Is angst wel oké? Waarom we angst weg stoppen en het nadeel hiervan
Is angst wel oké?
09/26/2018
2 min

Is angst wel oké?

09/26/2018
2 min

Angst is een hele heftige emotie. En een volstrekt normale emotie. In dit blog filosofeer ik met je of angst wel oké is. Om met de deur in huis te vallen: angst is oké. Noodzakelijk ook.

Waarom angst hebben belangrijk is

Angst weerhoudt je om dingen te doen. Of zet je juist aan om actie te ondernemen om jezelf veilig te stellen.

blog ster in zorg

Angst is een emotie die we liever niet ervaren. Ik denk dat dit ook cultuurgebonden is. We leven (onder andere door sociale media) een leven dat we graag laten zien (of zien van anderen), dat perfect is. We tonen mooie vakantiefoto’s waar iedereen pret heeft. Jankende en zeurende kinderen bij de incheckbalie posten we niet.

En laten we wel wezen, we kijken liever naar plezier dan naar vervelende zaken.

Het gevaar ervan is dat angst wordt weggestopt. Is angst wel oké?

Het vraagt veel moed om (grote) angsten onder ogen te zien. En dan pusht onze cultuur je om je blij, happy en vreugdevol te voelen.

 

Als je je angsten niet onder ogen ziet, kom je ook niet volledig bij je vreugdevolle emoties.

Het is mijn overtuiging dat iedereen de vaardigheden en tools bezit die je nodig hebt om dit leven aan te kunnen. Als je grote uitdagingen tegenkomt, heb je de hulpbronnen in jezelf om deze situatie te dragen. Soms hebben mensen ondersteuning nodig om deze hulpbronnen aan te boren of te versterken. Dit kan door training, cursus, oefeningen, meditaties, een goede coach of hulpverlener. In dit traject ondersteun ik je als zorgt voor je ongeneeslijk zieke dierbare.

Wanneer je een grote angst hebt overwonnen, zijn je vaardigheden toegenomen. Je hebt je ontwikkeld. Herken je dat?

Je kunt leren omgaan met angst

Iedereen die net zijn rijbewijs heeft gehaald, herkent de angst, stress en onzekerheid de allereerste keer dat je alleen moet rijden. Het gevoel er alleen voor te staan als je de weg opgaat. Het is spannend en je ervaart misschien wel stress.

Hoe vaker je autorijdt, hoe minder dit wordt. Uiteindelijk rijd je auto op de automatische piloot. Je hebt vertrouwen gekregen in je rijkunsten en in je vaardigheden op de weg.

Er is een verschil tussen kortdurende spanning (gezond) en langdurige stress en angsten. Op het moment dat je veel stress en angsten ervaart en deze wegstopt, is dit ongezond. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Het komt je welbevinden niet ten goede.

emotie onderdrukken

Op het moment dat je angsten ontkent, stop je ze weg. Zie het als een ballon die je onder water stopt. Hoe harder je deze wegdrukt, hoe meer druk er ontstaat van de ballon om weer boven water te komen. Hoe dieper je de emoties wegduwt, hoe harder ze beginnen te drukken. Vroeg of laat komen ze omhoog.

 

Een belangrijke regel om met angst om te gaan is om deze te respecteren. Het feit dat angst er gewoon mag zijn geeft zoveel ruimte.

Mijn naam is Diana Stassen en ik je zorgen voor je ongeneeslijk zieke familielid.

 

Reacties
Categorieën