Bang dat je moeder vereenzaamt nu je niet op bezoek kan?
Bang dat je moeder vereenzaamt nu je niet meer op bezoek kan door het coronavirus?
Ervaringen over het levenseinde
Ervaringen over het levenseinde
03/17/2020
3 min

Bang dat je moeder vereenzaamt nu je niet meer op bezoek kan door het coronavirus?

03/17/2020
3 min

Nu er zelfs verpleegklinieken en bejaardentehuizen gesloten zijn voor bezoek, of bezoek streng is beperkt vanwege het coronavirus, neemt de kans op vereenzaming onder ouderen toe.

In dit blog deel ik je belangrijke inzichten hoe je deze vereenzaming voor je moeder (of andere dierbare)  kunt beperken. Ik deel je hierbij praktische tips, hoe jij je familielid kunt ondersteunen, als er geen fysiek bezoek wenselijk of mogelijk is.

 

Wat kun je doen om vereenzaming van je moeder tegen te gaan?

Vereenzaming onder ouderen was al een groot probleem. Het is goed je te realiseren dat vereenzaming maar deels te maken heeft met sociaal contact dat mensen hebben. Het gevoel van eenzaamheid, de beleving van eenzaamheid hangt niet altijd samen of mensen veel of weinig contact met anderen hebben. Veel ouderen (en ook jongeren) voelen zich eenzaam terwijl ze veel sociale contacten hebben. Het gaat onder andere om de kwaliteit van het contact. Het gevoel hebben om begrepen en geaccepteerd te worden.

 

Voor ouderen is structuur belangrijk (zeker wanneer er sprake is van beginnend geheugenverlies)

Mensen, en zeker oudere mensen, houden van nature van structuur. Hoe ouder mensen worden hoe meer ze verlangen naar structuur. Wanneer er sprake is van toenemend geheugenverlies of psychische problemen is structuur en houvast nog belangrijker. Als wijkverpleegkundige moet ik stiekem wel een beetje grinniken om de precisie waarmee de afspraken staan vastgenageld voor de gemiddelde oudere senior.

 

Een scene uit de thuiszorg als voorbeeld:

 

Ik, aan het werk als wijkverpleegkundige bij mijn cliënt thuis: “Ik ben er morgen rond de klok van tien, is dat goed?”

Cliënt: “Oh dat is prima, morgen heb ik een rustige dag.” Ze wijst naar de lege agenda op de keukentafel.

Een dag later sta ik weer op de stoep bij mijn cliënt. Ik bel aan, om kwart over tien. Mijn cliënt doet de deur open en kijkt een beetje nors.

“Wat ben je laat, ik zit al de hele ochtend te wachten”.

“Maastrichts kwartiertje”, antwoord ik.

Ik zie haar alweer glimlachen.

Hoe minder mensen te doen hebben, hoe leger de agenda, hoe meer focus er ligt op die enkele afspraken die er wel zijn.

Ik merk uit de praktijk dat ouderen echt leven van afspraak naar afspraak.

Je kunt je moeder helpen door structuur te geven. Plan vaste afspraken. Een vaste dag en het liefst een vast tijdstip. Dit geeft rust en houvast. Dat is voor bejaarden mensen prettig. Kun je niet op bezoek, zoals nu met dat coronavirus?

Maak dan vaste tijdsafspraken om te bellen.

Maak het liefst een belschema en wissel eventueel af met verschillende personen.

‘Ouderwetse’ ondersteuning bij eenzaamheid in tijden van het coronavirus

In tijden van moderne techniek kunnen we elkaar skypen, face-timen en whats appen. Niet iedere oudere lukt dit, of heeft behoefte aan deze techniek.

Hoe kan je op een andere manier contact houden die de eenzaamheid van je moeder verminderd?

Een superleuk idee is om ‘ouderwets’ een kaartje te sturen. Hoe leuk is het om post te ontvangen via de brievenbus?

Tegenwoordig kun je online makkelijk persoonlijke kaarten maken.

Hoe leuk is het, als je een foto van jullie samen gebruikt of een foto van een ander dierbaar moment dat jullie samen hebben meegemaakt?

Dat heeft gelijk drie grote voordelen:

  • Ten eerste haal je mooie herinneringen op
  • Ten tweede is dit goed voor het geheugen van je moeder
  • Ten derde heb je de volgende keer een gespreksonderwerp

Wanneer ouderen dag in en dag uit veelal hetzelfde meemaken, is er weinig gespreksstof. De wereld wordt kleiner. Met behulp van oude foto’s van verjaardagen en andere leuke momenten haal je de gesprekstof uit dierbare herinneringen omhoog. Ook wanneer je moeder niet meer in staat is om met je te praten vanwege haar slechte gezondheid, kun je foto’s gebruiken om samen te bekijken.

 

Zeker wanneer je moeder steeds ouder wordt is het realistisch om er rekening mee te houden dat iedere herinnering die je maakt weleens de laatste kan zijn.

Maak waardevolle herinneringen met je moeder

Op het moment dat je je hiervan bewust bent, helpt dit en geeft dit steun wanneer je later echt afscheid moet gaan nemen. Het creëren van mooie herinneringen in de laatste levensfase (of deze nu weken, maanden of jaren duurt) is een van de waardevolste zaken die je met je moeder kunt maken. Maak er dan ook dankbaar gebruik van.

 

Mijn naam is Diana Stassen en ik help je wanneer je zorgt voor een ongeneeslijk ziek familielid. Of dat nu komt door ouderdom of door een slechter wordende gezondheid. Ik wil je bewust maken dat de laatste levensfase ook mooi kan zijn. Heb je vragen hoe je de laatste levensfase een waardevolle en dierbare periode kan maken? Ik wil hier graag met je over praten en je tips en houvast geven. Je maakt een gratis afspraak voor een Bakkie Troost gesprek met mij via deze link (bij twijfel gewoon doen!).

 

Reacties
Categorieën