Onnodige rouwpijn
sterven en rouw
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
01/06/2022
1 min

Onnodige rouwpijn

01/06/2022
1 min

Misvattingen en onwetendheid over sterven geven onnodige (rouw)pijn

In gesprek met mensen die een overlijden van een dierbare hebben meegemaakt stuit ik nog weleens op conclusies die mensen hebben getrokken die niet waar zijn. Ze nemen verantwoordelijkheid op hun schouders die niet van hun zijn, voelen zich schuldig over iets waar ze niets aan konden doen of hebben verwachtingen van het stervensproces die niet reëel zijn. Veelal worden spijt, schuld en schaamte gevoelens meegedragen

Inzichten en verhalen die ik in deze podcast Stervensgoed deel:

  1. Een vrouw die ten onrechte dacht dat haar moeder was overleden doordat ze gestikt was op haar sterfbed en een enorme last op haar schouder droeg (en hoe ze deze last losliet)
  2. Een vrouw die het sterven van haar moeder in een ander perspectief kan zetten omdat ze het stervensproces kon begrijpen. Het was niet minder pijnlijk, maar wel beter te accepteren.
  3. En nog veel meer waargebeurde verhalen gevuld met persoonlijke inzichten.

Deze verhalen hebben als gemeenschappelijke deler, dat door kennis gebrek de verkeerde conclusies worden gemaakt. Niet bewust, natuurlijk, maar soms zeulen mensen jarenlang een last met zich mee omdat ze zich schuldig voelen, denken dat ze gek zijn, of dat het niet normaal is wat ze voelen. We ervaren dan meer druk en meer emotionele pijn waardoor we meer lijden.

 

Je luister de podcast Stervensgoed met waardevolle inzichten hier:

 

In deze podcast deel ik een aantal verhalen van mensen die onnodig een last meedragen. Door passende informatie konden ze deze last met zachtheid en mildheid loslaten.

Delen is Helen bij rouw

In deze podcast deel ik persoonlijke verhalen van mensen die onbewust verkeerde conclusie hadden getrokken, zich schuldig voelden en die een zware last op hun schouders droegen. Door het delen van hun verhalen konden ze deze last van zich afschudden door de inzichten, wijsheden en eyeopeners die ze kregen.

Ik hoop dat deze podcast jou kan inspireren in zachtheid, mildheid en het op tijd inschakelen van ondersteuning zodat je niet hetzelfde hoeft door te maken. Soms kunnen slechts 1 of 2 gesprekken met een professional het verschil maken.  

Wil je meer weten over het begeleiden van mensen in het stervensproces?

In deze gratis masterclass Liefdevolle en praktische stervensbegeleiding deel ik een aantal waardevolle inzichten die je toepast om mensen te ondersteunen in de laatste levensfase.

Meld je hier aanReacties
Categorieën