Ego en Bewustzijn
halleluja-voor-het-ego
Spiritualiteit bij sterven
Spiritualiteit bij sterven
10/14/2022
4 min

Halleluja voor het ego

10/14/2022
4 min

Heb je net als ik geleerd dat het ego slecht is? Dat het egoïstisch is en niet voor 'bewuste' mensen?

Ik ga vandaag een andere kijk over het ego met je delen, geïnspireerd door het werk van Anita Moorjani (die wereld beroemd werd door haar genezing van kanker naar een nabij dood ervaring).

Je luistert de podcast Stervensgoed hier: (of leest onderstaand blog)

👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

👉🏻Verdiepen in het laatste stukje leven zodat je met al je warmte kunt ondersteunen? Volg de gratis videotraining voor onmisbare inzichten via deze link.

Het ego is zo slecht nog niet, we hebben het nodig om te overleven

 In dit artikel ga ik het hebben over het ego. Ik heb altijd geleerd dat het ego niet goed is. Dat het slecht is en je het maar zo klein mogelijk moet maken.Bestrijden. Het is niet spiritueel of bewust als je een groot ego hebt. Maar wat is mijn kijk hierop veranderd na het lezen van het boek van Anita Moorjani. ‘Dying to be me’; een internationale bestseller. Het gaf mij een heel verfrissende kijk op ons bewustzijn, ons ego en wat wij hier te doen hebben in dit leven.Omarm je ego

Ik heb altijd geleerd dat het helemaal niet zo spiritueel was als je een groot ego had. Dat spirituele mensen geen ego hebben of dat zij die overwonnen hebben. Wat ik dus zo mooi vind in het boek van Anita Moorjani, is dat het gaat over het ego omarmen. En deze zelfs een belangrijke plek in het leven te geven!

 Ik geloof dat het ego bestaat uit allerlei stemmetjes. Wat aan de ene kant heel positief kan zijn omdat je ego je kan oppeppen. Allerlei dromen, verlangens en ambities heeft. 

Aan de andere kant kan het ego je met vervelende stemmetjes ook enorm klein maken. Je bent bijvoorbeeld niet goed genoeg. Of je wilt iets heel graag en je ego zegt: ‘Je kunt het niet.’ 

Een ego kan dus allerlei kanten opwerken.

 In spirituele stromingen wordt dan gezegd: ‘Je moet je ego overwinnen.’ Dan lijkt het dus net alsof we dat ego gewoon in de kast moeten stoppen. Nu geloof ik sowieso niet in dingen wegstoppen. Ik denk dat het net als een etterende wond is. Je kunt er allerlei pleisters op gaan plakken zodat je het niet ziet, maar als daaronder een enorm broeinest van bacteriën zit, gaat die pleister uiteindelijk niet helpen. Je zult die wond schoon moeten maken zodat deze van binnenuit kan helen.

Bewustzijn én ego op tien

Anita Moorjani schrijft in haar boek dat je met een ego bent geboren. Daar is niets mis mee. We hebben ons ego nu eenmaal nodig om te overleven in deze wereld. Als je het niet nodig had gehad, dan had je ook geen ego gekregen!

 Ik vind dat een mooie geruststelling. Zij legt heel goed uit dat je het kunt zien als een radio waarbij je het volume van nul tot tien kunt zetten. Enerzijds ben je geboren met één knop, welke staat voor je bewustzijn. Bij de geboorte staat die knop op tien. Anderzijds ben je met een knop geboren welke je ego is. Die knop staat ook op tien. Bewust zijn is het weten. Het gevoel dat alles één is, dat alles liefde is. Al die eigenschappen die gaan over verbinding en dat we meer zijn dan een lichaam. Dat we een ziel zijn en een gedeelte van ons oneindige energie is.

Het ego zorgt ervoor dat wij ons kunnen onderscheiden. In deze wereld hebben we een lichaam en zien we verschil tussen jij en ik. Dat ego helpt ons onderscheid te maken tussen goed en kwaad of tussen fijn en niet fijn. Het geeft je identiteit. Het geeft je authenticiteit.

 In het leven gaat het erom om zoveel mogelijke authentiek te zijn. 

Zonder ego heb je dus helemaal geen identiteit en weet je dus niet wie je precies bent en wat je talenten en verlangens zijn. Een ego hoef je dus niet te onderdrukken, maar mag je volledig accepteren. In de meest ideale situatie staan je bewustzijn én je ego alle twee op tien.

Spiritualiteit is alles mogen voelen wat je voelt

Waar ik tegenaan loop in de praktijk (en ik weet ook meerdere cursisten met mij) is dat we zo hebben aangeleerd dat we maar lief en braaf moeten zijn. Over aanpassen en doen zoals het hoort. Een net meisje. Rustig en niet teveel aanwezig (anders vind mama je niet lief ).

 Ik geloof niet dat het daarover gaat in spiritualiteit, om gehoorzaam te zijn aan anderen. Ik geloof dat spiritualiteit is dat je in het leven alles mag voelen. Dat het niet gaat over goed voelen of over de blije en happy mindset, maar dat het vooral gaat over van jezelf houden.

Juist in tijden dat het uitdagend is. Want het is natuurlijk heel gemakkelijk om van jezelf te houden als alles gaat zoals je dat had gewild of wenst.  Het is een stuk uitdagender op de momenten wanneer dingen niet zo lekker gaan. Als je het gevoel hebt dat je gefaald hebt of als dingen mislukken. Of dat je boos bent op jezelf. 

Ik geloof in spiritualiteit op momenten dat je met zoveel liefde en compassie naar jezelf kunt kijken, dat het oké is om te voelen wat je voelt. Dat je van jezelf houdt, ook al ben je verdrietig, boos of chagrijnig. Ik denk dat ware spiritualiteit daarover gaat.

Verdiepen in het leven en sterven?

Als je net zo geïnteresseerd bent als ik in het mysterie van het leven en sterven, dan wil ik je absoluut uitnodigen voor de vijfdaagse masterclasses van de dood is springlevend. Ik heb namelijk iets supergaafs voor je georganiseerd, samen met Winny Bos van Doulawijzer. Vorig jaar hebben wij een eerste editie gedaan van “De dood is springlevend”. Dat was zo’n enorm succes dat wij hebben besloten dit jaar dat event te gaan herhalen. We starten op 2 november en het zijn vijf avonden in totaal. Op deze avonden hebben wij echt geweldige gasten die wij gaan interviewen. Mensen met een holistische kijk op het leven, maar ook mensen met een spirituele kijk op het leven én sterven. Ik ben super enthousiast en hoop je daar te zien. Aanmelden kan via deze websiteReacties
Categorieën