(blog) Hoe rituelen helpen bij een mooi afscheid in de laatste levensfase
arrow_drop_up arrow_drop_down
7 augustus 2018 

(blog) Hoe rituelen helpen bij een mooi afscheid in de laatste levensfase

Rituelen worden van oudsher gebruikt in verschillende situaties om verdriet en/of vreugde te delen. Het is een opeenvolgend aantal handelingen die vaker herhaald worden. Rituelen kunnen heel oud zijn en voortkomen uit bepaalde tradities, maar je kunt ook zelf rituelen verzinnen. Dat kan heel licht zijn in de vorm van een ochtendritueel om tijd te nemen voor een kop koffie. Kerst en Sinterklaas vieren zijn ook rituelen. Een ritueel kan alledaags zijn, of bijzonder, feestelijk en uitzonderlijk, zoals bij huwelijken, geboortes en afscheid.

rituelen in de laatste levensfase

Wanneer gebruik je een ritueel?

In de laatste levensfase kennen we veel rituelen, zowel voor als na het sterven. Denk aan begrafenissen, crematies en de verschillende gebruiken per cultuur. Ze ondersteunen in het afscheid nemen, het omgaan met verdriet en het ophalen van mooie herinneringen. Ik geef je ter inspiratie twee ideeën voor rituelen in de laatste levensfase, om te ondersteunen voor een mooi afscheid.

rituelen in de laatste levensfase

Handen masseren

Een mooi gebaar is om de handen te masseren. In de handen en vingers zitten namelijk veel zenuwuiteinden. Bovendien zijn de handen (of één hand) makkelijk te masseren, ook wanneer iemand bedlegerig is of slechter mobiel.

Ik zou niet kiezen om de voeten te masseren, dit geeft bij gevoelige mensen energieverstoring. Voeten masseren kan daardoor onrust veroorzaken, de voorkeur is om de handen te masseren.

Neem een massageolie met een rustgevende geur. Een essentiële olie om rust en sereniteit te ondersteunen, en tegelijkertijd lekker ruikt, is een mooie ondersteuning. Als je dit ritueel dagelijks herhaalt merk je dat de rust en sereniteit steeds makkelijker terugkomt. Herhaling verhoogt het resultaat.

handen masseren in de laatste levensfase

Bloemlezing

Een ander mooi, bijzonder en emotioneel afscheidsritueel is een bloemlezing.

Je organiseert een afscheidsceremonie waarbij je familieleden en goede vrienden uitnodigt. Houd het aantal mensen beperkt. Vraag iedereen een briefje te schrijven met een bijzondere tekst, een quote, een gedeelde herinnering of een gedicht. Het is maar net wat bij diegene past. Geef mensen de tijd om na te denken over de woorden die ze willen overdragen. Iedereen neemt een bloem mee waarop de brief, het kaartje met de tekst is vastgemaakt. Draag de tekst voor en overhandig de bloem. De bloemen vormen tezamen een prachtig boeket met warme en dierbare woorden.

 

Mijn naam is Diana Stassen, wijk & palliatief verpleegkundige, hypnotherapeut. Ik ondersteun in het organiseren van zorg thuis en help met meer rust in de laatste fase. Ik geef je in mijn e-book tips en handvatten over de laatste levensfase. Je kunt het hier downloaden.e-book kwaliteit van leven

Marie de Jonge

Door

Marie de Jonge

op 20 August 2019

Bedankt voor het delen van dit mooie artikel over rituelen. Je ziet dat deze veel voorkomen in verschillende culturen, maar in Nederland hoor je er niet zo veel over. Ik ga mij verder verdiepen in dit interessante thema.

Rudy-Godding

Door

Rudy-Godding

op 14 February 2020

Ja, dat klopt. Zonde! Want het geeft troost en een mooie herinnering

Reactie plaatsen