Symptomen van een naderende dood: Cyanose en lijkvlekken %%page%% |Ster in Zorg

Symptomen van een naderende dood: Cyanose en lijkvlekken

De laatste levensfase kan ook iets heel moois zijn. Ik wil eerlijk met je zijn. Ik wil zeggen dat het niet makkelijk is. Maar het hoeft ook niet heel eng te zijn. Daarom deze onderwerpen serie over symptomen van een naderende dood.

Je weet dat de dood dichterbij komt wanneer er meer aanwijzingen komen voor de dood. Een van deze symptomen worden in de volksmond lijkvlekken genoemd. Dit zijn witte of blauwe verkleuringen van de huid. Dat kun je bijvoorbeeld waarnemen bij de handen, vingers en nagels van mensen. Ook bij de voeten en tenen kan dit waarneembaar zijn (vaak de uiterste gedeelten van het lichaam).

Cyanose is een blauwe verkleuring van de huid door te weinig zuurstof in het bloed.

De lippen kunnen blauw gekleurd zijn, en lijken vaak smaller. Dit komt omdat de huid van de lippen erg dun is. Je kunt dan goed zien dat de bloedsdoorstroming minder is.

Er kunnen donkerblauwe en zwarte plekken op de rug waarneembaar zijn, zeker wanneer een stervende langere tijd op de rug gelegen heeft.

 

Mijn naam is Diana Stassen en ik ben er om je te ondersteunen wanneer je zorgt voor je ongeneeslijk zieke dierbare in de laatste levensfase.
Els
Door

Els

op 18 Aug 2022

mooie uitleg over laatste fase van het leven

Ron Kallenbach
Door

Ron Kallenbach

op 17 Feb 2023

Dank je wel.

Reactie plaatsen