Het grootste cadeau aan een sterfbed
#102 Dit is het grootste cadeau dat je kunt geven aan een stervende
17 januari 2023 
3 min. leestijd

#102 Dit is het grootste cadeau dat je kunt geven aan een stervende

Je wilt van betekenis zijn in de laatste levensfase, maar je weet niet zo goed wat je kunt doen. Je wilt van alles, maar eigenlijk kun je 'niks'. Of toch wel?

Soms vul ik een dienst in als palliatief verpleegkundige. Ik ontmoete daar deze dame, die alleen op  haar kamer in dit verpleeghuis lag te sterven. Er was geen familie aanwezig en ze lag hier al enkele dagen in verzet tegen haar stervensproces.

Ze transpireerde hevig, maar was buiten bewustzijn en in een onrustige slaap. Het breekt mijn hart om die eenzaamheid te voelen in deze kamer. Ze kreeg adequate zorg; ze kreeg haar pijnstilling en haar lichaam werd verzorgd. En tegelijkertijd lag ze in de tussen liggende tijd alleen in haar strijd tegen de dood. Geen familie, geen vrienden, geen kennissen. Het voelt koud en kil.

Ik gun mensen zoveel meer dan medische zorg. Ik gun ze verbinding, vertrouwen, steun en troost. Lieve helende woorden aan een sterfbed. Een warme hand die je kunt vasthouden. Precies dat wat een Stervensgoed levenseinde doula doet (en nog veel meer!)

In deze podcast Stervensgoed deel ik het grootste cadeau wat je kunt geven aan iemand die stervende is.

👉🏻Je ontdekt wat de basis van ondersteunen in de laatste levensfase is👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!


Op de hoogte blijven van (gratis) trainingen over leven en sterven? Meld je hier aan


Over de schrijver
Diana Stassen is eigenaresse van Ster in Zorg; de inspiratieplek voor stervensbegeleiding.Ze begeleidt familieleden, vrijwilligers, (aankomend) stervensbegeleiders om het stervensproces te ondersteunen op een praktische, eigenwijze, lichte en liefdevolle manier.Ze heeft een achtergrond als (palliatief & wijk) verpleegkundige, gezondheidswetenschapper, NLP-trainer en hypnotherapeut.
Reactie plaatsen