Zorgverlener, pas op voor de besmettelijke energievreters!
Zorgverlener, pas op voor de besmettelijke energievreters!
10/16/2018
2 min

Zorgverlener, pas op voor de besmettelijke energievreters!

10/16/2018
2 min

Je energieniveau daalt dramatisch. Je voelde je net nog goed, je was fit, zat lekker in je vel. Op het moment dat je de ruimte binnenstapt voel je de energie uit je lichaam stromen.

Herken je dat?

Wanneer je ergens binnenkomt en je energieniveau daalt? Alsof je wordt leeggezogen.

De energie van anderen is besmettelijk, juist in de zorg

Je bent ontspannen en je komt een gestrest persoon tegen. Door de energie van de ander raak je zelf ook opgefokt.

energie opladen

Of juist andersom, dat je ergens bent waar je heel relaxt wordt? Dat je een ruimte kunt binnenstappen – zoals bij je schoonheidsspecialiste of bij je beste vriendin – en dat op die plek de spanning kan ontladen. Dat er ontspanning optreedt.

Kun je het nog herinneren van vroeger op school? Voor je examens? Sommige van je studiegenootjes bleven de zinnen herhaald lezen van hun aantekeningen, anderen kauwden op hun nagels of liepen doelloos heen en weer. Misschien was je zelf ook gespannen? In iedere geval; sfeer is besmettelijk.

We zijn nu eenmaal sociale wezens. Oké, de een is socialer dan de ander. Maar we hebben anderen nodig om te overleven. Praktisch, omdat er mensen zorgen voor eten, voor kleding, dat de auto wordt gemaakt etc. Maar ook om je goed te voelen. Een groot gedeelte van ons geluk is bepaald door de kwaliteit van relaties om ons heen.

Je voelt daardoor emoties aan van anderen, ook van collega’s en cliënten 

Iedereen draagt een energieniveau bij zich. Dat van moment tot moment kan veranderen. Ken je van die mensen die altijd vrolijk lijken te zijn? Die een aanstekelijke lach hebben? Op momenten dat je deze persoon ziet of hoort lachen, voel je vanzelf een glimlach op je gezicht.

Andere personen kunnen een zwaarder energieniveau met zich meedragen. Als je zorgverlener bent, ken je ongetwijfeld de energievreters. Alsof ze al de energie weten op te knabbelen en je voelt je letterlijk leeggezogen. Vermoeid.

Hoe bescherm jij je als zorgverlener tegen zware emoties?

Enerzijds dien je jezelf als zorgverlener te beschermen. Zorg dat jij je beschermt tegen de zware energie van anderen. Als zorgverlener kom je in aanraking met mensen met zware emoties, zoals verdriet, angst, pijn, eenzaamheid en depressieve gevoelens.

Anderzijds zend jij je energie ook uit naar anderen. De ander wordt besmet met jouw energie.

Welke energie laat jij achter op je cliënten?

Wanneer jij rust hebt, breng je dit ook mee naar je cliënten. Zeker in de laatste levensfase is dit belangrijk. Want rust brengen is essentieel om een mooie overgang te kunnen maken voor de stervende. Met rust breng je sereniteit in de situatie. Je bevordert daardoor een mooi afscheid.

Hoe word jij beïnvloed door de energie van je cliënten? Laat het me weten in een reactie onder het blog.

Mijn naam is Diana Stassen en ik help familieleden te zorgen in de laatste levensfase voor hun ongeneeslijk zieke familielid.

Reacties
Categorieën