Wel of niet verzorgen in de laatste levensfase
Je staat aan het sterfbed en je vraagt je af zou ik deze persoon wel of niet verzorgen? In de podcast Stervensgoed #79 deel ik je een aantal tips en inzichten over de persoonlijke verzorging tijdens de laatste uurtjes van het leven.
Beluister de podcast 👇🏻
👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!
👉🏻Een gratis checklist als je zorgt in de laatste levensfase? Klik hier
Transcript Podcast stervensgoed
Wel of niet verzorgen in de laatste levensfase?
Hoe verzorg je iemand in de laatste levensfase en zou je dat wel moeten doen? In dit artikel wil ik graag een aantal inzichten met je delen omdat ik weet dat het in de praktijk nogal eens wat discussie oplevert. Soms met familieleden, soms met zorgverleners.
De vraag is vaak: Wat is nu handig om te doen? En waar doe je goed aan?
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik hier onlangs een vraag over kreeg. Mocht jij ook een vraag hebben over ondersteunen in de laatste levensfase, laat mij dat dan zeker even weten via info@sterinzorg.nl. Ik ben ook te vinden onder de naam sterinzorg op Instagram. Daar kun je mij altijd een berichtje sturen.
Gun een stervende rust
Iemand wel of niet verzorgen in de laatste levensfase is erg afhankelijk van hoever iemand in zijn stervensproces is. Dat weet je natuurlijk nooit 100 procent zeker. Zelfs met ervaring heb ik heel vaak gedacht: Deze mensen zouden wel eens heel snel kunnen vertrekken. Echter bleven zij nog een aardig tijdje hier.
Maar ook andersom gebeurt dit.
Als ik dacht: Dit zou nog wel eens even kunnen duren, sloeg een stervensproces in één keer om en ging alles razendsnel. Uitzonderingen zijn er dus altijd, maar we kunnen min of meer wel redelijk een inschatting maken of iemand heel kort bij de dood is of dat er nog wat tijd tussen zit.
Mijn mening is dat hoe korter iemand bij de dood is, hoe meer diegene met rust gelaten moet worden.
Iemand is het leven aan het loslaten.
Geef iemand daarin de ruimte en de rust en laten we daar vooral geen 'gekke dingen mee doen'.
Soms doen we iets omdat het hoort. “We moeten toch iedere dag douchen? En we moeten toch iedere dag een schone onderbroek aan?”
Regels gelden niet als iemand stervende is
Maar regels gelden niet als iemand stervende is. Het is beter om te kijken en voelen wat er op dat moment nodig is.
Alleen verzorgen als het niet anders kan tijdens het stervensproces
Misschien heb je zelf wel eens meegemaakt dat je een tijd in een zelfde houding zat. Bijvoorbeeld in de bioscoop. Je keek naar een film die lang duurde en toen stond je op. Dan merk je hoe stijf je lichaam voelt.
Eigenlijk zit je maar een paar uurtjes in dezelfde houding en toch heb je al pijn aan bijvoorbeeld je schouder of rug. De meeste mensen die stervende zijn, liggen de laatste dagen, weken of maanden in een bepaalde houding op bed.
Hoe korter je bij de dood komt, hoe minder mensen bewegen. Dus je kunt je voorstellen dat als wij dat al hebben na een paar uurtjes zitten, hoe een lichaam aanvoelt welke al twee dagen redelijk stijf in bed ligt. Op het moment dat wij dan gaan draaien, geeft dat pijn en irritatie. Puur dat bewegen, iemand uit die houding halen, geeft klachten. Dat wil je niet in de laatste uren/ dagen van het leven.
Er zijn echter situaties waarin mensen verzorgd móeten worden. Denk hierbij aan incontinentie van ontlasting of urine. Wat belangrijk is, zeker in die laatste paar uren van een mensenleven, is dat altijd twee personen deze verzorging doen.
Zo kun je de stervende zoveel mogelijk ontlasten. Je gaat geen hele verzorgingsbeurt meer geven, maar houdt het klein en simpel. Doe alleen wat op dat moment nodig is. Soms kan het net zo verfrissend zijn om met een washandje het gezicht schoon te maken of een beetje de mond schoon te maken.
Een schoon laken of een schone deken is ook heel erg fijn. Zeker als mensen in die laatste fase erg transpireren. Nog een kleine extra tip: Als blijkt dat de verzorging pijnlijk is, vraag dan zeker aan de arts of verpleging of er extra pijnstilling gegeven kan worden voor de verzorging start. Zo kan iemand daar minder last van ervaren.
Event “De dood is springlevend”
Heb je behoefte om je te verdiepen in verschillende perspectieven rondom sterven en rouw? Maar ook hoe je ernaar kunt kijken vanuit een zielsaspect; als we meer zijn dan ons lichaam?
Of ben je benieuwd naar bijna-doodervaringen?
Dan heb ik echt iets heel tofs voor jou. Vanaf 2 november geef ik vijf avonden een masterclass waarin ik gesprekken heb met internationale bekende gasten. Mensen die een enorme expertise hebben rondom palliatieve zorg, bijna-doodervaringen en het quantumveld.
Tevens nemen zij ons mee in hun gedachten over wat wij hier aan het doen zijn in dit leven en wat wij hier te brengen hebben. Er zit een enorme rijkdom in deze vijfdaagse masterclasses. Iedere avond is er om half acht een spreker aan de beurt die wordt geïnterviewd en jij hebt de mogelijkheid om deze mensen live vragen te stellen.
Gasten die wij verwelkomen zijn onder andere: Roy Martina, Bert Keizer, Chantalle Burgers, Irene Kersten en Winny Bos. Enorm veel expertise rondom die laatste levensfase. Net als vorig jaar belooft dit weer een enerverend event te worden. Voor “De dood is springlevend” zijn tickets verkrijgbaar op deze website. Ze kosten 97 euro, exclusief btw. Mocht je niet alle vijf avonden aanwezig kunnen zijn, is dat geen probleem. De masterclass wordt opgenomen en je hebt een heel jaar toegang om de opnames te bekijken. Leuk als jij er bij bent!