Hoe breng je rust in de laatste levensfase? Voor een mooi afscheid
Hoe breng je rust in de laatste levensfase?
Ervaringen over het levenseinde
Ervaringen over het levenseinde
01/28/2020
2 min

Hoe breng je rust in de laatste levensfase?

01/28/2020
2 min

Rust brengen in de laatste levensfase is belangrijk omdat het helpt weloverwogen beslissingen te nemen. Zodat je geen overhaaste beslissingen neemt waar je later spijt van krijgt.

Waarom is rust belangrijk in de laatste levensfase?

Rust helpt een mooi afscheid te realiseren. Een mooi afscheid geeft ondersteuning nu en in de toekomst. Het geeft verbinding met elkaar, doet eer aan het leven van diegene die sterft en geeft troost aan mensen die achterblijven.

In de laatste levensfase komt er veel op je af. De tijd dringt en je hebt weinig tijd om over zaken na te denken. Beslissingen moeten soms a la minute worden genomen. Wanneer neem je de juiste beslissing?

Er heerst vaak chaos. Omdat emoties een grote rol spelen is helder voelen en denken vertroebeld.

Om rust te kunnen brengen geef ik je in dit artikel een belangrijk handvat. Onrust en chaos ontstaan als je geen structuur hebt. Een leidraad helpt je rust te brengen in hectische situaties.

Met een Bakkie Troost met Diana (online consult) help ik je met een leidraad en plan van aanpak. Klik hier als je naaste bent, klik hier als je stervende bent.

Dit doe je het allereerst!

Ten eerste bepaal je wat het meest urgent is. Wat is nu het belangrijkste? Waar heb je het meeste last van? Wat moet NU geregeld worden?

Onderstaande  5 factoren geven je hierbij steun. Welke factoren geven je momenteel de meeste problemen? Welke van de volgende factoren heeft het meeste aandacht nodig?

  • Omgevingsfactor. Wat moet er geregeld worden in de omgeving? Een plek om te sterven? Welke plek heeft de voorkeur? Wat zijn de mogelijkheden?
  • Sociale factor. Wie speelt welke rol? Wie kan je helpen? En wie juist liever niet? Wat mag uitgesproken worden? Zijn er nog onderhuidse spanningen die verlicht mogen worden?
  • Lichamelijke factoren. De mate waarin klachten een rol spelen. Hoe ga je hiermee om? Wat zijn de opties? Welke behandelingen wil je ondergaan en welke niet?
  • Emotionele factor. Welke emoties en gevoelens spelen er? Hoe ga je hiermee om? Ben je bang? Ervaar je angst? Ervaren anderen angst?
  • Spirituele factor. Hoe denk je over het leven? Hoe kijk je tegen het leven aan? Hoe denk je over doodgaan? Wat geeft je leven betekenis?

Deze factoren spelen allemaal een rol in de laatste levensfase. Om rust te creëren zijn ze allemaal van belang.

Start met de factor die de meeste problemen en ongemak geeft. Wat kun je hieraan verbeteren? Welke mensen kunnen je hierbij helpen? Schakel de juiste persoon in om je te helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Wees reëel; sommige zaken zijn niet op te lossen of te verhelpen. Focus je aandacht op mogelijkheden die er zijn.

In een bakkie troost gesprek met Diana help ik je een start te maken om rust te brengen in de laatste levensfase. Ik denk met je mee in de mogelijkheden die er zijn. Soms is het goed dat een ander met meer afstand naar de situatie kijkt en met je meedenkt.

Mijn naam is Diana Stassen, eigenaresse van Ster in Zorg sinds 2006. Het is mijn missie om mensen te helpen in de laatste levensfase om een mooi afscheid te realiseren dat troost biedt.

Reacties
Categorieën