Wat helpt bij een burn-out, overspannenheid of verminderen van stress
Drie stappen om overspannenheid of een burn-out te voorkomen
12/06/2018
2 min

Drie stappen om overspannenheid of een burn-out te voorkomen

12/06/2018
2 min

Burn-out in de zorg komt vaak voor, mede omdat de werkomstandigheden zwaar zijn. Fysiek hard werk, veel ziekteverzuim, hoge verwachtingen en relatief weinig beloning of waardering van de werkgever. De politiek zegt alles te verbeteren, maar ze zitten vast in hun gesponnen web van duizenden regeltjes.

Het allerbelangrijkste bij overmatige stress: neem het heft in eigen hand, om goed voor jezelf te zorgen. Als je op betere omstandigheden moet wachten, kun je wachten totdat je een ons weegt. Maar het heft in eigen hand nemen is juist zo moeilijk als je symptomen hebt van een burn-out.

Rust komt van binnenuit

Het verlagen van stress en het verminderen van klachten die horen bij overspannenheid en burn-out zit niet alleen in het ‘oplossen’ van de problemen of werkomstandigheden. Werkelijke rust komt van binnenuit. (De gratis weg-met stress- oefening speciaal voor zorgverleners kun je hier downloaden).

 

Minder stress in de zorg

 

Het is net zoiets als je autosleutels binnen in je huis zoeken terwijl je weet dat je deze buiten op straat bent verloren. Je wilt iets vinden waarvan je weet dat je het ergens anders hebt te zoeken. Je gedrag en je reactie op je omgeving worden bepaald vanuit jouw overtuigingen, waarden en normen.

Hoe ervaar jij stress?

Je hebt een collega die in iedere situatie kalm blijft, ongeacht de hectiek. Ze laat zich niet gek maken. Vervelend gedrag van patiënten, cliënten die niet meewerken, de digitale rapportagesystemen die vastlopen, zeurende familieleden en een spoedoproep ertussen door… Ze draait er haar hand niet voor om.

Je herkent vast ook de collega die altijd druk is, stress heeft en hollend door het leven gaat. Zijn de omstandigheden anders?

Nee.

Hangt het samen met hoe je tegen de situatie aankijkt?

Iedereen ervaart stress en komt in aanraking met shit in het leven, problemen, moeilijke situaties, vervelende bazen, geldproblemen of lastig gedrag van anderen. Het is altijd de vraag: hoe ga je om met die stress?

Hoe jij omgaat met stress bepaalt of je overspannen wordt of een burn-out krijgt.

Je doet anderen na

Hoe je omgaat met stress is je aangeleerd. Je leert van mensen in je directe omgeving op bewust en onbewust niveau. Vroeger leerde je van je ouders, andere familieleden, vriendjes en leraren. Tegenwoordig leer je van je vrienden, kennissen en collega’s. Ieder heeft zijn eigen manier om met stress om te gaan. Sommige manieren hebben helaas niet het beste resultaat voor je. Het zijn als het ware ingesleten gewoontes en patronen.

Rust?!

Rust nemen is daarom niet genoeg! Rust nemen is een gedeelte van de oplossing. Je hebt handvatten nodig om beter om te gaan met stress. Om gewoontes en patronen te doorbreken. Om te werken aan je basis, je overtuigingen, je waarden en normen. Zodat je vanuit jouw basis meer rust kunt ervaren en je omstandigheden minder invloed op je hebben. Vaak betekent dit minder moeten (of denken te moeten), minder perfectionistisch zijn en anders met stress omgaan.

 

De stappen die helpen bij een burn-out, overspannenheid of verminderen van stress:

Stap 1: Rust

Stap 2: Bewustwording (oude) overtuigingen en deze ombuigen

Stap 3: Persoonlijke groei en verandering omgeving

 

Om je alvast te ondersteunen met het ervaren van meer rust kun je hier de-grote-weg-met-stress-oefening downloaden. Geheel gratis.

de grote weg met stress oefening voor zorgverleners

 

Reacties
Categorieën