Palliatieve Sedatie - 3 inzichten ter voorbereiding voor een waardig afscheid
palliatieve-sedatie-voorbereiding
Stervensproces
Stervensproces
04/25/2024
1 min

Palliatieve sedatie - 3 inzichten ter voorbereiding voor een waardig afscheid

04/25/2024
1 min

Aan het sterfbed kan het hectisch zijn, vooral als de stervende persoon veel pijn heeft of erg onrustig is. Pijn en onrust zijn vaak redenen om palliatieve sedatie te starten. In die hectiek zien we belangrijke zaken soms over het hoofd. Het is zwaar om je dierbare zo te zien lijden. Je wilt snel hulp, en als de arts palliatieve sedatie adviseert, voelt elke minuut vertraging te lang. Maar juist in die drukte worden cruciale momenten gemist. Hier een aantal suggesties die belangrijk zijn voordat de palliatieve sedatie wordt ingezet

1. Neem bewust afscheid Na toediening van de medicatie kan de persoon suf worden en minder reageren.

2. Weet wat ontspanning biedt: Het is belangrijk om te weten wat de persoon prettig vindt voor meer comfort naast de medicatie die wordt toegediend. In het stervensgoed levenseinde plan staat een uitgebreide handleiding hoe we het beste kunnen voorbereiden in de laatste levensfase. In de onderstaande Stervensgoed podcast deel ik een aantal essentiële voorbeeldvragen die je kunt stellen om angst te verminderen en bij te dragen aan rust en ontspanning in de laatste levensfase.

3. Verkeerde beelden over sedatie Vaak hebben we een onjuist beeld van palliatieve sedatie en hoe een gesedeerde persoon eruitziet. Goede, herhaalde voorlichting is essentieel voor een realistisch beeld en effectieve ondersteuning.

In deze Stervensgoed podcast deel ik uitgebreide tips over dit onderwerp en een aantal vragen die helpen om comfort te bevorderen tijdens palliatieve sedatie.

Ik hoop dat je er waardevolle inzichten uit kunt halen.

Heb je zelf aanvullende tips over palliatieve sedatie?

Deel ze hieronder!


Liefs, Diana

Verpleegkundige & (oprichter van) stervensgoed levenseinde doula

👉🏻Je beluistert de podcast Stervensgoed ook via apple en Spotify

Bekijk hier de video


Reacties
Categorieën