Leven vanuit liefde of sterven in angst
leven-vanuit-liefde
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
09/09/2022
5 min

Leven vanuit liefde of sterven in angst

09/09/2022
5 min

Bepalend voor je levensgeluk is of je keuzes maakt vanuit liefde of vanuit angst. Heb je daar weleens over nagedacht?

Leven vanuit angst, geeft vaak kort termijn geluk. Je kunt in je comfort en veilige zone blijven, je hoeft geen moeilijke gesprekken aan te gaan en het voelt comfortabel. Je doet wat je altijd deed. Vaak uit gewoonte.

Leven vanuit liefde geeft geluk op lange termijn én vraagt om moed. Het confronteert je met moeilijke gesprekken aangaan, anderen niet pleasen, het anders doen dan de rest en verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes. Het zijn vaak keuzes die je bewust maakt, omdat ze anders zijn. Je kunt dit toepassen in elke fase van je leven, in de start, het midden of het laatste stuk van het leven. Je hebt altijd een keuze; leef je vanuit liefde of leef je vanuit angst?

In deze Stervensgoed podcast deel ik je hoe je leeft vanuit liefde en vanuit angst. Én hoe je het verschil ontdekt. 

Je beluistert de Stervensgoedpodcast hier:

👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

👉🏻Verdiepen in het laatste stukje leven zodat je met al je warmte kunt ondersteunen? Volg de gratis videotraining voor onmisbare inzichten via deze link.

Leven in angst of in liefde

In dit artikel wil ik het graag hebben over liefde en angst. Het is goed om eens na te denken of jij in liefde leeft of in angst. Veel mensen leven namelijk vanuit angst. Dit is onbewust en kan komen doordat het je zo geleerd is vanuit je omgeving of omdat de maatschappij over het algemeen vanuit angst leeft. Op het moment dat je dit beseft, kun je hier een andere keuze in maken. En dat wil ik graag ook meenemen naar een slechtnieuwsgesprek, als voorbeeld. 

Het moment waarop je een keuze gaat maken of juist niet gaat maken. Leven vanuit liefde vraagt moed. Juist omdat onze maatschappij vooral gericht is op anders denken, controle, met je hoofd denken en 'zo veilig mogelijk' (schijnveiligheid). 

Een keuze maken uit angst doe je om ergens weg van te blijven, vanuit controle en geeft een gevoel van kleiner maken. De keuze vanuit liefde maakt je echter groter. Toch kan er nog wel eens verwarring ontstaan, omdat onze bange ego zich er mee bemoeit. Want een keuze vanuit liefde maken, kan ook heel spannend zijn.

Keuzes maken voor wel of niet behandelen

Ik heb een oom die overleden is aan alvleesklierkanker. Hij was nog niet zo oud en zijn diagnose kwam dan ook als donderslag bij heldere hemel. De oncoloog kwam met twee opties: chemo (maar dat zou slechts enkele weken verlenging opleveren) of niets doen. 

Mijn oom was helemaal verbijsterd en dacht: Ik wil voor die chemo gaan. Ik ben echter gaan doorvragen wat dit betekende en wat het resultaat zou zijn. Mijn oom kreeg een heel intensieve chemobehandeling met de nodige bijwerkingen. Door zijn slechte conditie, de chemo én de wetenschap dat je niet meer lang te leven hebt, zou hij die laatste weken dus in het ziekenhuis doorbrengen. 

Als je hier zonder emotie en nuchter tegenaan kijkt, dan denk je: Dat ga je toch niet doen?

 Je wilt toch niet de laatste weken van je leven doorbrengen aan een infuus op de dagbesteding? In een ziekenhuis en met alle klachten en symptomen die daarbij ontstaan?

 Mijn oom koos voor de chemobehandelingen. En ik denk dat dat echt een keuze was vanuit angst. Ik heb daar geen oordeel over en respecteer dat. Wel hoop ik dat als mij dit zou overkomen, ik het lef heb om vanuit liefde te kiezen. Wat zou ik, als ik voorbij de angst durf te kijken, mezelf gunnen?

Uiteindelijk heeft hij nooit de chemo gekregen, zijn lichamelijke toestand was te zwak om überhaupt enkele dagen later met de chemo te starten.

Stoppen met de behandeling, betekent niet niets doen

Bovenstaande is een voorbeeld van een slechtnieuwsgesprek van mijn oom. Als palliatief verpleegkundige heb ik dit soort slechtnieuwsgesprekken vaker meegemaakt. 

Wat er min of meer gezegd wordt, is: "We hebben deze opties of we doen niets."

Ik kan mij voorstellen dat je bij die woorden ‘we doen niets’ eerder kiest voor doen. Zo gaat dat in onze maatschappij. We willen actie ondernemen. Uiteraard is dat een heel natuurlijke respons. Je wilt je vastgrijpen aan het leven. En het alternatief klinkt verre van fijn: 'niets doen'. In het Stervensgoedjaartraject ontdek je, wat je wel kunt doen om comfort en vertrouwen te brengen en de laatste levensfase te benutten om het laatste stuk leven mooi te leven. De keus vanuit angst is een heel andere keuze dan vanuit liefde. 

De twee belangrijkste drijfveren in ons leven

We hebben in ons leven twee belangrijke drijfveren. We kiezen vanuit liefde omdat we ergens graag naar toe willen. 

Aan de andere kant hebben we ook een drijfveer waar je graag van weg wilt blijven. In de praktijk kun je dingen vanuit liefde of vanuit angst doen en het resultaat in gedrag kan hetzelfde zijn. Maar de intentie en het effect is volstrekt anders. 

Je verrast je partner omdat je dat leuk vindt of je denkt: Ik moet mijn partner nu verrassen anders neemt hij de benen. Dan doe je het vanuit angst, maar is het precies dezelfde handeling. Voel je het verschil?

Keuzes maken na slechtnieuwsgesprek

Ook ik deed veel dingen vanuit angst, en onbewust nog steeds 🤔 ( ik blijf leren en ontdekken). Omdat ik niet afgewezen wil worden of omdat ik dacht dat ik niet goed genoeg was. 

Wat is je drijfveer en van waaruit maak je keuzes?

Liefde of angst?

Waar kies je voor?

Of dat nu gaat of je een keuze maakt na een slechtnieuwsgesprek of dat het over andere keuzes gaat. Wat is je drijfveer?

In ons stervensgoed doula traject bespreken we een heel mooie techniek die helpt keuzes te maken. In dit traject ontdek je hoe je kunt begeleiden in die laatste levensfase. 

Keuzes maken vanuit liefde of angst

Er is een heel mooie praktische techniek hoe je mensen leert keuzes te maken. Het klinkt natuurlijk soms eenvoudig, maar als er allerlei emoties bij komen kijken, wordt het een stuk uitdagender. Een heel belangrijke vraag om de juiste keuzes te maken is: Doe je het vanuit liefde of doe je het vanuit angst?

 Het kan best zijn dat je op verschillende gebieden in je leven daar anders instaat. Als je wat onzeker bent, twijfelt of wat zelfvertrouwen mist, handel je vaker vanuit angst.

 Zo probeer je dingen te voorkomen of weg te blijven van die pijn. Denk daar zelf eens over na: Wáár leef jij vanuit liefde en wáár leef jij vanuit angst? Ik hoop dat dit artikel jou heeft kunnen inspireren om meer vanuit liefde te leven en daar de passende keuzes bij te maken.

Training ondersteunen in de laatste levensfase


Als laatste wil ik je meegeven dat er weer leuke activiteiten op de planning staan.

via GIPHY

Chek de agenda met de mogelijkheden hoe jij je kunt verdiepen om te ondersteunen in de laatste levensfase. Er zijn mogelijkheden voor iedere beurs.

Stervensgoed doula

12 september 2022 start het stervensgoed doula jaartraject. We gaan je een jaar lang begeleiden met allerlei gastdocenten, je leert technieken en ook een passende mindset om stevig te staan aan een sterfbed. 


Op 20 september 2022 start een heel bijzondere training ‘Magisch waken’. Deze is vooral voor zorgprofessionals, coaches en therapeuten, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is en meer wil betekenen in de laatste dagen van het leven. Wat kunnen we doen als we weten dat we meer zijn dan ons lichaam? Wat kunnen we bijdragen zodat iemand een heel zachte en soepele overgang gaat krijgen?

Reacties
Categorieën