We kunnen niks meer doen in de laatste levensfase
We kunnen niks meer doen in de laatste levensfase
Ervaringen over het levenseinde
Ervaringen over het levenseinde
02/09/2021
1 min

We kunnen niks meer doen in de laatste levensfase

02/09/2021
1 min

Soms wil ik mensen even stevig door elkaar rammelen (= liefdevol wakker schudden 🙂 ), als ze dit soort uitspraken zeggen rondom de laatste levensfase:

​​”We kunnen niks meer doen”
“Het is hopeloos”

Met dit soort uitspraken sla je alle deuren dicht. Zorg dat een deur opengaat, waar een andere deur wordt gesloten.

(Voel je niet schuldig als je dit soort uitspraken eerder hebt gezegd, ik ​wist voorheen ook niet beter. Ik zei voortdurend onhandige uitspraken. En vandaag de dag ga ik nog steeds weleens de mist in).

Als we een deur dicht doen, opent vanzelf een andere deur. Tenminste als je niet alles dicht slaat. Dit kan door bovenstaande uitspraak te nuanceren. Maakt het concreet.

We kunnen niks meer doen–> we kunnen niks meer doen om de ziekte te stoppen, maar wel ondersteunen om je leven te veraangenamen ondanks de ziekte.

Voel je het verschil?

Een kleine toevoeging, geeft duidelijkheid én nieuwe mogelijkheden. Een deur gaat dicht, een andere deur gaat open.

In podcast Stervensgoed #19​​​​​ worden inzichten onthult die de kijk op een levenseinde veranderen.  Wanneer alles onmogelijk lijkt…… welke mogelijkheden zijn er dan?


Als de focus alleen ligt op het resultaat; het voorkomen van een overlijden, dan bonken we tegen een muur. Tevergeefs, er is geen ontkomen aan bij een naderend levenseinde.

Ieder van ons gaat dood. Als je leeft ontkom je er niet aan. Je leven is het ticket naar de dood. Je kunt kiezen voor de hobbelige weg of voor de hobbelige weg met mooie uitzichten. Welke weg kies jij?

Door te focussen op de weg (en de mooie uitzichten) kunnen we genieten, plezier hebben, verbinding maken, liefde ervaren. Het gaat niet ​​​​​​om het eindresultaat, maar de weg die je volgt erheen. Dit is waar het omgaat, ook in de training stervensgoed level 1)

Als het levenseinde nadert, kunnen we alles doen om de bestemming te veranderen. Of we focussen ons op de weg, omdat de eindbestemming hoe dan ook komt.

Het is een andere deur, een andere weg.

Een deur die mogelijkheden biedt om het anders te ervaren, er anders mee om te gaan, een andere kijk te hebben op de laatste levensfase.

​​​​​​​
Er zijn vele wegen naar Rome.​​ Welke kies jij?
​​​​​​​

Voel jij je geroepen om te ondersteunen in het stervensproces?

In de ​​​gratis Masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding onthul ik belangrijke inzichten over ondersteunen in de laatste levensfase.

De Masterclass is super waardevol voor (aankomend) mantelzorgers en zorgverleners die ondersteunen rondom het stervensproces en écht het verschil willen maken op een holistische manier! De masterclass wordt gemiddeld beoordeeld met een 9!
Vol = Vol Reserveer mijn plek

 

Reacties
Categorieën