Makkelijker praten over het levenseinde doe je op deze manier
Makkelijker praten over het levenseinde
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
12/08/2020
2 min

Makkelijker praten over het levenseinde

12/08/2020
2 min

Herken je deze uitspraken over slecht nieuws gesprekken voeren?

  • Ik vind het lastig om een gesprek te beginnen over het levenseinde
     Wanneer is het juiste moment?
  • Ik vind het de taak van de arts!
  • Ik wilde iets goeds zeggen, maar er kwam niks over mijn lippen
  • Ik wil mensen niet kwetsen
  • Wat doe ik als mensen boos worden?

Deze uitspraken passeren regelmatig in de gratis masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding
Je praat veel malen makkelijker over het weer en koetjes en kalfjes.
Maar toch…. Je kunt echt het verschil maken voor mensen, weet je?


Als mensen zijn voorbereid nemen ze afscheid en voelen ze zich minder eenzaam en juist meer getroost.

Hoe mooi, als jij dat verschil maakt?

Zo sprak een cliënt tijdens een consult van rouw en verlies begeleiding tegen me:

“Als ik het écht geweten had, had ik me beter voorbereid op de dood van mijn man. 

Aandacht besteed aan afscheid nemen, want dat kan nu niet meer. Ik had samen met mijn man een slecht nieuws gesprek in het ziekenhuis. Ik zat erbij en het gesprek ging langs me heen. Dit gaat niet over ons dacht ik. De woorden dringen niet bij me door. Na dit slecht nieuws gesprek heeft niemand dit onderwerp durven aan te kaarten.
 Toen stierf mijn man. Het was een totale verassing. Een donderslag bij heldere hemel. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar zo voelde het wel.”

Ontkenning bij een slecht nieuws gesprek

Mensen die slecht nieuws te horen krijgen, horen het wel maar snappen het niet.

Dit is een normale reactie als je slecht nieuws ontvangt. Het dringt niet echt bij je door. Ontkenning heerst. Als je mensen oprecht wilt ondersteunen, zul je het slechte nieuws moeten herhalen. Herhalen. En nogmaals herhalen.
Uitleggen. Eerlijk zijn, zonder te overdrijven, maar het ook niet beter maken dan dat het is.

Ik sprak er met Rob Brutink over (je weet wel die bekende journalist en auteur over palliatieve zorg). Hij schreef een aantal boeken over praten over de dood. Ik mocht hem interviewen over dit thema.

Hoe begin je een gesprek over het levenseinde?

Je voelt dat het belangrijk is om over de laatste levensfase te praten. Problemen kunnen op deze manier voorkomen of opgelost worden. Maar hoe start je een gesprek over de dood? Hoe start je een gesprek over het levenseinde? Samen met Rob onthul ik een aantal praktische tips die het makkelijker maken om een gesprek over het levenseinde te starten.

Man, wat is dit een waardevolle podcast van #14 Stervensgoed geworden!


  

Tig praktische en makkelijke toepasbare tips komen langs in ons gesprek.  (Als verpleegkundige houd ik van praktische toepasbaarheid!)

Je luistert de podcast hier (zonder iets installeren)
of via iTunes of Spotify.

In deze podcast geven we je tips hoe je makkelijk het gesprek ter sprake brengt!

We geven je handvatten wat je kunt zeggen, als je niet weet wat je moet zeggen, als iemand slecht nieuws heeft gekregen.

Naast Rob vergezeld hond Sophie deze podcast af en toe op de achtergrond. Ze was tijdens de opname net herstellende van een kleine ingreep en ze mengt zich af en toe in het gesprek mee! Gelukkig is ze inmiddels weer helemaal hersteld.

Verdiepen in stervensbegeleiding?

 Doe mee met de gratis masterclass:


Reacties
Categorieën