Hoe lang duurt het stervensproces?
Hoe lang duurt het stervensproces?

Hoe lang duurt het stervensproces?

De duur van een stervensproces is van meerdere factoren afhankelijk.

Je kunt hierbij denken aan:

  • Leeftijd
  • Gezondheid (hoe ernstig is de ziekte, in welk stadium is een ziekte en zijn er andere gezondheidsproblemen?)
  • Sociale omstandigheden
  • Angst/verzet tegen de dood

De mentale weerbaarheid van iemand speelt een rol. Is iemands levensmoe of heeft iemand mentale energie om door te gaan met het leven?


 Is er verzet? Of is er overgave?


Factoren zoals depressiviteit en eenzaamheid verkorten het leven.

 

Hoe lang duurt terminaal?

We spreken van een terminale fase als het vermoedelijke overlijden binnen 3 maanden plaats vindt. In de praktijk wordt deze term meestal gebruikt om de laatste 6 weken van iemands leven aan te duiden.  Afhankelijk van de verschillende symptomen is deze inschatting makkelijker of moeilijker te maken. Mensen met kanker gaan bijvoorbeeld geleidelijk achteruit. Mensen met long en hartproblemen kennen meer pieken (of dalen) in het stervensproces. Dit maakt inschatten van de levensduur onvoorspelbaarder.


 Hoe lang duurt de stervensfase?

Het is een van de meest gestelde vragen aan een sterfbed. “Hoe lang duurt het nog?”

De stervensfase verschillend van mens tot mens. Ieder heeft zijn tijd nodig om het leven los te laten, zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel. Er zijn wel een aantal symptomen die duiden dat het levenseinde nadert.

 Zowel lichamelijke als mentale functies nemen af. Vaak zie je ook dat mensen zich emotioneel afsluiten, naar binnen keren als het ware.


Organen en orgaanstelsels gaan minder goed werken. Je merkt dit bijvoorbeeld aan urine-incontinentie (het niet meer kunnen ophouden van urine), geen honger of dorst meer hebben, temperatuurwisselingen van het lichaam (warm& koud hebben).

Het bewustzijn verminderd. Stervende mensen reageren niet meer of reageren slaperig op aanraking of op geluid.


Als het sterven nadert neemt de urineproductie bijna geheel af, de urine is heel donker van kleur en riekt. De ademhaling verandert in de zogenoemde cheyne stoke ademhaling. Het gezicht verander van vorm; een doodsmasker. Mensen krijgen een spitste en bleke huid. De armen en handen voelen koud aan. Er kunnen lijkvlekken op de benen of andere plekken van het lichaam ontstaan. Hoe meer en duidelijker deze symptomen, hoe korter het moment van overlijden in de buurt is.

In de praktijk zie je dat deze symptomen soms een beetje toe en dan weer afnemen. Als een golfbeweging.


Hoe dichterbij iemand bij de dood komt hoe accurater een inschatting van overlijden kan worden gemaakt. Voor het overlijden kun je symptomen van een naderende dood waarnemen.

Hoe weetje of iemand stervende is? Je leest het in dit blog


Ondersteun je in het stervensproces? In deze gratis masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding onthul ik je praktische tips.


Jos
Door

Jos

op 07 Aug 2021

de mens wikt God beschikt

je zus
Door

je zus

op 10 Oct 2022

hahhahahahaaha

Reactie plaatsen

Op de hoogte blijven van (gratis) workshops en trainingen over stervensbegeleiding?