaar verbonden. We komen online via facebook bij elkaar om dierbaren te herdenken door een kaarsje aan te steken. Ik zou het tof vinden al je meedoet. De link vind je hier. Het is een positieve en liefdevolle manier om te verbinden met jezelf en je (overleden) dierbaren. Je doet het alleen en tegelijkertijd toch samen. 
  • 2)    Uit je verdriet. De een houdt van praten, dan ander houdt van schilderen. Soms willen mensen het uitschreeuwen of gaan ze sporten. Vind uit wat voor jou werkt. Voor iedereen werkt het anders. “Vroeger” zeiden ze weleens dat je moest praten. Je moet juist helemaal niks! Leer je zelf kennen en ontdek hoe het voor jou werkt. In deze onlineworkshop leer je hoe verdriet werkt. Laat de emoties stromen. Emotie komt van het woordje ‘motion’ wat staat voor beweging. Een emotie is niets meer of minder dan een gevoel dat je richting geeft. Het wijst je de weg of je richting angst en gescheidenheid gaat of juist naar liefde en verbinding.
  • 3)    Wees lief voor jezelf. Verdriet en rouw ervaren is niet makkelijk, maar vaak maken we ons het zelf nog moeilijk door er iets van te vinden. Niet de emoties zelf zijn het probleem, maar het lijden ontstaat doordat we iets vinden van die emoties en gevoelens. We mogen van onszelf niet voelen. We vinden dat we blij moeten zijn met wat we hebben, bijvoorbeeld. Dat we gelukkig moeten zijn of niet zo ontevreden. We vinden wat van onze emoties. We hebben er een mening en oordeel over. Als je jezelf toestaat alles te mogen voelen, stromen de emoties weer. Wat stroomt laat je los. In dit traject help ik je alles weer te laten stromen.

 

De dagen voor kerst én deze tijd zijn niet makkelijk als je verdriet ervaart.
Loop je vast? Weet je niet wat je moet doen?
Hoe je het beste verder komt? Wil je dat je emoties weer stromen zodat je weer lekkerder in je vel zit en verder kunt met leven? Ik onthul je jouw volgende stap in dit gratis adviesgesprek bij rouw en verlies. Je kunt je hier aanmelden.

 

P.S. Mag ik je uitnodigen?​​

Samen een kaarsje aansteken om onze dierbaren te herdenken op een positieve manier. doe gratis mee. Eerste kerstdag 2020 om 11.00.
 


Reacties
Categorieën