Wijkverpleegkundige Maastricht
arrow_drop_up arrow_drop_down

Rust in de laatste levensfase 

Voor een menswaardig afscheid thuis

Je dierbare wil graag thuis blijven tot het allerlaatste moment. Je doet alles om ervoor te zorgen dat je dierbare op een vertrouwde plek kan sterven. Het is een laatste wens in vervulling brengen; een waardig afscheid in eigen omgeving.

Herken je dit?

 1. De situatie thuis vraagt steeds meer van jou en je zieke dierbare. Er komt veel op je af, nu hij/zij steeds zieker wordt. Je ligt te woelen in je bed; "Doe ik het wel goed? Heb ik iets over het hoofd gezien? Heb ik iets gemist?"
 2. Je wordt gek van het regelwerk. Je zit alweer aan de keukentafel om een onduidelijk formulier in te vullen. Het zoveelste formulier. Wat een bureaucratie in de zorg.  Er komt meer geregel bij kijken dan je had bedacht. Je hebt helemaal geen zin in dit 'gedoe', je hebt al genoeg aan je hoofd.
 3. Je krijgt allerlei adviezen van (medische) experts. Maar deze adviezen en meningen zijn soms tegenstrijdig. Je vraagt je af welk advies je kunt vertrouwen?
 4. Je dierbare wil thuis blijven in een vertrouwde omgeving om te sterven. Je wilt deze wens graag in vervulling laten gaan. Natuurlijk op een zo warme, comfortabele mogelijke manier. Je vindt dit best spannend. Hoe zorg je daarvoor? Is het wel veilig thuis, vraag je je af. Wat als het een lijdensweg wordt of als je dierbare pijn krijgt, wie schiet je dan te hulp? En is die hulp dan wel snel genoeg aanwezig?

Hier loop je tegenaan

Je emoties voelen als een achtbaan; van verdriet naar compassie, van hoop naar machteloosheid en weer terug. Je maakt je ook zorgen over andere familieleden. Hoe blijven zij staande in deze situatie?

Praten en samen beslissingen nemen over de toekomst is moeilijk, je wilt de ander niet kwetsen en te veel belasten met jouw vragen en onzekerheden.

Je voelt je soms eenzaam, omdat je de zware last op je schouders draagt. Je durft bijna niet na te denken over de toekomst. Je hoopt dat je familielid een lange lijdensweg met pijn bespaard blijft.

Je loopt met heel wat vragen en twijfels in je hoofd. Terwijl je van jezelf sterk moet zijn. Je herkent een aantal uit onderstaande uitdagingen:

Praktische uitdagingen

 • Hoe en waar regel je thuiszorg?
 • Waar regel je extra hulp?
 • Wat zijn je mogelijkheden als het thuis niet meer gaat?

Fysieke uitdagingen

 • Wie helpt als de thuiszorg er niet is?
 • Hoe help je hem/ haar als hij/zij naar het toilet moet?
 • Wat doe je als je hij/zij pijn heeft?
 • Wat doe je als je hij/zij misselijk is? 

Emotionele en mentale uitdagingen

 • Hoe ga je om met boosheid en frustratie?
 • Hoe ga je om met machteloosheid?
 • Hoe ga je om met onrust?
 • Hoe ga je om met angst voor wat komen gaat?
 • Hoe ga je om met angst voor de dood?

Sociale uitdagingen

 • Hoe ga je om met familiediscussies?
 • Hoe ga je om met verschillende wensen van familielieden?

Verhalen uit de praktijk

Kim

Ik wil samen met mijn moeder voor mijn vader zorgen. Hij heeft longkanker en wil graag thuis blijven om te sterven. Ik werk zelf in de zorg, maar ik vind het toch spannend nu het mijn vader is. Diana hielp ons zodat alles op rolletjes liep. Ik had het vertrouwen in mezelf en de kracht om voor mijn vader te zorgen.

Samen hebben we een plan gemaakt, dat klinkt misschien gek, maar ons gaf het houvast en rust.

Ook de uitleg over rouwverwerking vond ik prettig, daardoor voel ik me minder eenzaam. Nu weet ik dat het normaal is en erbij hoort.

Mijn vaders laatste wens is uitgekomen, hij is thuis overleden in het bijzijn van mijn moeder en ik. Het was verdrietig, maar ook heel mooi. Ik vind het bijzonder dat ik dit heb mogen doen voor mijn vader. Zonder Diana 's hulp had ik me nooit zo rustig gevoeld en weet ik niet of ik het aan had gedurfd.

Madelein

Mijn moeder wil graag thuisblijven nu ze weet dat ze niet meer beter word. Er komen heel veel verschillende hulpverleners en zorgverleners over de vloer. Ieder met de beste adviezen, maar mijn moeder en ik vonden het juist heel verwarrend.

Samen met Diana hebben we de adviezen op een rijtje gezet en besloten hoe we het konden aanpakken.

De huisarts was het hier ook mee eens. Diana hielp met oefeningen tegen de angst waardoor mijn moeder minder bang was voor het lijden en daardoor ook weer beter sliep. Dat vond ik zelf ook geruststellend. Omdat mijn moeder minder bang was, was ik ook opgelucht. Dat heeft enorm bijgedragen aan het afscheidsproces en daar ben ik Diana dankbaar voor.

Annie

Ik zorg al heel lang voor mijn man. Hij sukkelt al langer met gezondheidsproblemen. Maar nu is hij 'echt' ziek, ik weet dat hij niet meer lang te leven heeft. De laatste momenten willen we zoveel mogelijk samen beleven. Hij heeft alvleesklierkanker. Ik weet zelf niet veel van alle die medische toeters en bellen, maar mijn man wil zo min mogelijk 'vreemden' over de vloer. Diana was daarbij een fijne oplossing.

Ik heb samen met mijn twee dochters mijn man verzorgd en Diana was aanwezig als steun en toeverlaat.

Het feit dat ze er was, en dat we een beroep op haar konden doen, als dat nodig zou zijn, gaf me geruststelling. Want ik vond het best eng. Diana heeft me er door heen gesleept. Ze was de rots in de branding. Het was me niet gelukt zonder haar hulp. Ik kon aan haar merken dat ze veel ervaring had. Wat ben ik haar dankbaar voor het mooie afscheid.

Ernestien

Ondanks dat we een fijne thuiszorg hadden zijn we ontzettend geholpen met Diana. Er komt zoveel bij kijken waar je geen weet van hebt.

Ik wist niet hoe ik me moest voorbereiden. Mijn man wilde namelijk niet met me praten. Hoe kon ik dan afscheid nemen?

Diana hielp het gesprek op gang. Ik kon mijn hart luchten en alles zeggen wat ik nog wilde zeggen, voordat het te laat was.

Ik was ook blij met het netwerk van Diana. Voor bijna elke vraag wist ze een oplossing. Wist ze zelf geen oplossing dan wist ze de juiste persoon die wel een oplossing gaf. Dit heeft mijn man veel fysieke pijn bespaart.

Hoe zou het voor je zijn als?

Als het thuis soepel verloopt?

Wanneer er zoveel mogelijk comfort voor je dierbare is en zo weinig mogelijk pijn?

Waneer je zeker weet dat je alles goed doet, en dit de juiste manier is om je dierbare te helpen. Zonder twijfels.

Als je een houvast had, een stappenplan. Zodat je precies weet, hoe en wanneer je iets moet doen.

Dat je weet WAT je kunt doen. En HOE en WANNEER je dat doet.

Je een vertrouwenspersoon had, die je onzekerheden, twijfels en angsten begrijpt. Iemand die een oplossing weet, voordat het probleem zich voordoet. Iemand die je kan helpen en een rots in de branding is als jij het even niet meer weet. 

Dat er alles aan is gedaan om een lijdensweg te voorkomen/verminderen.

Heb je hier behoefte aan?

 • Een vertrouwenspersoon die je bij staat met raad en daad
 • Een reddende engel die je praktische tips geeft over de zorg thuis en je ondersteunt met regelzaken
 • Een ervaringsdeskundige met een luisterend oor die begrijpt hoe jij je voelt
 • Een expert die de tijd neemt voor persoonlijke aandacht voor jou en je dierbare
 • Een redder in nood die je bijstaat in het vinden van oplossingen en een steun en toeverlaat is
 • Een ervaren wijkverpleegkundige die helpt complicaties te voorkomen en zorgt voor lichamelijk welbevinden

Er zijn slechts 3 plekken per maand beschikbaar. Wees op tijd met je aanvraag

Wat bereiken we samen?

Samen zorgen we voor een waardig afscheid voor je dierbare. 

 • Je zult rust ervaren omdat je weet wat je wel en niet moet doen om je dierbare te ondersteunen.
 • Je hebt vertrouwen in de situatie omdat je bijdraagt aan een mooi afscheid van je dierbare.
 • Jij en je familie zullen troost halen uit de laatste levensfase omdat je er alles aan hebt gedaan om te zorgen voor een mooi en menswaardig afscheid.
 • Je hoeft je zelf geen verwijten te maken, je hebt alles het beste geregeld.

Waarbij ondersteun ik?

Coördinatie van zorg bij verschillende disciplines (zoals arts, specialisten, fysiotherapeut, zorgverleners, etc.) en het vinden van een passende thuiszorgorganisatie

Emoties zoals boosheid, schuld, schaamte, spijt, verdriet, pijn, angst, rouw en verlies

Bij het verminderen van klachten zoals pijn, vermoeidheid, slecht slapen en misselijkheid

Ondersteuning van regeltaken zoals aanvragen van zorg (PGB, Wmo, ZvW)

Inzetten van ondersteuningsmogelijkheden die bijdragen aan een waardig afscheid

Wat ontvang je als je met mij samenwerkt?

Ik wil jou en je familie helpen op de best mogelijke manier. Ik haal alles uit de kast, om de beste hulp te bieden die er op dit vlak is. Daarom geef ik geen losse uurtjes hulp, maar alleen in de vorm van een pakket.

In dit persoonlijke begeleidingspakket zitten 5 consulten. Deze consulten kunnen telefonisch/ via skype,  als ook op huisbezoek binnen Zuid-Limburg.

De consulten worden binnen 5 weken ingedeeld in onderling overleg. De consulten bestaan uit coördinatie van zorg, advies, het regelen en organiseren van zorg of therapeutische sessies om klachten te verminderen.

 • 5 consulten (tot 90 min)

Investering en vergoedingen

Betaling in termijnen is mogelijk, de investering in dit persoonlijk traject voor een waardig afscheid is 4 X €158,-

Betaal je het bedrag in één keer dan is de investering slechts € 575,-

(exclusief kilometervergoeding huisbezoeken in Zuid-Limburg)


Voorkom dat je op de wachtlijst terechtkomt, vraag ondersteuning op tijd aan. Er zijn slechts 3 plekken per maand beschikbaar.

Ik wil persoonlijk advies

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik het beste hulp inschakelen?

Beter te vroeg dan te laat! Verkeer je in de situatie dat je twijfelt om deze hulp nu al in te schakelen? Neem contact op, dan kunnen we overleggen. De praktijk leert dat mensen nooit te vroeg contact op nemen, wel vaak te laat.

Wordt het ondersteuningstraject vergoed door de zorgverzekeraar of andere instanties?

Overheidsinstanties en zorgverzekeraars vergoeden 'noodzakelijke' zorg. Dit persoonlijke traject gaat veel verder dan noodzakelijke zorg en staat voor uitmuntende kwaliteit en begeleiding. Er zijn (gedeeltelijke) vergoedingen mogelijk vanuit de Zorgverzekeringswet, de gemeente (Wmo) en via de Wet langdurige zorg of een PGB. Reken wel op een eigen bijdrage. Vraag mij om persoonlijk advies in jouw situatie. 

Kan iedereen gebruik maken van dit persoonlijke traject?

Mijn ondersteuning is intensief en ik kan niet iedereen helpen. Als we kennismaken dan beslissen we samen of er een klik is en of ik je kan helpen in jouw specifieke situatie.

Moet ik eerst overleggen met de huisarts?

Het is een goed idee om te overleggen met de behandelend arts. Het is echter niet noodzakelijk. Wanneer er tijdens het persoonlijk traject beslissingen worden genomen op het gebied van gezondheid, wordt altijd overleg gepleegd met de arts of specialist.

Wat als er een overlijden plaatsvindt tijdens het traject?

Als een overlijden eerder plaatsvindt dan verwacht, dan worden de huisbezoeken ingezet om te ondersteunen bij rouw en verliesverwerking voor de nabestaanden.

Ik ben niet woonachtig in de buurt (Zuid-Limburg)

Het persoonlijk traject kan bestaan uit huisbezoeken, maar dat hoeft niet. In sommige gevallen kunnen we deze huisbezoeken vervangen door online of telefonisch contact. Het traject ziet er dan iets anders uit. Echter, dat hoeft geen probleem te zijn. Ik zoek met je mee naar een passende oplossing, als je contact met me opneemt.

Ik wil persoonlijk advies