Dieper Duiken in Rouw
susanne-duijvestein- groene-uitvaart
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
04/04/2024
2 min

Natuurlijk Afscheid: Nieuwe Perspectieven op de Uitvaart Met Susanne Duijvestein

04/04/2024
2 min

>> Om de mogelijkheden in stervensbegeleiding te ontdekken die bij jou passen; volg je de workshop Ontwaak de levenseinde doula in jou op 6 april 2024. Te laat? Blijf hier op de hoogte van (gratis) workshops over ondersteunen in de laatste levensfase.

Een duurzame laatste rustplaats: Suzanne Duijvestein over uitvaarten nieuwe stijl

In een tijd waarin duurzaamheid steeds meer de norm wordt in onze keuzes rondom leven, speelt dit thema ook een significante rol bij hoe we nadenken over dood en afscheid. In een diepgaand gesprek met Suzanne Duijvestein, begrafenisondernemer met een groene visie, duiken we in de wereld van duurzame uitvaarten.

 Groen tot na de dood

Suzanne, die sinds 2017 werkt als begrafenisondernemer, zet zich in voor het cre√ęren van uitvaarten die niet alleen respectvol zijn voor de overledenen en nabestaanden, maar ook voor onze planeet. Of het nu gaat om het gebruik van afbreekbare materialen of het kiezen van een laatste rustplaats die bijdraagt aan de natuur, haar werk omvat alle facetten van duurzaamheid in de uitvaartindustrie.

 "De dood is een natuurlijk onderdeel van het leven en zou daarom ook in harmonie met de natuur behandeld moeten worden," stelt Suzanne. Deze filosofie reflecteert in haar aanpak van uitvaarten die niet alleen gericht zijn op het milieu, maar ook op het bieden van een persoonlijk en helend afscheid.

  Afscheid nieuwe stijl

 Een belangrijk aspect waar Suzanne op wijst, is de veranderende visie op uitvaarten. "De traditionele benadering is vaak strikt en weinig flexibel, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden die beter aansluiten bij persoonlijke wensen en de natuur." Zo worden steeds vaker alternatieve locaties gekozen voor de dienst, die passen bij de overledene - van natuurbegraafplaatsen tot geliefde plekken in de buitenlucht. Dit geeft niet alleen een unieke draai aan het afscheid, maar zorgt ook voor een meer betekenisvolle herinnering.

 Participatie en persoonlijkheid bij een uitvaart

 Suzanne benadrukt het belang van participatie bij een afscheid. Van het brengen van eigen eten tot het actief bijdragen aan de ceremonie, het betrekt nabestaanden op een manier die helpt bij het rouwproces. "Door actief deel te nemen aan het afscheid, voelen mensen zich meer verbonden en kunnen ze beter het verlies verwerken. Het maakt het afscheid niet alleen een moment van verdriet, maar ook van liefde en herinnering."

 Verder Kijken dan traditionele methoden om afscheid te nemen

 Innovatieve methoden voor het laatste rustplaats zijn ook onderdeel van Suzanne's visie. "We kijken naar methoden zoals composteren en resumeren, die zowel duurzaam zijn als teruggeven aan de natuur," legt Suzanne uit. Deze technieken vormen niet alleen een milieuvriendelijk alternatief maar dragen ook bij aan een circulaire benadering van de dood, waarbij het lichaam teruggegeven wordt aan de aarde om nieuw leven te voeden.

 Voorbij de Standaard begrafenis

 Suzanne's werk en visie tonen aan dat uitvaarten veel meer kunnen zijn dan een standaardprocedure. Door milieubewustzijn, personalisatie en participatie te integreren, worden uitvaarten transformerende ervaringen die niet alleen eer betonen aan de overledene maar ook bijdragen aan heling van de nabestaanden en respect voor onze planeet.

 In gesprek met Suzanne Duivestein ontdekken we dus een wereld waarin afscheid nemen niet eindigt bij de dood, maar bijdraagt aan een cyclus van leven, liefde en herinnering, allemaal in harmonie met de natuur. Een uitvaart nieuwe stijl, waar duurzaamheid, persoonlijkheid en participatie centraal staan, markeert een beweging richting een toekomst waarin we zelfs in de dood zorg dragen voor onze wereld.

Je beluistert de podcast hier

ūüĎČūüŹĽJe luistert de podcast Stervensgoed ook via¬†apple¬†en¬†Spotify

Of bekijk de video hier

ūüĎČūüŹĽ De website van¬†Susanne¬†

Ontdek je potentieel in stervens- en rouwbegeleiding in de aankomende workshop "Ontwaak de Levenseinde Doula in Jou". Deze workshop is gericht op iedereen die zich aangetrokken voelt tot dit werkveld en meer wil leren over hoe ze hun passie kunnen volgen en een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren.

Wekelijkse inspiratie ontvangen over ondersteunen in de laatste levensfase? Meld je hier aan

Reacties
Categorie√ęn