Je praktijk starten als stervensbegeleider/ end-of-life/death doula?
Een praktijk starten als stervensbegeleider?
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
05/04/2021
2 min

Je praktijk starten als stervensbegeleider/ end-of-life/death doula?

05/04/2021
2 min

Voel jij het verlangen om mensen te helpen in de laatste levensfase?

Je hebt misschien wel gehoord van de verschillende termen die ze gebruiken voor ondersteuning in de laatste levensfase.

Stervensbegeleider, laatste levensfase begeleider, end-of-life doula , death doula of Soulmidwife. Het zijn allemaal termen voor hulpverleners die ondersteunen in de laatste levensfase. De ondersteuning kan zeer divers zijn: het kan gaan om praktische ondersteuning, het uitzoeken van (financiële) regelzaken, luisteren, informatie geven, geruststellen, aanwezig zijn, angst verminderen, geven van medische en/of complementaire zorg, ondersteuning bij waken….

De mogelijkheden zijn net zo divers als de namen die eraan worden gegeven. Ook de achtergrond van deze hulpverleners is divers, sommige professionals hebben ervaring als therapeut/ coach/ zorgverlener/ ritueel begeleider of ‘ervaring van het leven zelf”.

Als je dit blog leest neem ik aan dat je nieuwsgierig bent om anderen te ondersteunen bij een naderend levenseinde. Steeds meer mensen voelen zich ‘geroepen’ om mensen bij te staan bij het levenseinde. Ik geloof dat passende begeleiding in de laatste levensfase een wezenlijk verschil maakt voor een rustige overgang. Deze hulp bevat veel meer dan alleen medische zorg, die vaak wel aanwezig is.

Er is noodzaak aan deze niet-medische hulp aan het levenseinde, maar veel mensen twijfelen of ze deze ondersteuning kunnen bieden.

Wellicht vraag jij je ook af:

  • Heb ik wel genoeg kennis/ ervaring/ opleiding/…. in huis?
  • Welke hulp/dienst kan ik aanbieden bij een levenseinde?
  • Is een eigen praktijk starten een mogelijkheid?  
  • Hebben mensen mijn ondersteuning nodig?
  • Mag ik wel geld vragen voor mijn dienst?
  • ……..


Hoe dan?!

Hoe word je stervensbegeleider / end-of life doula?

Je bezit meer talent om dit heilige werk te doen, dan je zelf waarschijnlijk beseft!
Veel lichtwerkerstherapeuten, coaches, zorgverleners onderschatten hun waarde die ze bieden, als het gaat om de ondersteuning die ze (kunnen) geven aan het sterfbed. Of er wordt alleen gedacht aan medische ondersteuning of helpen bij de persoonlijke verzorging. Maar er is zoveel meer te doen, waarmee je ondersteunt voor rust en verbinding.

Je voelt je geroepen om mensen rondom het stervensproces te begeleiden. Misschien heb je er een goede reden voor, misschien weet je het niet, maar ‘voel je het gewoon zo’.

Dit gevoel heb je niet zomaar en ik raad je aan hier iets mee te doen!

In deze gloednieuwe online masterclass “hoe word je een Ster in Stervensbegeleiding” ga ik je onthullen hoe je op een integere manier je diensten aanbiedt om mensen te ondersteunen rondom het levenseinde. En waarom dit zo belangrijk is om te doen!
Daarnaast deel ik een aantal cruciale aspecten om mensen te ondersteunen rondom de laatste levensfase.

Ik ben enorm enthousiast over deze masterclass, omdat ik ervan overtuigd ben dat we samen het verschil maken in de laatste levensfase.  Omdat het mijn droom is om het vak als levenseinde-begeleider/ stervensbegeleider/ end-of-life doula op de kaart te zetten in Nederland is de masterclass gratis.  Hier kun je aanmelden.

Reacties
Categorieën