Wat ik nog zou willen zeggen tegen mijn (overleden) vader: Verbinden wanneer communicatie niet meer mogelijk is.
contact-overledene
Spiritualiteit bij sterven
Spiritualiteit bij sterven
08/23/2023
3 min

Dit zou ik nog tegen mijn overleden vader willen zeggen

08/23/2023
3 min

Je zou zo graag de telefoon pakken en je verhaal willen delen om de stem en de reactie te horen van je dierbare. 

Maar dat kan niet meer. 

Je dierbare is niet meer fysiek aanwezig door een overlijden, getroffen door een ziekte waardoor communicatie beperkt is zoals dementie, of het contact is er niet meer door welke reden dan ook.

Hoe blijf je verbonden wanneer communicatie niet langer mogelijk is?

In deze podcast (of lees het blog👇🏻) deel ik hoe je contact en verbinding maakt met mensen waar je dat niet in fysieke vorm mee kunt.  Deze podcast aflevering is voor iedereen die worstelt met het gemis van een dierbare en graag nog één keer die telefoon zou willen oppakken om met hen te praten.❣️

Dit is aflevering 113 van de Stervensgoed podcast: "Wat ik nog zou willen zeggen tegen mijn (overleden) vader:"


👉🏻Je luistert de podcast Stervensgoed ook via apple en Spotify

Een telefoontje naar het hiernamaals

Mijn man en ik zaten op het terras en deelden verhalen over recente gebeurtenissen. Mijn man gaf aan dat hij zijn vader wilde bellen om hem het fantastische nieuws te vertellen over een nieuw project waar hij aan zou beginnen. 

Ik herinnerde me hoe hij vroeger de telefoon pakte en zijn vader belde om dit soort updates te delen. Zijn vader was altijd zo enthousiast. Nu mist hij die eenvoudige handeling, het oppakken van de telefoon en zijn verhaal te vertellen. Hij weet dat zijn vader net zo opgewonden zou zijn als hijzelf.

Praten met iemand die is overleden

Het delen van gebeurtenissen in ons leven met geliefden is een kostbare ervaring. Echter, wanneer mensen overlijden, kunnen we dat niet meer op de gebruikelijke manier doen. 


Zij zijn daar, en wij zijn hier. 


We missen de telefoongesprekken, de knuffels en de kopjes koffie samen. Soms missen we zelfs de fysieke aanwezigheid van die persoon in onze omgeving. 

Of het afscheid nu komt door overlijden, ziekte of om welke reden dan ook, het betekent verandering. Het betekent rouw. En rouwen is een intens proces.

Liefde stopt niet na een overlijden

Hoewel fysieke aanraking na het overlijden niet langer mogelijk is, geloof ik dat energie nooit verdwijnt; ze verandert slechts van vorm. Daarom kunnen we, zelfs nadat iemand is overleden, nog steeds met hen communiceren, zij het op een andere manier dan we gewend zijn. Je hoeft echt geen medium te zijn om dit te kunnen. Veel mensen 'praten' met een overleden dierbare. Zeker als de relatie persoonlijk is geweest. 

Uit mijn eigen ervaring weet ik dat het mogelijk is om een verbinding te voelen met diegenen die niet langer fysiek aanwezig zijn. Een relatie eindigt niet wanneer iemand vertrekt; het transformeert. Liefde stopt niet bij het overlijden van een dierbare; de aard van de relatie verandert echter wel.

Praten met een overledene, kan dat?

Na het overlijden van mijn mentor vroeg ik haar vaak om advies, al was het alleen in gedachten. 

Toen ze nog leefde leidde haar wijze raad en vragen me vaak tot inzichten in lastige situaties. 

Hoewel dit nu minder vaak gebeurt naarmate de tijd verstrijkt, herinner ik me dat ik kort na haar overlijden nog steeds in gedachten met haar in gesprek ging.

  • Wat zou ze nu zeggen?
  • Wat zou haar advies zijn?

De antwoorden kwamen soms direct, soms duurde het even. 

Soms kwam inspiratie in de vorm van een beeld, een woord, een gevoel, of een gedachte. Het voelde als een respons, een antwoord.

Hoe maak je verbinding met een overledene?

Je kunt bewust de tijd nemen, in meditatie of simpelweg tijdens dagelijkse bezigheden, om een vraag aan je dierbare in gedachten te stellen. Het kan uitgebreid of vlug als een gedachte die passeert. 

Het klinkt misschien gek, maar dit is volkomen normaal. Het kan wat vreemd lijken voor sommigen, maar ik beschouw dit als een mooie manier om in verbinding te blijven met de mensen van wie we houden. Onze relaties veranderen na het afscheid, maar ze houden niet op te bestaan. Liefde blijft voortbestaan en evolueert naar een andere vorm.

Onze energie blijft bestaan

Het is pijnlijk als de situatie niet meer is zoals je die graag had gehad. Dit is de rouw die je vraagt je aan te passen aan een andere nieuwe  situatie en de waarheid onder ogen te zien. 

Echter, door te denken dat iemand 'weg' is en de relatie is gestopt, maakt het extra moeilijk en pijnlijk. Dit is naar mijn inziens ook niet waar. De aard van de relatie verandert; de vorm.

Als je iets wilt zeggen, kijk dan naar boven of sluit je ogen. Misschien vind je het fijn om een kaarsje te branden. Doe het thuis, bij de urn, een foto, opde begraafplaats, bij een belangrijk voorwerp, of waar jij je maar goed bijvoelt.

Deel je verhaal. 

In stilte of hardop. 

Wees stil en luister. Wat komt in je op? Wat voel je? Wat zie je?

Laat het antwoord (wat soms op zich kan laten wachten) een teken zijn van warmte en troost.


Wil je de woorden vinden voor troost en heling? In de mini-training Woorden die raken ontdek je een 4 stappen methode die een raamwerk vormen voor persoonlijke woorden van troost.
Reacties
Categorieën