Wat doe je wanneer iemand verdriet heeft?
Wat doe je wanneer iemand verdriet heeft?
Ondersteunen bij rouw en verliesverwerking
Ondersteunen bij rouw en verliesverwerking
09/29/2020
2 min

Wat doe je wanneer iemand verdriet heeft?

09/29/2020
2 min

Met je mond vol tanden staan als iemand huilt. Je eenzaam en alleen voelen in het donker. Je lichaam verkrampt als je de onmacht voelt. Niet de juiste woorden vinden om te zeggen als iemand overstuur is.

Herkenbaar?

Wat kun je doen als iemand verdriet heeft?

Het zijn allemaal natuurlijke reacties als je verdriet, rouw bij de ander ziet. Als je verdriet en rouw bij de ander hoort haakt dit bewust of onbewust ook aan bij je eigen ervaring. Of bij je angst iemand te verliezen.

We zijn menselijk en we leven met elkaar mee.

Als je kennis hebt van verdriet, als je weet hoe verdriet werkt kun je jezelf beter begrijpen en de ander beter ondersteunen. In deze online training leer je precies wat je wel niet kunt doen.

4 Rouwfases die mensen met verdriet door maken

Verdriet en rouw kenmerkt zich in verschillende fases die we doorstaan, vaak lopen deze fases door elkaar heen. Manu Keirse ‘de verliesexpert’ spreekt van 4 taken die iemand door werkt als het gaat om verlies en rouw:

Rouwtaak 1 De werkelijkheid van het verlies onder ogen zien

Rouwtaak 2 De pijn van het verlies ervaren

Rouwtaak 3 Je aanpassen aan de wereld na dit verlies

Rouwaak 4 Weer leren genieten en herinneringen bewaren

Onvoltooide taken staan het levensgeluk in de weg

Hoe help je echt bij rouw en verlies? Volgens Manu Keirse help je adequaat in termen van respect, eerlijkheid en je capaciteit om echt te luisteren en present te blijven bij hevige emoties.

Bij iedere rouwtaak ondersteun je op een andere manier. Iedere taak vraagt om andere passende hulp.

De eerste rouwtaak bij verlies en verdriet

Bij de eerste rouwtaak is het belangrijk om eerlijke en duidelijke informatie te herhalen. Te herhalen en herhalen. Als er ontkenning is, is er behoefte aan eerlijke informatie. Duidelijke taal en geen vage omslachtige omschrijvingen. Kijk hier de video over de ontkenningsfase en hoe je helpt bij rouw taak 1.

 

De tweede rouwtaak bij verlies en verdriet

De tweede rouwtaak staat in het teken van het onder ogen zien van verdriet. De rauwe realiteit bevatten. Dit kan gepaard gaan met woede en boosheid. In deze video vertel ik je er meer over en geef ik je handvatten hoe je het beste kunt ondersteunen.

De derde rouwtaak bij verlies en verdriet

In de derde rouwtaak gaat het om het leven oppakken en verder gaan na het verlies. Je bent gedwongen om van iemand of iets afscheid te nemen en dat heeft impact op je leven en de toekomst. In de derde rouwtaak gaat het om de weg te vinden in je ‘nieuwe’ leven. In deze video vertel ik over derde rouwtaak en wat je kunt verwachten en hoe je het beste de ander ondersteunt die rouw en verlies ervaart.

 

De vierde rouwtaak bij verlies en verdriet

De vierde rouwtaak gaat over herinneringen maken. Welke ervaringen koester je van de persoon waarvan er afscheid is genomen?

In iedere fase van rouwverwerking ondersteun je op een andere manier. Je helpt door de fase te herkennen en op het juiste moment het juiste te doen.

In de training omgaan met rouw en verlies neem ik alle taken met je door en geef je concrete handvatten wat je wel en niet kunt doen of zeggen.

Wil je weten wat je moet zeggen bij rouw en verlies, wil je concrete handvatten en je kennis opfrissen zodat je helpt bij rouw en verlies?

 rouwenverliesverwerking

 

Mijn naam is Diana Stassen en ik help je zorgen in de laatste levensfase op een natuurlijke manier. Ik deel mijn kennis als wijk-palliatief verpleegkundige en als hypnotherapeut om klachten zoals pijn en angst te verminderen en juist te zorgen voor een warm en mooie afscheid in de laatste levensfase.

Reacties
Categorieën