De Kracht van Gedachten: Hoe Onze Innerlijke Verhalen Emoties Creëren
gedachten
Ervaringen over het levenseinde
Ervaringen over het levenseinde
08/02/2023
3 min

De Kracht van Gedachten: Hoe Onze Innerlijke Verhalen Emoties Creëren

08/02/2023
3 min

Ik stond perplex toen ik in de copyshop met luide stem de les werd gelezen. 😳 Enkele minuten later, terwijl ik in de auto zat, bleef het verhaal maar in mijn hoofd rondspoken. 🤯 Wie denkt ze wel niet dat ze is om mij zo de les te lezen? 💭

Maar toen besefte ik me iets belangrijks... Het verhaal begon steeds groter te worden in mijn hoofd en de emoties begonnen op te borrelen. 😓 Het is fascinerend hoe onze gedachten onze emoties kunnen bepalen door de verhalen die we onszelf wijsmaken. 🧠

Zeker in de laatste levensfase trekken we (onbewust) verkeerde conclusies door overtuigingen die niet stroken met de realiteit. Juist daarom wil ik jullie verwijzen naar de podcast Stervensgoed Episode 110. 🎙️ Hier deel ik mijn levenslessen die ik ontdekt heb aan het sterfbed, met als doel om beter te kunnen ondersteunen in de laatste levensfase. 🌟

In deze podcast wil ik je meenemen in hoe onze gedachten een heel verhaal kunnen worden, waaruit emoties en gevoelens voortvloeien. Het is verbazingwekkend hoe snel dat kan gebeuren. Luister en leer! 🎧✨


Samenvatting hoofdlijnen van de Stervensgoed podcast

Lieve luisteraar,

Welkom bij deze Stervensgoed podcast, waarin ik mijn persoonlijke leermomenten met je deel. Mijn naam is Diana, en vandaag wil ik je meenemen op een reis door de wereld van gedachten en emoties. We zullen ontdekken hoe onze gedachten krachtige verhalen kunnen worden die negatieve emoties kunnen opwekken.

Gisteren was ik in de copyshop om certificaten op te halen voor een training. Het voelt altijd als een feestje voor mij om deze certificaten te bestellen, als een eerbetoon aan de cursisten die de training Magisch Waken of de Stervensgoed levenseinde doula opleiding hebben afgerond. Terwijl ik daar stond, mijn hond Sophie in de auto wachtend, gebeurde er iets onverwachts.

Een vrouw kwam binnen, en haar luide en enigszins boze stem vulde de ruimte. "Van wie is die auto hier voor de deur met die hond erin?" riep ze uit. Ik schrok en draaide me om om te antwoorden. Ze begon een betoog over hoe onverantwoordelijk het was om de hond in de auto achter te laten, hoe het strafbaar was, en dat de politie betrokken zou kunnen raken.

Ik stond daar, verward en overweldigd door haar woorden, terwijl ik tegelijkertijd het pinautomaat voor me had om voor de certificaten te betalen. Binnen enkele ogenblikken stond ik weer buiten, zonder echt te reageren op wat er was gebeurd. Maar toen begon het in mijn hoofd te malen.

Die woorden van de vrouw speelden als een eindeloze lus in mijn gedachten. Ik voelde boosheid, frustratie en afwijzing opborrelen. Mijn hoofd creëerde een heel verhaal: "Hoe durft ze? Wie denkt ze wel dat ze is? Ik geef zoveel liefde aan mijn hond, ze begrijpt niet eens de situatie.

Ik realiseerde me dat dit een perfect voorbeeld was van hoe onze gedachten emoties kunnen creëren. Iets wat iemand zegt, zelfs in een kort moment, kan een kettingreactie van emoties in gang zetten. We kunnen de woorden van anderen aannemen en er een heel innerlijk verhaal omheen bouwen. In negatieve of positieve zin.

Maar wat als we even stilstaan en ons afvragen: zijn deze gedachten waar? Wat als ik het verhaal omdraai en probeer te begrijpen waarom die vrouw zo reageerde? Misschien komt het voort uit zorg voor dieren, uit een wens om ze te beschermen.

Deze ervaring bracht me tot een belangrijk inzicht: onze gedachten zijn als verhalen die we onszelf vertellen, en we kunnen kiezen welke verhalen we willen geloven. We kunnen vasthouden aan negatieve overtuigingen en deze voeden, of we kunnen bewust kiezen voor een ander perspectief.

Ik besefte dat dit principe ook van toepassing is op ondersteuning in de laatste levensfase. Er zijn zoveel misvattingen en vooroordelen rondom sterven en rouw, gebaseerd op onwetendheid. Net zoals mijn innerlijke verhaal over de vrouw in de copyshop, kunnen deze gedachten ons beïnvloeden en onze emoties sturen.

Wat als we bewust worden van deze gedachten en ze onderzoeken? Wat als we ons afvragen welke gedachten ons belemmeren en welke ons ondersteunen? Door deze bewustwording kunnen we onze persoonlijke groei bevorderen en beter omgaan met intense emoties tijdens het begeleiden van mensen in de laatste levensfase.

Denk eens na over de kracht van gedachten. Meer dan 60.000 tot 80.000 gedachten vliegen dagelijks door ons hoofd, en veel daarvan zijn negatief van aard. Maar we hebben de keuze om te selecteren welke gedachten we toelaten en welke we loslaten.

Stel je voor dat je een bril draagt: een zwarte bril die het leven somber laat lijken, of een roze bril die alles in een positief licht zet. Hoewel we verdriet en pijn niet kunnen vermijden, kunnen we wel kiezen hoe we ermee omgaan en welke verhalen we onszelf vertellen, ook in tijden van rouw en afscheid nemen.

Onthoud dat de gedachten van anderen niet altijd een aanval zijn. Misschien hebben ze goede bedoelingen, maar worden ze verkeerd begrepen. Door deze gedachten te onderzoeken en alternatieve perspectieven te overwegen, kunnen we empathie ontwikkelen en meer begrip tonen.

In onze reis door het leven is het belangrijk om bewust te worden van onze gedachten en emoties. Door ons te bevrijden van belemmerende overtuigingen en onszelf een ander verhaal te vertellen, kunnen we met meer ontspanning en vertrouwen naar het leven en de laatste levensfase kijken. Dit is een belangrijk opleidingsonderdeel van de Stervensgoed levenseinde doula's. 

Ik hoop dat dit verhaal je heeft geïnspireerd om na te denken over de kracht van gedachten en hoe ze onze emoties beïnvloeden. Als je meer wilt weten over het ondersteunen in de laatste levensfase of persoonlijke ontwikkeling, download dan deze gratis checklist


Reacties
Categorieën