Angst in de Laatste Levensfase: Praktische Tips en Begeleiding in deze Podcast en blog
angst-laatste-levensfase
Ondersteunen bij rouw en verliesverwerking
Ondersteunen bij rouw en verliesverwerking
06/06/2023
1 min

#104 Wat te doen bij angst in de laatste levensfase?

06/06/2023
1 min

Angst komt regelmatig voor in de laatste levensfase, maar hoe kunnen we hiermee omgaan? In deze podcast Stervensgoed noem ik je 3 belangrijke peilers die ondersteunen bij angst aan het sterfbed.

Beluister de Stervensgoed podcast hier:


👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify

Voordat we in de 3 peilers duiken;Het is belangrijk om de angst niet te willen wegduwen, maar juist ruimte te maken voor de gevoelens en emoties die er spelen.

Begrijp de diversiteit van angst in de laatste levensfase

Trap niet in de valkuil dat je het allemaal snapt en logisch vindt dat de ander bang is in de laatste levensfase. Het kan zijn dat allerlei denkbeelden en stemmetjes in je eigen hoofd het invullen. Het is belangrijk om te realiseren dat iemand in de laatste levensfase naar de toekomst kijkt met angsten die niet altijd overeenkomen met jouw verwachtingen en denkbeelden. Doorvragen is essentieel om de ware aard van de angst te begrijpen. Iemand die ongeneeslijk ziek is, heeft vaak al een rouwproces achter de rug. We staan niet in elkaars schoenen en kunnen nooit volledig begrijpen wat de ander voelt en ervaart.

Zorg voor kennis en voorbereiding van het stervensproces

Het is belangrijk om kennis te hebben over wat er kan gebeuren tijdens het stervensproces. Dit geeft zowel jou als de persoon in de laatste levensfase meer begrip en inzicht. Weet wat je kan verwachten en wat je kutn doen om te ondersteunen. Deze gratis checklist zet al een aantal handige actie punten op een rij.

Daarnaast kan het helpen om een levenseindeplan te maken. Er zijn talloze boekjes en trainingen beschikbaar, zoals ook onze  training Stervensgoed voorbereid op de laatste levensfase, die je helpt bij het creëren van een levenseindeplan. Dit plan biedt structuur, inzicht en rust, zowel voor de persoon zelf als voor degenen die hen ondersteunen.

Luister en (h)erken de emoties bij de stervende

Een belangrijke pijler is het actief doorvragen naar de angst. Vraag waarvoor iemand precies bang is. Soms kun je concrete handvatten en oplossingen bieden, maar soms is dat niet mogelijk. Het belangrijkste is echter om erkenning en herkenning te geven aan de emoties en gevoelens die spelen bij rouw en angst. Dit draagt bij aan de heling en bevrijding van de persoon in de laatste levensfase.


Ik hoop dat deze podcast Stervensgoed en blog je weer inspiratie heeft gegeven om liefdevol te ondersteunen in de laatste levensfase.

Ben je toe aan verdieping en een professionele manier om te begeleiden aan het sterfbed? In de opleiding Stervensgoed levenseinde doula leer je op professionele wijze ondersteuning bieden in de laatste levensfase op een niet-medische manier.

Reacties
Categorieën