Vastlopen bij verdriet; je maakt geen stappen vooruit
arrow_drop_up arrow_drop_down
Vastlopen bij verdriet

Hij rent met zijn korte beentjes voor me uit. “Hierheen, Diana” en hij gebaart met zijn handje dat ik achteraan moet hollen. Ik doe wat een tante hoort te doen en ren er achteraan.
Vlak om de hoek staat hij weer stil. “Het loopt weer dood”, zegt hij verbaasd.
We zijn in een doolhof van gangen in het blote voeten pad. Terwijl we druk zoeken naar de uitgang, schijnt de zon op ons hoofd.

Hij corrigeert zichzelf en wijst enthousiast naar een andere doorgang tussen de hoge dennen. Hij is al vertrokken en ik zet de achtervolging in.
Ook deze weg loopt dood, struiken versperren de doorgang.

Hij vertraagt zijn tempo en kiest een andere gang. Zijn enthousiasme daalt, net als zijn ren tempo. Hij begint een beetje te schokken met gehangen schouders en zegt verontwaardigd “we komen hier nooit meer uit. Straks zitten we hier vast in het donker.”

Ik weet niet welke kant ik op moet gaan.

“Laten we even stilstaan” zeg ik en een slokje water drinken.

“Weet jij welke kant we op moeten, tante Diana?

“Gewoon je neus achterna”, antwoord ik.

“Dat is echt een beetje stom, wat je nu zegt! Dat is gewoon die kant op!”

Hij wijst met zijn vinger recht vooruit. We wandelen tussen het smalle pad in het groen die richting uit. We komen aan bij een loopbrug die boven het doolhof uitsteekt. We klimmen de trap op van de brug en staren naar de gangen onder ons.

“Wat zijn het er veel”, zegt mijn neefje. “Geen wonder dat we niet 1-2-3 de uitweg weten te vinden”.

“Ik denk dat we daarheen moeten” zegt hij met iets meer vertrouwen in zijn stem.
We gaan die richting uit en binnen een kleine 10 minuten staan we bij de uitgang van het doolhof.

Niet vooruitkomen bij verdriet

Soms kan je verdwalen als je ergens middenin zit. Je wanhopig voelen en het lijkt alsof je er niet meer uitkomt. Omdat je het gevoel hebt rondjes te lopen en de exit niet te vinden. Je mist overzicht en het voelt alsof je niet vooruitkomt.

Op het moment als mensen zich verdrietig voelen, rouw doormaken of zorgen in de laatste levensfase zijn er momenten dat ze zich vast voelen zitten. Geen uitweg weten te vinden. Net als in een doolhof waar je vastzit en de uitgang niet meer ziet.

Je kunt jezelf niet uit het moeras trekken zei een wijs iemand ooit tegen me.

Je hebt een ander nodig die ‘stop’ zegt. Die je een halt toeroept en je ondersteunt tijdens je proces om je een uitweg te laten zien, zodat je perspectief hebt. Zodat je weer vertrouwen hebt in een goede afloop.

Misschien geef je het anders wel op om de uitgang te vinden, en stop je met lopen. Dan zit je gevangen in je eigen doolhof.

Als je mensen wilt ondersteunen de uitgang te vinden, op weg wilt helpen, vertrouwen wilt geven, zorgen dat ze stappen blijven maken, dan is deze workshop interessant voor jou.

Omdat wanneer je stappen blijft maken, je uiteindelijk wel het eindpunt bereikt.
In de workshop rust bevorderen leer je mensen die vastzitten in een situatie van stress, angst en pijn weer stappen te zetten. Je roept als het ware een halt toe en geeft nieuwe richting. Een ander perspectief zodat er beweging ontstaat.

De workshop rust bevorderen op een natuurlijke manier (in de laatste levensfase) geeft je concrete handvatten en tools om angst en pijn te verminderen. Die je zowel voor jezelf als voor de ander kunt gebruiken (ook als je gezond bent). De workshop is bijzonder geschikt voor mensen die zorgen (zowel voor de professional of de vrijwilliger of als je zorgt voor een vriend of familielid).
Je boekt de workshop via Zorgscholing.

Over de schrijver
Mijn naam is Diana Stassen. Ik help zorgverleners en mantelzorgers beter voor zichzelf én beter voor de ander te zorgen in de laatste levensfase. Zodat er meer rust en minder klachten zijn in deze belangrijke fase van het leven. Ik focus me daarbij voornamelijk op natuurlijke ondersteuningsmogelijkheden. Een van de methodieken die ik gebruik is hypnosetherapie. Dat gebeurt in mijn praktijk in Maastricht of via een huisbezoek bij mensen thuis. Als wijkverpleegkundige, gezondheidswetenschapper en hypnotherapeut heb ik reeds mooie ondersteuning kunnen bieden ten goede voor een mooi afscheid.
Reactie plaatsen