Jouw drie breinen geven je raad
arrow_drop_up arrow_drop_down
11 december 2018 

Jouw drie breinen geven je raad

Ken je het gevoel dat je iets heel graag wilt?

Maar dat je het niet doet?

Omdat je twijfelt? Je gaat voors en tegens overwegen. Wikken en wegen. Je begrijpt niet goed wat je intuïtie ingeeft.

Want je hoofd maalt maar door.

Je hart kiest altijd voor vreugde.

Maar ja, soms moet je ook doorbijten om langdurig geluk te ervaren. Alsof er een engeltje en een duiveltje op je schouder zitten. Ze zijn hard in discussie en geen van beide wint.

engel en duivel op je schouder

Totdat je in lijn komt, met je voors en tegens, met je denken, voelen en innerlijk weten.

Ik heb een methodiek die je daarbij helpt.

Drie wijzen

In oude religies hebben ze het over drie wijzen, in allerlei metaforen. Nu hebben ze in de wetenschap ontdekt dat er meer dan 1 brein is. Je hebt namelijk behalve je hoofdbrein ook een buik en een hartbrein. De buik en het hart bevatten zoveel neuronen en bijzondere verbindingen dat het zelfstandig dingen ‘weet’. Het is een wetenschappelijk bewijs voor de intuïtie die we hebben, of een niet-pluis gevoel. Er zijn nieuwe coachtechnieken ontwikkeld op basis van deze oude wijsheden en de nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Hoofd-, hart- en buikbrein

De beste beslissingen neem je wanneer alle drie de breinen het met je eens zijn.

Je hoofd, je buik en je hart zitten op één lijn. Ze zijn tevreden en hebben hetzelfde doel.

 

Je hoofd staat o.a. voor: intelligentie, denken, creatieve verbanden leggen

Je hart staat o.a. voor: liefde, compassie, verbinding

Je buik staat o.a. voor: innerlijk weten, grenzen aangeven

 

Wanneer er innerlijke conflicten spelen zitten de drie wijzen, oftewel je drie breinen, niet op één lijn.

Bijvoorbeeld
Ken je het gevoel dat je iets heel graag wilt (hartbrein) en dat je weet dat het niet verstandig is (hoofdbrein)? Dat jij je grenzen aangeeft, dat het genoeg is geweest (buikbrein) en dat je toch een schuldgevoel hebt (hartbrein)? Dat het dé logische oplossing is (hoofdbrein), maar je voelt dat het een slechte beslissing is (hartbrein)?

Snap je hem?

Je kent het verschil tussen je hoofd, je hart en buik ook wel in spreekwoordelijke gezegdes, zoals: Een knoop in je maag hebben. Iets kan op je hart drukken of moeilijk te verteren zijn.

 

Oefening

Een kleine simpele oefening is om met je ademhaling naar je hart te gaan. Dat kun je doen door je voor te stellen dat je met je hart ademt. Leg je handen op je hart om het te vergemakkelijken en vraag je hart: wat vind jij hiervan?

Leg vervolgens je handen op je buik en adem daarheen (stel je voor dat je ademhaalt met het onderste gedeelte van je buik). Vraag aan je buik: wat vind je van de situatie?

Daarna ga je naar je hoofd met je aandacht. Leg je handen op je hoofd. En vraag voorbij je denken: wat vindt het hoofd van de kwestie?

 

Hoe helpt dit?
Het is best moeilijk om deze oefening de eerst keer alleen te doen. Meestal heeft onbewust een van je breinen de voorkeur. Deze is daarom luider aanwezig, dat kunnen gedachtes zijn of bijvoorbeeld angstgevoelens. In deze audio-oefening begeleid ik je door de oefening heen. Het zal je inzicht geven in keuzes die je wilt maken, zoals grenzen aangeven. Verder helpt deze oefening om stress los te laten en beter te ontspannen. Je kunt hier beneden inschrijven en je ontvangt de training gratis in je mailbox.

wat te doen bij werkstress in de zorg

Ster in Zorg

Met Ster in Zorg help ik zorgverleners om krachtiger, rustiger, in balans en met vertrouwen zorg te verlenen in de laatste levensfase.

Ik geloof erin dat hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter je voor de ander kunt zorgen.

Reactie plaatsen