Ik geloof dat mijn oma verder leeft - leven na de dood
Ik geloof dat mijn oma verder leeft
Ervaringen over het levenseinde
Ervaringen over het levenseinde
03/03/2020
2 min

Ik geloof dat mijn oma verder leeft

03/03/2020
2 min

[Disclaimer Mijn teksten zijn bedoeld om je wakker te schudden zodat je bewust wordt hoe belangrijk een waardevol afscheid is in de laatste levensfase. Mijn woorden zijn nooit bedoeld om je te kwetsen of om een naar gevoel te geven. Mijn intentie is positief. Ik wil bijdragen aan een liefdevol en warm afscheid dat troost biedt.]

Ik geloof dat mijn oma verder leeft

Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde dan alleen vliegtuigen. Ik geloof dat er meer is dan we kunnen waarnemen met onze ogen. Mijn persoonlijke overtuiging is dat we hier tijdelijk op aarde zijn, en dat onze energie voortleeft na ons leven hier.
Dat we een ziel hebben die nooit echt kan sterven.


Geloof je in leven na de dood?

Ik heb veel mensen zien overgaan, soms letterlijk met een glimlach op hun gezicht. Terwijl ze de laatste adem uit bliezen, hun mondhoeken omhoog krulden. Alsof ze iets moois te wachten stond, dat hielp de spanning weg te vloeien en plaats maakte voor rust. Bijzonder en ontroerend omdat mee te mogen maken.

Overgaan is een intiem moment.

Mijn oma vertrok van deze planeet met een brede glimlach

Ik weet nog dat ik naast haar sterfbed stond. Mijn oma was als jarenlang getergd door dementie. Ze woonde in een verpleegkliniek. Ze was zo ziek dat er nauwelijks sprake was van enige bewustzijn.

Ze nam niet waar als iemand de kamer binnenkwam, laat staan dat ze de persoon herkende als haar dochter of kleindochter.

Het enige wat ze deed was eten en drinken, met ondersteuning, want ook dat kon ze niet alleen. Op deze manier heeft ze jarenlang geleefd. Niet merkbaar bewust van haar omgeving. Op een moment werd ze getroffen door een longontsteking, het vermoeden was groot dat dit haar laatste dagen zouden zijn.

Dat klopte.

Ik stond aan haar bed toen ze haar laatste adem uit blies. Mijn hand lag op haar hand. Ik hoorde haar ademhaling steeds oppervlakkiger worden. Ik voelde dat het moment van haar dood heel kortbij was. Toen verscheen die mooie glimlach op haar gezicht. Ik kon haar ziel bijna uit haar lichaam zien vertrekken. Als een soort energie die haar lichaam verliet. Alle spanningen waren verdwenen uit haar gezicht.

Ze lag er vredig bij. Sterven is mooi op deze manier. Sereen, puur.

Sterven hoort bij een natuurlijke kringloop

Ik weet niet waar mijn oma is. Maar ik geloof dat haar energie ergens is. Net zoals in de natuur, er kan niks verloren gaan. Een natuurlijk kringloop. Zoals water uit de oceaan verdampt, veranderend in regen en via de grond weer terugstroomt. Niets verdwijnt hier op aarde. Het transformeert, het verandert, maar gaat niet verloren.
Zo zie ik de dood ook. Als een overgang; als een verandering.

Hoe denk jij erover?

Mijn naam is Diana Stassen en ik begeleid meer dan twintig jaar stervenden en hun naasten in de laatste levensfase naar een waardevol afscheid. Wil je met me van gedachten wisselen over het leven en het hiernamaals? Met een Bakkie Troost gesprek bied ik je gratis een telefonisch gesprek aan. Je kunt je hier aanmelden voor dit gesprek.

Reacties
Categorieën