Hoe hypnotherapie helpt in de laatste levensfase
Iemand is stervende. Het leven gaat stoppen. Als het leven niet meer te redden valt, zijn er mogelijkheden om te ondersteunen om in deze fase rust te ervaren. Om een manier te vinden die lijden vermindert.
De misvatting in de laatste levensfase
De meest gemaakte fout is de aanname dat er in de laatste levensfase ‘niks meer gedaan’ kan worden. Dat er geen mogelijkheden meer zijn voor degene die stervende is. Dat is een grote misvatting. In dit blog/filmpje vertel ik er meer over.
Waarom hypnotherapie in de laatste levensfase?
Ik geloof erin dat je door het ervaren van rust op een zachte manier over kunt gaan naar de dood. Wanneer er rust is, kan afscheid nemen plaatsvinden, wat troost geeft aan degene die dit leven verlaat, maar ook aan de nabestaanden.
Een stervende kan tijd nodig hebben om het leven los te laten en dat kan gepaard gaan met lichamelijke, emotionele, spirituele en geestelijke problemen. Sommige uitdagingen kunnen (deels) ondervangen worden met hypnotherapie. Een voordeel van hypnotherapie is dat het een natuurlijke manier is waarbij geen medicatie aan te pas komt. Hier lees je wat hypnotherapie je over de feiten en fabels van hypnose.
Wanneer u door een vakkundige hypnotherapeut wordt geholpen, zijn er geen bijwerkingen. (Kies voor een hypnotherapeut met ervaring in de laatste levensfase)
Hypnotherapie is een natuurlijke mogelijkheid die ondersteunt om klachten te verminderen. Denk aan verminderen van (pijn) klachten en bevorderen van rust. Hypnotherapie werkt goed bij ondersteunen van psychosomatische klachten. Dit zijn klachten die een combinatie van lichamelijke en psychische klachten zijn, zoals vermoeidheid en pijn, die beide zeer vaak voorkomen in de laatste levensfase.
Vermoeidheid in de laatste levensfase
Vermoeidheid kan komen door veel piekeren, wat regelmatig voorkomt bij het krijgen van een slechte diagnose of slecht nieuws. Deze vermoeidheid komt voort uit overmatig denken. Het denken verloopt in kringetjes en biedt geen oplossing. Het blijft malen in het hoofd. Deze mentale inspanning kost veel energie en vermoeit de geest. Een vermoeide geest vermoeit het lichaam.
Tegelijkertijd vraagt een lichaam dat ziek is veel energie, ook daar komt vermoeidheid uit voort. Deze lichamelijke en geestelijke vermoeidheid is bijna niet van elkaar te onderscheiden. Ze versterken elkaar.
Hypnotherapie ondersteunt bij geestelijk vermoeidheid en vermindert piekeren. De besparing van energie vermindert vermoeidheidsklachten en heeft een positief effect op het lichaam. Het piekeren en overmatig denken wordt verminderd waardoor er energie overblijft.
Pijn in de laatste levensfase
Pijn is ook een voorbeeld van een psychosomatische klacht. Wanneer je vermoeid bent, een slecht humeur hebt, ervaar je pijn heviger. Andersom werkt ook: met een beter humeur, uitgerust zijn of wanneer er positief nieuws is verkregen, zakt de pijnbeleving.
Hypnotherapie bij chronische pijn werkt op twee pijlers. Enerzijds op vermindering van pijnbeleving (rust, beter humeur, beter slapen, meer energie) en anderzijds op verminderen van (onnodige) pijnprikkels. Tezamen heeft dit als resultaat dat er minder pijn gevoeld wordt.
Persoonlijk geloof ik wanneer er minder klachten zijn, er meer rust is. Rust draagt bij aan een mooi afscheid. Een mooi afscheid draagt bij aan troost.
Troost in de laatste levensfase
Wanneer we het leven niet kunnen redden, is het een troost dat we voor elkaar mogen zorgen. Als we zoveel mogelijk comfort bieden, is de laatste levensfase een dierbare en bijzondere periode om afscheid te nemen. Niet makkelijk, maar ook mooi. Hypnotherapie en het gebruik maken van natuurlijke mogelijkheden bieden comfort in de laatste levensfase.
Rouw in de laatste levensfase
Rouw hoort bij afscheid nemen. Zowel voor degene die afscheid neemt van het leven als de dierbaren die erbij betrokken zijn.
Degene die stervende is heeft baat bij hypnotherapie om een start te maken met het verwerken van emoties. Dit werkt helend, angstverminderend en geeft rust. Daarnaast kunnen dierbaren die betrokken zijn in het proces van afscheid nemen ondersteuning vinden bij het omgaan en verwerken van emoties.
Een heftig rouwproces van een dierbare kan een stervende in de weg staan om het leven los te laten. Heftige emoties verstoren rust in de laatste levensfase.
Verdriet in de laatste levensfase
Hypnotherapie levert een bijdrage aan acceptatie van het verlies. Het is belangrijk om te weten dat hypnotherapie geen emoties wegneemt. Verdriet heeft net als andere emoties een belangrijke functie.
Verdriet is een keerzijde van liefde.
Tegelijkertijd zijn er soms verstoorde rouwprocessen en spelen andere onverwerkte trauma’s op waardoor rouw gecompliceerd verloopt. Je ervaart dan onnodig heftige emoties. Hypnotherapie of een IEMt sessie helpen emoties te transformeren en verdriet een gezonde plek te geven.
Mijn naam is Diana Stassen MSc. Het is mijn doel je te ondersteunen bij kanker en/of de laatste levensfase op een natuurlijke manier. Ik help mensen die zorgen (zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers) en mensen die getroffen zijn door een slechte diagnose.