Eigen regie
arrow_drop_up arrow_drop_down

Hij ademde onregelmatig; zachtjes, nauwelijks hoorbaar. Het duurt niet lang meer, wist ik.

Ik leek ontspannen, maar dat was maar schone schijn. Het was verre van mijn eerste keer, maar ik bleef het spannend vinden. Telkens weer. Ik had mijn jas nog aan, ik was meteen naar het bed gelopen dat in de huiskamer stond. Ik hield zijn hand vast met mijn ene hand en met mijn andere hand wreef over zijn schouder.

Zo stonden we daar aan bed. Ik aan de ene zijde, moeder en zoon aan de andere zijde. Alle drie starend naar de man in het bed.

Mijn gedachten dwaalden af, naar de nachten die ik gewaakt had. Eindeloos was hij opgestaan en uit bed gekropen, mijn geduld op de proef stellend. Gedwee liep ik dan achter hem aan, bang dat hij in zijn zwakke toestand zou vallen. 

Hij was een trotse man geweest, ijverig en gedisciplineerd. Vasthoudend, ook. De regie wou hij stug vasthouden. In werkelijkheid was deze al stiekem tussen zijn vingers weggeglipt. Als water dat in het putje verdwijnt bij een leeglopende badkuip. Sneller leeggelopen dan gevuld.

Zijn karakter was ooit een schuimend, geurend en uitnodigend warm bad. Hij was een koppige man, volhardend en eigenwijs. Ik mocht hem graag. 

Zijn enkele reis ging bijna van start. Vertrektijd binnen enkele minuten. Hij had het ticket nog niet gewild. 

Ik prevelde een aantal woorden als: “laat maar gaan, het is goed geweest”. Het klonk hol in de kamer. Ik bemoedigende hem, het enige wat ik nog kon doen. 

Volgens mij is hij vertrokken, fluisterde ik tegen de familie, die hun tranen lieten lopen. Toen ademde hij weer. 

En nog een keer. 

De laatste keer.

Alsof hij wou zeggen, ik heb de regie.

Mijn naam is Diana Stassen (MSc., wijkverpleegkundige van zelfstandige thuiszorg praktijk Ster in Zorg). Ik help je wegwijs in bureaucratie van de thuiszorg. Speciaal voor professionals en familie die hulpbehoevende ouderen verzorgen, heb ik een e-book geschreven, ‘in 9 stappen een passende indicatie’. Jouw gratis download vind je hier.

Steun jij ook professionals en familie die voor hulpbehoevende ouderen zorgen?

Deel dan dit Blog of geef een reactie, dat helpt hen om makkelijker deze informatie en steun te vinden.

Alvast bedankt.

Reactie plaatsen