Waarom zou je het taboe rondom de dood doorbreken? 
Waarom zou je het taboe rondom de dood doorbreken? 
Stervensproces
Stervensproces
04/26/2021
2 min

Waarom zou je het taboe rondom de dood doorbreken? 

04/26/2021
2 min

Waarom zou je het taboe doorbreken?
Waarom zou je kiezen voor de moeilijke weg? Kun je niet veel beter zwijgen of doen alsof het niet bestaat?
Voor de makkelijke weg kiezen?
​​
Soms word je er zelf verdrietig van

Maar toch…..
Je wilt het onderwerp aansnijden……
Omdat het belangrijk is, omdat het waardevol is, omdat het ertoe doet. En als jij het misschien niet doet, doet niemand het.

Heb jij het lef, de moed om het gesprek aan te gaan?
​​

Ik heb het over de taboe van de dood.
Weet je waarom het zo belangrijk is? Niet alleen voor mensen die vertrekken van deze aardbol, maar ook voor de achterblijvers…

Omdat je het maar één keer kunt doen.

​Je kunt het maar één keer doen, is ook de titel van het boek geschreven door Barbara van Beukering.
Er is geen generale repetitie aan het einde van het leven. Daarom kun je maar beter goed voorbereid zijn, vinden we beide.

Waarom is praten over de dood belangrijk?

​​Met een goede voorbereiding kun je het stervensproces veraangenamen. Leuk wordt het nooit, maar met aandacht in de laatste levensfase bereik je troost en verbinding.

Het maakt een wezenlijk verschil voor de mensen die vertrekken én ook voor de achterblijvers. Barbara interviewde honderdtal mensen over afscheid nemen en in deze podcast onthult ze welke inzichten ze hieruit kreeg.

Ze deelt haar persoonlijke verhaal over het verlies van haar vader en moeder. Waarom is het belangrijk om te praten over de dood? Wat gebeurt er als je praat over sterven? Hoe gaan deze gesprekken over verlies en afscheid nemen? Je luistert het in podcast #23 Stervensgoed. Laat je inspireren!

Waarom is praten over de dood moeilijk?

Niet iedereen wil of durft te praten over de dood. Het vraagt om best wel wat moed. De ander kan boos reageren of misschien raak je wel een gevoelige snaar waardoor de ander in huilen uitbarst. Wat dan? Je wilt de ander niet voor het hoofd stoten, maar juist ondersteunen. Een belangrijk handvat is om niet te denken ‘het is moeilijk’, maar in termen van ‘het is waardevol en belangrijk’. Want juist door te praten (of beter gezegd te luisteren) biedt je openheid, herkenning en erkenning en dat is net wat mensen troost, begrip en verbinding geeft. Het helpt tegen eenzaamheid, depressie en verdriet.

Voel jij je geroepen om te ondersteunen in de laatste levensfase?

Je wilt mensen helpen rondom het sterfbed (of je doet dit al als professional, vrijwilliger of voor je familielid). Maar je mist soms vertrouwen of voelt je onzeker of je het wel goed doet. In deze gratis videotraining worden 7 wijze inzichten gedeeld over ondersteunen in de laatste levensfase rondom het sterfbed. Je volgt de videotraining gratis.  Als jij je inschrijft kunt je meteen starten.

 

Reacties
Categorieën