Vergroot de kans op een comfortabele overgang in de laatste levensfase
Vergroot de kans op een comfortabele overgang in de laatste levensfase
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
11/24/2020
2 min

Vergroot de kans op een comfortabele overgang in de laatste levensfase

11/24/2020
2 min

Je kunt het verschil maken voor een zachte overgang in de laatste levensfase, ik ben er helemaal van overtuigd!

Er zijn tig dingen die je beter wel kunt doen en tig dingen die je beter niet kunt doen als iemand het einde van het leven nadert.

Wat je doet maakt immens verschil.

Sterven op een comfortabele manier

Als wijkverpleegkundige heb ik zoveel mensen op een zachte, comfortabele manier de overgang zien maken aan het eind van het leven.

Het sterven was vreedzaam, rustig en magisch om te zien.

Helaas heb ik het tegenovergestelde ook vaak genoeg meegemaakt. Er was onrust, pijn en (familie) drama. Of mensen willen graag thuis blijven in de laatste levensfase om te sterven, maar hebben geen weten van 24 uurs terminale thuiszorg.

Ik gun iedereen een zachte comfortabele dood, een mooie rustige overgang. Want het ondersteunt bij rouw, verdriet en geeft troost.

Juist nu in tijden van Corona lijden mensen meer dan ooit aan angsten, onzekerheden en aan eenzaamheid.
Verbinding maken met elkaar is nog moeilijker geworden, terwijl juist dit de mooie kant van verdriet is. (In deze workshop leer ik je alles over verdriet en verlies, en hoe je meer troost ervaart of geeft).

Is sterven pijnlijk?

Er wordt onterecht gedacht dat het levenseinde vreselijk en pijnlijk is.

Het is waar dat we niet al het (emotioneel)lijden kunnen oplossen. We kunnen sowieso niks oplossen voor een ander.

Wel kunnen we onze hulp aanbieden; een helpende hand, steun bieden en mogelijkheden laten zien dat het anders kan​​​​​​​​​​​. Het is aan de ander of deze onze hulp accepteert.

De misvatting moet herzien worden dat er niks maar aan te doen is.

Dat praten over de dood heel verdrietig is! Het tegenovergestelde is juist waar.

Wat help bij verdriet tijdens het sterven?

Aandacht geven aan verbinding, aan mooie afscheidsrituelen en/ of ondersteunende mogelijkheden aanbieden, verzacht. Het brengt comfort en draagt bij aan een zachte overgang.

Een aantal weken geleden kreeg ik een uitnodiging voor een interview over mijn werk. Ik ben er enthousiast over, want het is mijn missie om mensen bewust te maken van de mogelijkheden die bijdragen aan een zachte overgang.

Helaas is het interview uitgesteld met de volgende reden: “het onderwerp is te verdrietig op dit moment”.

Ik ben perplex. ​ Juist doordat we er niet over praten, omdat we het niet bespreekbaar maken, maken we het een taboe en daardoor nog moeilijker. Waar we praten, vinden we oplossingen. In deze video geef ik je een tip die de kans immens vergroot op een zachte, comfortabele overgang.

Het verschil maken in de laatste levensfase en ondersteunen voor een zachte, comfortabele overgang?

Volg dan de volgende stappen

Stap 1
Zorg goed voor jezelf. Je kunt alleen rust brengen als je zelf rust ervaart. In deze podcast deel ik een aantal gratis ontspanningstechnieken met je. ​Luister ze hier. (Aflevering 13 en aflevering 11 van Stervensgoed podcast)

Stap 2
​​​Breid je kennis uit. Wat je niet weet kun je niet (h)erkennen. Wat je niet ziet kun je niet oplossen, voorkomen of verbeteren. In deze workshop onthul ik je een aantal praktische adviezen die bijdragen aan een comfortabele zachte overgang.

Stap 3
Persoonlijke ontwikkeling. Word bewust van je beperkende overtuigingen, negatieve gedachten en blinde vlekken over het leven en de dood. Hoe meer ruimte je in jezelf hebt, hoe meer comfortabel je bent met jezelf  en met lijden. Hoe beter je de ander helpt. Plan hier je gratis gesprek als je zorgt voor een ander en je voelt dat je vastzit en niet weet hoe je verder moet. ​​​
​​​

Deze drie stappen helpen je te zorgen voor een zachte en comfortabele overgang van je dierbare, je naaste, je cliënt of bewoner. Ik wens je en je naasten veel verbinding. Juist nu!

Reacties
Categorieën