Cyanose en Blauwe Huid bij het Sterven: Wat is het en Waarom Treedt het Op?
blauwe verkleuring bij sterven

Cyanose en Blauwe Huid bij het Sterven: Wat is het en Waarom Treedt het Op?

Wat is Cyanose?

Cyanose, ook wel bekend als blauwzucht, is een medische aandoening waarbij de huid, slijmvliezen en soms de nagels een blauwachtige verkleuring krijgen als gevolg van een abnormaal zuurstoftekort in het bloed. Zuurstofrijk bloed is normaal gesproken helderrood, maar bij cyanose ziet het bloed er blauwachtig of paarsachtig uit door het gebrek aan zuurstof.

Cyanose

Ontstaan van Paarsblauwe Vlekken in de Laatste Levensfase

In de laatste levensfase kan het lichaam moeite hebben om het bloed goed rond te pompen. Het bloed zal zich voornamelijk nog voortbewegen in de torso en de hersenen, waardoor onder andere de ledematen, mond en neus geen bloed meer krijgen. Het bloed stroomt naar de essentiële organen, om in leven te blijven.

Hierdoor worden ze koud en ontstaan er paarsblauwe vlekken, ook wel 'circulatievlekken' genoemd. Dit symptoom gaat gepaard met het wegtrekken van de huidskleur, waardoor de persoon grauw en bleek wordt.

Cyanose en de Laatste Levensfase

 Mensen in de laatste levensfase kunnen een bleke of blauwachtige huidskleur ontwikkelen om verschillende redenen:

 1. Verminderde Bloedcirculatie: Naarmate het lichaam verzwakt, neemt de bloedcirculatie af. Dit betekent dat er minder zuurstofrijk bloed naar de huid wordt gepompt, wat resulteert in een blekere kleur.

 2. Lage Bloeddruk: In de laatste levensfase kan de bloeddruk dalen, waardoor de bloedtoevoer naar de huid wordt verminderd en de huid bleker wordt.

3. Ademhalingsproblemen: Mensen in de terminale fase kunnen problemen ervaren met ademhalen en zuurstofopname. Dit kan leiden tot een lager zuurstofgehalte in het bloed, waardoor cyanose optreedt, wat resulteert in een blauwachtige verkleuring.

4. Orgaanfalen: Wanneer organen niet goed functioneren, kan dit de circulatie en zuurstoftoevoer naar de huid beïnvloeden, resulterend in een bleke of blauwachtige kleur.

Hoewel veranderingen in de huidskleur zoals cyanose niet specifiek zijn voor de laatste levensfase en kunnen variëren afhankelijk van individuele omstandigheden en gezondheidstoestand, is het toenemen van cyanose een teken dat de gezondheid verder verslechterd. Ondersteun je in de laatste levensfase? Dan kun je hier een handige checklist downloaden, met belangrijke aandachtspunten op een rij.


blauwe verkleuring bij sterven

Blauwe lippen bij een stervende

Cyanose is een blauwe verkleuring van de huid door te weinig zuurstof in het bloed. Dit kun je vaak goed zien bij de lippen. De lippen zijn blauw en/of paars gekleurd, en lijken vaak smaller. Omdat de huid van de lippen erg dun is kun je dit goed waarnemen. De lippen kunnen ook stijf aanvoelen.

Donker paarse/ zwarte vlekken op de rug

Er kunnen donkerblauwe en zwarte plekken op de rug waarneembaar zijn, zeker wanneer een stervende langere tijd op de rug gelegen heeft. Doordat de bloedcirculatie verslechterd, zakt het bloed naar het zwaarste punt; in dit geval de rug.

Een naderende dood

Je weet dat de dood dichterbij komt wanneer er meer aanwijzingen komen voor de dood. De bleke, blauwe en garuwe verkleuringen van de huid. is één van deze tekens. Dit kun je bijvoorbeeld waarnemen bij de handen, vingers en nagels van mensen. Ook bij de voeten en tenen kan dit waarneembaar zijn (vaak de uiterste gedeelten van het lichaam).


Mijn naam is Diana Stassen en ik ben er om je te ondersteunen wanneer je zorgt voor je ongeneeslijk zieke dierbare in de laatste levensfase.

Els
Door

Els

op 18 Aug 2022

mooie uitleg over laatste fase van het leven

Ron Kallenbach
Door

Ron Kallenbach

op 17 Feb 2023

Dank je wel.

JJ Slagter
Door

JJ Slagter

op 03 Apr 2024

jullie hebben het over vlekken maar mij dochter heeft nu 2 dagen haar ogen voergoed toe maar haar gezicht is helemaal blauw .

Hermine
Door

Hermine

op 30 May 2024

Allereerst gecondoleerd met dit vreselijke verlies. Ik ben op 16 januari jl. niet mijn kind maar mijn man verloren. Ook bij hem verkleurde zijn gezicht en hals in de dagen na het overlijden en werden deze steeds blauwer. Nergens oorzaak hiervoor gevonden.

Reactie plaatsen

Op de hoogte blijven van (gratis) workshops en trainingen over stervensbegeleiding?