Ondersteunen in de Laatste Levensfase: Waar Begin Je?
ondersteunen-levenseinde-waar-beginnen
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
09/12/2023
3 min

Ondersteunen in de Laatste Levensfase: Waar Begin Je?

09/12/2023
3 min

In de laatste levensfase zijn er talloze vragen en overwegingen. Hoe kun je de juiste ondersteuning vinden in deze fase van het leven? Laten we beginnen met een eenvoudige, maar cruciale vraag. Een vraag die simpel is en een fundament is voor alles wat belangrijk is in het leven en ook het einde ervan.

Je beluistert de Stervensgoed podcast over dit onderwerp hier:


👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify

Diversiteit in Palliatieve Zorg

Er zijn allerlei groeperingen en netwerken op medisch gebied palliatieve zorg; sommige specifiek voor een ziektebeeld. Bijvoorbeeld voor mensen met kanker, voor mensen met dementie, voor mensen die op jonge leeftijd dementie hebben, voor mensen die een ziek kindje hebben, en dan is er nog veel op religieus gebied dan is er nog veel op zingeving gebied. Zo ontzettend veel, en dan heb ik het nog niet gehad over het afscheid nemen zelf, over het uitvaart, over rouw en verliesverwerking. 

Nou, je hoort, er is zo ontzettend veel. Dat is ontzettend fijn, want er zijn zoveel manieren waarop je ondersteuning, informatie, kennis en inspiratie kunt ontvangen over de laatste levensfase.  Zo is er ook deze gratis checklist , die je helpt om een overzicht te creëren als je ondersteunt in de laatste levensfase.

Palliatieve zorg omvat verschillende aspecten en is er voor diverse groepen. Maar waar begin je als je ondersteuning zoekt? Soms zien mensen door de bomen het bos niet meer. 

De Belangrijkste Vraag: Hoe Wil Je Je Voelen?

De vraag om als eerste te stellen als je nadenkt over het leven(seinde) is: hoe wil jij je voelen? Misschien een beetje gek, anders geformuleerd; wat wil je beleven in dat laatste stukje leven? Of wat wil je ervaren? 

Dit lijken hele simpele vragen, maar op het moment dat je met deze vragen aan de slag gaat, overdenkt of mediteert, een aantal dagen door je hoofd laat gaan, geven ze verdiepende inzichten. Niet alleen wat belangrijk is in het laatste stukje leven, maar vooral ook wat belangrijk is vandaag, deze dag, in het leven.

Wat je wilt ervaren en voelen is een mooi fundament voor het leven, en ook voor de laatste levensfase.

Stervensbegeleiding gaat altijd over het leven, niet alleen over het sterven

Stervensbegeleiding gaat eigenlijk altijd over het leven. Daarom kunnen we ook beter zo vroeg mogelijk hiermee bezig zijn door hier over na te denken. Zodat het een stuk bewustwording geeft. Wat is nou echt belangrijk voor je? Hoe wil jij je voelen? Wat wil je ervaren? Wat zijn belangrijke waarden en normen in je leven? Want deze belangrijke waarden en normen zijn ook belangrijk aan het sterfbed!


Jouw huidige gevoel en ervaringen zijn een basis voor het leven en de laatste levensfase.


Neem de tijd om na te denken over je gevoelens, ervaringen, en wat je belangrijk vindt in het leven. Het zal niet alleen je levenseinde verrijken, maar ook de dagen van vandaag


Sommige vragen zijn te groots om direct te beantwoorden, maar beginnen met hoe je je wilt voelen, kan helpen.

Als we mensen vragen of ze wel of geen behandeling willen in de laatste levensfase, is die vraag vaak te overweldigend. Er zijn zoveel aspecten en lagen aan verbonden, dat de vraag te groot is om te beantwoorden. Beginnen met de vraag: "Wat wil je beleven in dat laatste stuk leven?" kan kaders bieden en inzicht geven in waarden en normen.

In deze video ontdek je de eerste 3 stappen waar je begint als je wilt helpen in de laatste levensfase en wilt bijdragen aan comfort.

Een Onvoorspelbaar Levenseinde

Het leven loopt zelden volgens plan, maar weten wat belangrijk is, kan als leidraad dienen. In de laatste levensfase zijn er talloze scenario's, en het levenseinde loopt  ook zelden volgens plan. Als je weet wat mensen willen ervaren en wat belangrijk is, biedt dit richtlijnen voor situaties waarin het leven niet volgens plan verloopt. Het helpt om de ondersteuning en zorg beter af te stemmen op individuele behoeften.Denk aan wat je wilt beleven en voelen. Dit is niet alleen waardevol voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Een Levenseinde plan

Een levenseinde plan is geen somber document, maar een leidraad voor het levenseinde en geeft inzicht en inspiratie. Een levenseinde plan bevat overdenkingen en inzichten over alle belangrijke aspecten van het leven en het einde daarvan. Het is niet zwaar of verdrietig; het geeft juist helderheid en focus om hier op een positieve manier mee bezig te zijn. Het geeft inzichten over het  wat écht belangrijk is in het leven(seinde).

 Mocht de tijd eraan komen, dan is het een liefdevolle leidraad voor jezelf en je naasten zodat je ook het laatste stuk leven kunt vormgeven op een manier die bij je leven past.

In de training "Stervensgoed: Voorbereid op de Laatste Levensfase" nemen we je mee aan de hand van overzichtelijke stappen om je levenseindeplan in te vullen. Als je meer wilt ontdekken en diepgaande vragen wilt verkennen die je misschien nog niet hebt overwogen, dan nodig ik je uit om deel te nemen aan deze training.

We behandelen verschillende aspecten van het levenseinde, inclusief financiële en juridische overwegingen (nalatenschap, erfenis etc.). Het levenseinde verloopt nooit volgens plan, maar met een goed doordacht levenseindeplan kun je meer controle uitoefenen over hoe je je laatste dagen wilt doorbrengen. Dit is niet alleen waardevol voor jou, maar ook voor je naasten. Een levenseinde is onvoorspelbaar, maar met  een goed levenseinde plan kunnen we de ondersteuning op de best passende manier afstemmen.Reacties
Categorieën