Het lijden van een terminaal zieke en verwachtingen van de familie
Het lijden van een terminaal zieke en verwachtingen van de familie

Het lijden van een terminaal zieke en verwachtingen van de familie

Ze hoeft toch geen pijn te lijden?”

De dochter is boos en verdrietig. Ik lees de wanhoop in haar ogen. Haar moeder is ongeneeslijk ziek en heeft pijn…

Als je in de terminale zorg werkt, kom je soortgelijke situaties regelmatig tegen. Verwachtingen van de familie en degene die terminaal ziek is stroken meestal niet met de werkelijkheid.

blog Ster in Zorg

Wat kun je verwachten in de terminale fase?

Helaas kunnen we pijn niet altijd voorkomen, al verwachten de meeste familieleden en cliënten of patiënten dit wel. ‘Lijden hoeft niet’, heeft de dokter immers gezegd.

Familieleden hebben vaak een verkeerd beeld van de realiteit. Alsof er een wonderpil is die al het lijden stopt. Geen misselijkheid meer, geen jeuk, geen vermoeidheid, niet meer braken. De praktijk is weerbarstiger. Naast fysieke klachten zijn er klachten zoals emotionele pijn, angst, spijt, schuld en verdriet die direct invloed hebben op ons fysiek welbevinden. Hier is geen quick fix voor te vinden.

 

De medische wetenschap kan veel oplossen, maar wanneer een lichaam sterk achteruitgaat geeft dit fysieke klachten die niet altijd te voorkomen zijn. Soms zijn de klachten af te remmen of te verminderen.

verwachtingen Ster in Zorg blog

Pijn voorkomen in de laatste levensfase

Pijn kan gedoseerd worden, verminderd. Maar volledig voorkomen? Er zijn niet voor niks zoveel pijn- en palliatieve teams om (pijn)problemen te tackelen. Omdat het moeilijk is, omdat ieder mens anders reageert, omdat bij een terminaal ziektebed de situatie zo veranderlijk is. Het is moeilijk om bij de familie de verwachtingen bij te stellen. Het is pijnlijk voor de familie.

Frictie tussen familie en de behandelaars
Je wilt je dierbare, de stervende, rust gunnen en pijn voorkomen. Maar als de verwachtingen niet kloppen met de werkelijkheid, geeft dit frictie tussen de familie en de behandelaars en zorgverleners. Ze vinden dat de behandelaar en zorgverleners in gebreke blijven. Dat is jammer, want zorgverleners en familieleden hebben elkaar zo hard nodig om een terminale zorg een mooi afscheid te laten zijn.

Er wordt nog weleens gezegd dat de familie het moeilijkste is om mee om te gaan in de laatste levensfase. Naast onrealistische verwachtingen van de familieleden, zit de cliënt/patiënt ook in een andere fase van het verwerkingsproces. De stervende is vaak verder in zijn verwerkingsproces (rouwproces) dan de familieleden.

Mijn naam is Diana Stassen en ik help je zorgen voor je ongeneeslijk zieke familielid tijdens het stervensproces voor een warmen liefdevol afscheid.


Leuk als je een reactie achterlaat.

 

Over de schrijver
Diana Stassen is eigenaresse van Ster in Zorg; de inspiratieplek voor stervensbegeleiding. Ze begeleidt familieleden, vrijwilligers, (aankomend) stervensbegeleiders om het stervensproces te ondersteunen op een praktische, eigenwijze, lichte en liefdevolle manier. Ze heeft een achtergrond als (palliatief & wijk) verpleegkundige, gezondheidswetenschapper, NLP-trainer en hypnotherapeut.
Reactie plaatsen