Het grootste cadeau aan een sterfbed
cadeau-stervende
Stervensproces
Stervensproces
01/17/2023
1 min

#102 Dit is het grootste cadeau dat je kunt geven aan een stervende

01/17/2023
1 min

Je wilt van betekenis zijn in de laatste levensfase, maar je weet niet zo goed wat je kunt doen. Je wilt van alles, maar eigenlijk kun je 'niks'. Of toch wel?

Een geschenk tegen eenzaamheid aan het sterfbed

Soms vul ik een dienst in als palliatief verpleegkundige. Ik ontmoete daar deze dame, die alleen op  haar kamer in dit verpleeghuis lag te sterven. Er was geen familie aanwezig en ze lag hier al enkele dagen in verzet tegen haar stervensproces.

Ze transpireerde hevig, maar was buiten bewustzijn en in een onrustige slaap. Het breekt mijn hart om die eenzaamheid te voelen in deze kamer. Ze kreeg adequate zorg; ze kreeg haar pijnstilling en haar lichaam werd verzorgd. En tegelijkertijd lag ze in de tussen liggende tijd alleen in haar strijd tegen de dood. Geen familie, geen vrienden, geen kennissen. Het voelt koud en kil.

Wat kun je betekenen bij een stervensproces?

Ik gun mensen zoveel meer dan medische zorg. Ik gun ze verbinding, vertrouwen, steun en troost. Lieve helende woorden aan een sterfbed. Een warme hand die je kunt vasthouden. Precies dat wat een Stervensgoed levenseinde doula doet (en nog veel meer!)

In deze podcast Stervensgoed deel ik het grootste cadeau wat je kunt geven aan iemand die stervende is.

👉🏻Je ontdekt wat de basis van ondersteunen in de laatste levensfase is👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!


Op de hoogte blijven van (gratis) trainingen over leven en sterven? Meld je hier aan


Reacties
Categorieën