Ondersteunen in de stervensfase, voel jij je geroepen?
Ondersteunen in de stervensfase
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
03/30/2021
4 min

Ondersteunen in de stervensfase

03/30/2021
4 min

Is het nu jouw tijd om te ondersteunen in de laatste levensfase?

Omdat….

  • Je wilt mensen helpen die hetzelfde meemaken als jij heb doorgemaakt
  • Je wilt mensen ondersteunen bij het levenseinde, al kan je niet zo goed verklaren waarom
  • Je voelt die innerlijke drang hier ‘iets’ mee te moeten doen
  • Je wordt geconfronteerd met een aankomend overlijden van je moeder, vader of partner en wilt hierin zo goed als mogelijk op voorbereid zijn

Ik hoor het regelmatig van ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en/of mantelzorgers.

Ervaringsdeskundigen, zorgverleners, therapeuten en coaches die zich willen specialiseren in stervensbegeleiding. Ze weten vaak niet hoe dit precies te doen, waar te beginnen of ze twijfelen aan hun eigen kunnen. (“ik heb geen medische achtergrond” of “heb ik  wel voldoende ervaring?” of “kan ik echt iets betekenen?”  Herkenbaar 😉 ?)

Mantelzorgers worden geconfronteerd met ongeneeslijke ziekte of ouderdom in de familie en voelen zich verantwoordelijk. Door bezuinigen in de zorg en het tekort aan verpleegkundigen komt steeds meer op de schouders van de familie terecht. Familieleden willen uit liefde en naastenzorg hun dierbare zo goed mogelijk ondersteunen. Ze willen voorbereid zijn op wat hun te wachten staat. Of stervensbegeleiding iets voor jou is, ontdek je in deze gratis masterclass.

Je hebt de gave om mensen te helpen bij een levenseinde

Als je dit leest ben je geïnteresseerd om anderen te ondersteunen. Je voelt je geroepen om mensen te begeleiden in misschien wel de belangrijkste fase van het leven. Maar hoe dan?

Je hebt de gave om mensen rust, troost en kracht te geven, al twijfel je soms aan jezelf. Van binnen weet je dat dit waar is. Soms met een beetje steun, om dit weer te (her)ontdekken.
Niet iedereen is in staat om anderen bij te staan in tijden van verdriet en van grote verandering. Ze stoppen hun hoofd in het zand of rennen hard weg. Jij niet, anders las je dit niet. Dus….

Verspil niet je gave, die je hebt om te helpen! Als jij je ‘gift’ gebruikt wordt je er niet alleen zelf gelukkiger van, je ondersteunt anderen veel meer dan je ooit kan beseffen. Als je wacht op een teken, dat is dit nu jouw teken 🙂 om er echt iets mee te doen om anderen te ondersteunen bij een levenseinde.

Pijn kan voorkomen worden door de juiste ondersteuning

Afgelopen week heb ik schrijnende verhalen moeten horen over afscheid nemen. Of beter gezegd ‘niet afscheid’ nemen. Mensen die spijt hebben en zich schuldig voelen omdat ze het anders zouden doen. Nu ze beter weten. Maar dat is achteraf, en dus te laat.

Ze hebben verdriet en pijn hiervan. Waren er maar helden geweest met lef. Helden die de moed hebben om te zeggen:

“Het is nu tijd om afscheid te nemen. Dit zijn de mogelijkheden……. Ik sta naast je, zodat je het niet alleen hoeft te doen. Het is moeilijk, maar zeker de moeite waard”.

Helden die weten dat een goed afscheid rust en troost geeft en ondersteunt bij rouwverwerking. Helden die het groter geheel van iemand kunnen overzien, als diegene in rouw en angst dat (even) niet kan.

Met meer helden krijgen dit soort verhalen geen vervolg meer:

Anna: “Niemand heeft het me verteld, dat het tot de mogelijkheden behoorde. Achteraf heb ik spijt dat het niet gebeurd is.

Kim: “Ik wist het niet dat ik afscheid moest nemen. Ik had nooit verwacht dat de dood zo snel zou komen voor mijn dochter. Achteraf wisten de artsen het al lang, maar niemand had het lef om eerlijk te durven zijn. Ik hield me vast aan het laatste sprankje hoop. Het heeft me echt afscheid nemen ontnomen. Kon ik het maar overdoen, maar dat gaat niet.”

Maar zo kan het ook….

Willem: “Ik mis pap zo, maar ik ben opgelucht en tevreden over hoe het afscheid geweest is. We hebben zulke mooie herinneringen opgehaald aan zijn sterfbed. Eigenlijk is hij rustig ingeslapen, en ondanks het verdriet en de leegte, is het ook een mooie bijzondere ervaring. ”

Ondersteunen bij afscheid nemen

Afscheid nemen is nooit een feestje, maar je kunt er wel het beste van maken.
Op het moment dat je in een rouwproces zit, zit je in een rollercoaster; je lijf is in stress stand. Het hoort erbij dat je niet helder kunt kijken, niet alles overziet en overmand wordt door emoties.
Juist in deze fase is ondersteuning wenselijk.

Iemand die je liefdevol wakker schudt. Die je laat zien wat nu belangrijk is. Die je laat weten dat het oké is dat je voelt, ook al is het niet gemakkelijk. Die je bijstaat als het moeilijk is, en je het vertrouwen geeft dat je het aankunt.

Hoe ondersteun je bij het levenseinde?

Wil je zo iemand zijn? Die mensen ondersteunt bij loslaten van het leven?
Wil je een baken van licht zijn in donkere tijden?
Misschien droom je wel stiekem van je eigen praktijk?
Sterker dan ooit heb ik het gevoel dat het tijd is om op te staan. Nog nooit is rouw, verlies en angst voor de dood zo sterk aanwezig geweest als nu.
Mensen lijden onder de beperkte mogelijkheden van afscheid nemen. Dit lijdt tot depressie, burn-out, ongelukkig zijn en soms nog wel erger…
Ik geloof er heilig in dat mensen met passend ondersteuning, hier anders mee omgaan. Voel jij je geroepen om op te staan en deze mensen te helpen? Deze pijn van niet-afscheid nemen in de toekomst te voorkomen?

In de gratis masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding maken we een begin hoe je mensen bij een naderend levenseinde ondersteunt.


 

In Stervensgoed level 1 leggen we de basis van vertrouwen om te ondersteunen in de laatste levensfase (écht, je weet meer dan je denkt en je kunt meer dan je denkt! In deze training ga je dit (her)kennen en (weer) vertrouwen in krijgen.)

In stervensgoed level 2  verdiepen we je (niet-medische) vaardigheden om te begeleiden in de laatste levensfase en ondersteunen we je in het opzetten van een eigen praktijk als stervensbegeleider/ levenseinde doula.

 

Wil je graag overleggen welke mogelijkheden passend voor jou zijn? Stuur me een bericht

Reacties
Categorieën