Wat als je iets stoms zegt aan het sterfbed?
Heb je wel eens de ervaring gehad dat je aan een sterfbed stond en geen idee had wat je mocht zeggen?
Of breekt alleen al bij het idee het angstzweet je uit? 😵💫 Je wilt iets betekenisvols zeggen, maar wat dan? Allerlei stemmetjes in je hoofd vertellen je dat het nu of nooit is, dat dit de laatste woorden zijn die echt belangrijk zijn, en dat zorgt ervoor dat je nog meer blokkeert.
Herkenbaar?
Dan ontdek je in deze podcast aflevering van Stervensgoed praktische tips.
👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify
Tip: in de podcast heb ik het over de gratis workshop Woorden die troost geven. Wil je de volgende keer bij de gratis workshop aanwezig zijn? Meld je aan voor de mailing en mis geen gratis workshop van Ster in Zorg over ondersteunen in de laatste levensfase.
Je leest hier een samenvatting van de podcast aflevering. Beluister de aflevering als je concrete en inspirerende voorbeelden uit de praktijk wilt ontdekken.
Geen woorden vinden om afscheid te nemen?
Wat als je iets stoms zegt aan het sterfbed? Wat als je iets belangrijks wilt zeggen om afscheid te nemen of een hart onder de riem te steken, maar je zegt iets verkeerds? Of misschien sta je met je mond vol tanden en voel je je rot omdat je de juiste woorden niet kunt vinden.
In deze aflevering van Stervensgoed bespreken we hoe je hiermee om kunt gaan.
Wees mild en niet te streng voor jezelf als je niet weet wat je kunt zeggen tijdens het afscheid nemen
Het is normaal om druk te voelen en te denken dat je iets goeds of betekenisvols moet zeggen. Maar wees mild voor jezelf en leg de lat niet te hoog. We hebben vaak hoge verwachtingen van onszelf, terwijl we die verwachtingen niet aan anderen stellen. Onthoud dat je goede intenties hebt en vanuit liefde, aandacht en zorgzaamheid handelt. Het is oké om fouten te maken en soms de verkeerde woorden te gebruiken. Laat perfectionisme los en wees mild voor jezelf. Veel Stervensgoed levenseinde doula's herkennen zich hierin. We hebben de ambitie om zo goed mogelijk voor de ander te willen zorgen. Dat is fantastisch, maar wanneer het neigt naar perfectionisme, kan het juist belemmerend werken.
Je weet nooit wat de ander nodig heeft als diegene verdriet ervaart
Het is belangrijk om te realiseren dat je niet altijd kunt weten wat de ander nodig heeft. We vullen vaak in en denken te weten wat de ander denkt of voelt, maar dat is niet altijd het geval. In een situatie van rouw en verlies kunnen mensen verschillend reageren, inclusief boosheid. Vraag de ander wat hij of zij nodig heeft en luister naar hun behoeften. Respecteer dat iedereen zijn of haar eigen rouwproces heeft en geef de ander de ruimte om daarmee om te gaan. (meer nood aan houvast? Ik heb een gratis checklist voor je gemaakt, die alle belangrijke aandachtspunten bij ondersteunen in de laatste levensfase op een rij heeft gezet.)
We hebben werkelijk geen idee welke impact onze woorden op de ander kunnen hebben, welke zaadjes je plant die ondersteunend zijn voor nu of in de toekomst.
Sorry zeggen, kan gewoon, ook in de laatste levensfase
Als je per ongeluk iets verkeerds zegt of merkt dat je woorden niet overeenkomen met je intentie, wees dan niet bang om sorry te zeggen. Het is altijd mogelijk om later op de situatie terug te komen en je excuses aan te bieden. Laat de ander weten dat je het niet zo bedoelde en dat je bezig bent om de juiste woorden te vinden. Het gaat erom dat de ander jouw oprechte intentie kan voelen, ook al zijn de woorden misschien niet perfect.
Draag niet de verantwoordelijkheid voor de emoties van de ander bij een levenseinde
Voordat ik deze aflevering van Stervensgoed afsluit, wil ik nog één laatste tip meegeven. Neem niet te veel verantwoordelijkheid op je schouders voor de emoties van anderen. Je kunt bijdragen aan troost en steun, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de ander om met zijn of haar eigen emoties om te gaan. Blijf bij jezelf en reageer vanuit een positieve intentie.
Wil je ontdekken hoe je ondersteunt in de laatste levensfase? Je download hier de gratis checklist zodat je niks vergeet.