De maakbaarheid van de maatschappij en verdrietig zijn
(blog) De maakbaarheid van de maatschappij en verdrietig zijn
07/17/2018
1 min

De maakbaarheid van de maatschappij en verdrietig zijn

07/17/2018
1 min

Ligt alles binnen handbereik?

Onze generatie kan alles, we kunnen studeren, reizen, carrière maken en onze dromen nastreven. Voor een wereldreis kunnen we sparen en de koffer pakken. Een prik bij de dermatoloog voor minder rimpels. Informatie is te vinden op internet, over werkelijk alles wat je je maar kunt bedenken.

Maakbaarheid van het leven

Het geeft het idee dat alles maakbaar is. Zelfs onze gezondheid. Gedeeltelijk zit hier een kern van waarheid in. Als je gezondheid bekijkt vanuit het perspectief ‘beleven hoe jij je voelt, zowel lichamelijk, als mentaal, als emotioneel’ heb jij er zelf invloed op.

Hoe gaan we om met een ongeneeslijke ziekte?


Volgens onderzoeken blijkt namelijk niet de ziekte of het gezondheidsprobleem de grootste oorzaak te zijn van hoe we onze gezondheid ervaren, maar hoe we hiernaar kijken. Hoe we omgaan met deze omstandigheden heeft het meeste invloed op hoe we ons voelen. Ken je van die mensen met een gescheurde teennagel en voor wie de wereld dan vergaat? En mensen met grote gezondheidsproblemen die desondanks hoopvol en opgewekt zijn?

Ook blijkt uit onderzoeken dat het stoppen met slechte gewoontes het grootste effect heeft op je gezondheid. Denk aan roken, veel alcohol gebruik, ongezond eten en overmatige stress.

Emoties zoals verdriet zijn ook natuurlijk

Door de maakbaarheid van onze maatschappij lijkt het net alsof je niet verdrietig, boos of angstig mag zijn. Terwijl dit zijn volstrekt natuurlijke emoties zijn, ze horen erbij. Zonder het contrast van deze emoties zou je niet weten dat jij je goed voelt. Zonder verdriet geen blijdschap. Zonder liefde geen gemis.

In een laatste levensfase zijn de emoties vaak een rollercoaster. Alles wordt door elkaar geschut: het toekomstperspectief, angst, liefde, troost, verdriet, onbegrip, afschuw, ontkenning.

Het zijn volkomen normale emoties. Ze zijn niet leuk om te voelen, maar absoluut belangrijk. Onderdrukken van emoties is net als een ballon onder water duwen. Hoe harder je deze onder water duwt, hoe harder hij omhoog springt.

de maakbaarheid van onze maatschappij

Afscheid nemen van je gezondheid is een (intensief) rouwproces. Moeilijke emoties horen bij dit proces. Verdring deze emoties niet, want de ballon komt ergens boven water. Schakel professionele hulp in (die bij je past!) als je ondersteuning wilt.

 

Mijn naam is Diana Stassen. Ik ben wijk & palliatief verpleegkundige en hypnotherapeut. Ik help je zorgen in de laatste levensfase voor een warm en liefdevol afscheid. Met onderstaande checklist zet ik je alle belangrijkste aandachtspunten op een rij


 

 

Reacties
Categorieën