Stervensbegeleiding: Een Levenswijze
begin-stervensbegeleiding
Spiritualiteit bij sterven
Spiritualiteit bij sterven
01/18/2024
1 min

Waar stervensbegeleiding écht begint

01/18/2024
1 min

Stervensbegeleiding is niet slechts een taak aan het einde van het leven, maar een essentieel onderdeel van het leven zelf. Ik geloof sterk dat leven en sterven onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat een bewust leven, gericht op persoonlijke waarden en normen, cruciaal is.


Beluister hier de podcast Stervensgoed nummer 126.


👉🏻Je luistert de podcast Stervensgoed ook via apple en Spotify


Sterven gaat over het leven

Tijdens mijn werkzaamheden als palliatief wijkverpleegkundige en levenseinde doula heb ik vaak gezien dat mensen op hun sterfbed spijt hebben van dingen zoals te veel werken of niet hun eigen pad volgen. Deze ervaringen leren mij dat stervensbegeleiding begint met bewustwording en het maken van keuzes die het leven verrijken, niet beperken. Het betekent uitdagingen omarmen, eerlijk zijn tegen mezelf en anderen, en mijn hart volgen.


Tevreden terugkijken op het leven

Mijn persoonlijke ervaringen, zoals de mantelzorg voor mijn oom Harry (met een licht verstandelijke beperking) (beluister het verhaal in de podcastaflevering), hebben mij doen beseffen hoe belangrijk het is om bewust tijd en aandacht te besteden aan kleine dingen die vreugde brengen. Én hoe snel het er in de drukte en waan van alledag insluipt om het te 'vergeten'. Het gaat om prioriteiten stellen in het leven, en jezelf aan deze afspraken houden en trouw blijven aan jezelf. Ook daar gaan mijn werkzaamheden over: het leven voluit leven zodat je aan het sterfbed voldaan kunt terugkijken.


Bewust leven

Bewust leven is meer dan een term. Het is ook niet gemakkelijk. Moeilijke keuzes maken om een gemakkelijk leven te leiden is evident. Het betekent nee zeggen tegen anderen om ja te kunnen zeggen tegen anderen. Dat is soms lastig, confronterend en kan wrijving met je omgeving teweegbrengen. Maar het is jouw leven en later ook jouw sterfbed waar je tevreden op wilt terugkijken.


De Stervensgoed Levenseinde Doula

De Stervensgoed Levenseinde Doula gaat daarom niet alleen over sterven, maar is ook een houding om bewust te leven. Met open hart en je zielsmissie volgen, met alle angsten en uitdagingen die daarbij voorbij komen. Daarom stopt de opleiding niet na het opleidingstraject, maar blijft er intervisie met gelijkgestemden over hoe leven en sterven vorm te kunnen geven. Hier lees je alles over de Stervensgoed Levenseinde Doula opleiding."
Reacties
Categorieën