Hoe vergroot je vertrouwen?
vertrouwen
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
11/18/2022
5 min

Vergroot vertrouwen in 7 stappen

11/18/2022
5 min

Vertrouwen ervaren is essentieel als we ondersteunen in de laatste levensfase. Vertrouwen in onszelf en vertrouwen in elkaar. Vertrouwen geeft de ruimte om intieme verhalen, moeilijke emoties en angsten met elkaar te delen. Juist dat is belangrijk in de laatste levensfase.

Vertrouwen is iets waar je bewust aan kunt werken en in deze podcast Stervensgoed deel ik je de bouwstenen van vertrouwen.

Ieder bouwsteen draagt bij aan het verhogen van vertrouwen.

Je beluistert de podcast hier:


👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

👉🏻Een gratis checklist als je zorgt in de laatste levensfase? Klik hier

Vergroot vertrouwen

Ik denk dat het enorm belangrijk is om vertrouwen te hebben, vertrouwen te ervaren in jezelf en vertrouwen te kunnen geven aan de mensen waarvoor je zorgt.  Tegelijkertijd is vertrouwen ook  enorm groots. Hoe kun je vertrouwen vergroten? Je kunt het amper vastpakken. Daarom ga ik vertrouwen in kleine stukjes 'hakken'. Het voordeel is dat je aan de slag kunt gaan met die kleine onderdeeltjes van vertrouwen. Zo wordt het behapbaar en werkbaar.

Waarom is vertrouwen zo belangrijk?

Ik geloof dat vertrouwen essentieel is om te kunnen ondersteunen in de laatste levensfase. Die laatste levensfase is zo ontzettend puur , intiem en kwetsbaar. Daarom is het ook zo belangrijk om vertrouwen te hebben. 

Om dit werkbaar te maken, heb ik mij laten inspireren door Brené Brown; een heel mooie spreker en onderzoekster. Ze heeft onderwerpen als: vertrouwen, moed en kwetsbaarheid onderzocht. In dit artikel ga ik wat dieper in op dat stuk vertrouwen.  Vertrouwen splits ik op in zeven onderdelen. Daar is ook een heel mooi acroniem voor:

BRAVING:

  1. Boundaries
  2. Reliability
  3. Accountability
  4. Vault
  5. Integrity
  6. Non-judgement
  7. Generosity

Wil je verdiepende uitleg hoe je vertrouwen vergroot? In deze powersessie met thema vertrouwen ontvang je handvatten hoe je vertrouwen toepast inclusief transformerende oefening. (€37,- aanmelden kan hier)

vertrouwen- vergroten

7 onderdelen van vertrouwen volgens Brené Brown

1 Grenzen aangeven en respecteren

De eerste B staat voor boundaries; grenzen stellen. Om vertrouwen in de relatie die je met iemand hebt te vergroten, is het duidelijk om grenzen te stellen. Het is belangrijk om die op een vriendelijke manier duidelijk aan elkaar kenbaar te maken. Zo weet je van elkaar waar jullie grenzen liggen. Die duidelijkheid vergroot het vertrouwen in elkaar.

2 Betrouwbaarheid

De R gaat over reliability; over betrouwbaarheid. Kom je afspraken na? Doe je wat je zegt? Hoe betrouwbaar ben jij? Misschien vind je het makkelijker om voor anderen te zorgen dan voor jezelf. Dat kan een valkuil voor je zijn. Hoe goed kom jij je afspraken met jezelf na? Doe je wat je zegt? De dingen die je afspreekt. Dat gaat over allerlei gewoontes; sporten of gezonder eten. Dit is een mooi punt om eens over na te denken.

3 Verantwoordelijkheid nemen

Het derde punt is de A die staat voor accountability. Dat gaat over verantwoordelijkheid nemen. Over de dingen die je zegt, die je doet en die je laat zien. Niet de schuld op andere mensen afschuiven, maar ook erkennen dat je het zelf niet goed hebt gedaan. Geen drama van maken, maar wel een sorry en de verantwoordelijkheid nemen voor de dingen die je gezegd of gedaan hebt.

4 Discreet zijn

De V staat voor vault; discretie in het Nederlands vertaald. Dit gaat er met name over hoe discreet jij bent. Praat je makkelijk over andere mensen, zet je ze in een verkeerd daglicht, roddel je of spreek je slecht over andere mensen? Soms gebeurt dit heel onbewust. Op het moment dat we roddelen, zijn we niet discreet. Dan daalt het vertrouwen in ons ook. Als ik dus het vertrouwen met een cliënt wil verhogen, zal ik discreet moeten zijn. Wat houd je voor je? Wat houd je bij je? Welke informatie deel je niet? Niet omdat iemand dat heeft gezegd, maar omdat je dat intuïtief aanvoelt. Zeker op het sterfbed willen mensen nog wel eens verhalen of issues vertellen wat ze niet mee willen nemen in het graf. Hoe mooi is het als jij degene bent die het vertrouwen kan geven dat mensen je dat durven te vertellen.

5 Integer zijn

De volgende letter gaat over integrity; integriteit. Doen wat goed is, ook al is het soms lastig. Het is makkelijk om met de stroom van schapen mee te lopen, maar soms nodigt het leven je uit om juist tegen deze stroom in te gaan. In de laatste levensfase is iemand afhankelijk en kwetsbaar. Durf jij dan op te staan voor diegene en te zeggen: ‘Dit klopt niet. Iedereen zegt dit, maar ik wil daar iets anders over zeggen.’  Niet met de intentie om tegen de stroom in te gaan, maar om te doen wat goed is. Blijf je trouw aan je eigen normen en waarden? En kun je dat ook op die manier uiten in je gedrag? Hoe duidelijker je bij je normen en waarden blijft, hoe groter het vertrouwen in jou groeit.

6 Oordeelloos

De voorlaatste letter N gaat over non-judgement. Het onbevooroordeeld zijn. Kun je zonder oordeel naar de ander kijken? Diegene aanvaarden zonder er iets van te vinden. Alles heeft twee kanten van een medaille. Als we het hebben over geven en ontvangen: je kunt pas echt geven als je goed kunt ontvangen. Als ik slecht kan ontvangen, betekent dat ook dat er een bepaald oordeel op zit. Dat ik niet mag ontvangen of dat ik zwak ben. Maar alle oordelen die je naar jezelf hebt, heb je ook naar een ander toe. Heel interessant om dat eens te onderzoeken.  Zeker wanneeer je ondersteunt in de laatste levensfase. welke oordelen heb ik over lijden, hulp geven, ontvangen? In de powersessie Vertrouwen ontdek je voorbeelden van deze 7 stappen uit de praktijk.

vertouwen--powersessie-

7 Grootmoedig

De laatste letter gaat over generosity; grootmoedigheid. Ga je uit van de beste intenties van de ander? Geef je de ander het voordeel van de twijfel? Als je denkt: “Zie je nou wel, hij doet altijd zo,” vertrouw je niet in de goede intentie van de ander. Misschien kun je bedenken: “Hij is mij vergeten te bellen omdat er iets anders belangrijks tussenkwam.” Dit heeft niets te maken met naïviteit, maar wel ervan uitgaan dat de ander de beste intentie heeft.


Braving

De onderdelen van vertrouwen. Ik vat ze hieronder nog even kort samen:

Boundaries = grenzen stellen
Reliability = betrouwbaarheid
Accountability = verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag
Vault = discretie, hoe discreet ben je
Integrity = integriteit, doen wat goed is
Non-judgement = onbevooroordeeld zijn
Generosity = grootmoedig, de positieve intenties zien

Ik hoop dat je handvatten hebt kunnen vinden hoe je het vertrouwen vergroot. Naar jezelf toe, naar de ander toe en hoe je daarbij dat element vertrouwen kunt opbouwen om de ander zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in de laatste levensfase of in alle andere relaties die je hebt.

Wil je 'iets' met stervensbegeleiding, maar heb je nog geen idee wat?

Je voelt je aangetrokken tot persoonlijke groei en wil daarbij het onderwerp sterfelijkheid ook niet uit de weg gaan. Je wilt hier iets mee doen, mensen ondersteunen.  Maar je vraagt je af, HOE dan?

Ik ga een challenge organiseren in december 2022. Het wordt een supertoffe challenge waarbij we gaan verdiepen hoe we ondersteunen, met alle aandacht voor dat menselijke aspect en alle aandacht voor dat zielsaspect.

 Hoe kunnen we daar aandacht voor hebben; voor dat eeuwige stuk op het moment van de overgang. Hoe denken we daarover? Hoe gaan we daarmee om? Wat kun jij betekenen met je passie om hier iets mee te doen?

Vervul je zielsverlangen om te ondersteunen in de laatste levens fase is een 4 daagse challenge. De challenge is gratis, en je kunt je hier aanmelden. Ik hoop je te zien tijdens de challenge!

 stervensbegeleider worden

Reacties
Categorieën