Wakker worden tijdens palliatieve sedatie. Kan dat?
Wakker worden tijdens palliatieve sedatie. Kan dat?
02/11/2020
1 min

Wakker worden tijdens palliatieve sedatie. Kan dat?

02/11/2020
1 min

Wakker worden tijdens palliatieve sedatie. Kan dat?

Palliatieve sedatie wordt in de laatste levensfase of in de terminale fase toegepast onder bepaalde voorwaarden om klachten te maskeren.

Onder bepaalde voorwaarden kan een arts deze medische beslissing nemen, in overleg met de patiënt en de familie. Klachten en symptomen die een patiënt ervaart kunnen niet op een andere acceptabele manier worden verminderd. Dit is een van de belangrijkste voorwaarden en reden om palliatieve sedatie te starten. Meer informatie over palliatieve sedatie vind je in dit blog.

Palliatieve sedatie wordt toegepast door middel van het toedienen van medicijnen.

Vaak wordt er een combinatie gegeven van een pijnstillend middel en een narcosemiddel/ slaapmiddel, maar dat hoeft niet.

Als de patiënt geen pijn heeft, hoeft er geen pijnstillend middel te worden toegediend. De medicijnen worden vaak via een infuus via een vleugelnaaldje toegediend. Dit naaldje wordt onder de huid ingebracht. Dit naaldje is heel klein en is zo goed als pijnloos. Soms krijgt een patiënt geen infuus maar losse injecties of een combinatie hiervan. De injecties worden meestal in de vetlaag van de buik gespoten.

Het is best lastig om de dosering af te stemmen wanneer een patiënt in een steeds slechter wordende gezondheid verkeerd. Hoe zieker iemand wordt hoe minder goed de organen werken. Het afbreken van de medicijnen lukt het lichaam steeds moeilijker. Waardoor er een opstapeling van medicijnen in het lichaam ontstaat. Hierdoor kunnen bijwerkingen ontstaan. Deze bijwerkingen zijn afhankelijk welk middel en in welke hoeveelheid dit middel wordt toegediend.

Het is een kunst om de juiste dosering te vinden in de palliatieve sedatie. Te weinig medicatie is niet goed, want dan is de sedatie te licht. Iemand kan wakker worden of het bewustzijn wordt verhoogd, de slaap is minder diep waardoor iemand toch klachten kan ervaren. Terwijl dit juist de bedoeling is dit te voorkomen met palliatieve sedatie.

Te veel medicatie zorgt voor bijwerkingen en kan daardoor voor meer klachten zorgen.

In deze video vertel ik je over wakker worden in de palliatieve fase.

https://youtu.be/fQ89o454JCQ

Mijn naam is Diana Stassen MSc. Ik ben palliatief & wijkverpleegkundige, gezondheidswetenschapper en NLP-trainer. Ik geloof in een holistische aanpak in de laatste levensfase. Zorg voor lichaam, ziel en geest. Ik een ‘Bakkie troost gesprek met Diana’ beantwoord ik vragen over de laatste levensfase. Maak hier een afspraak.

Reacties
Categorieën