Reutelende ademhaling bij sterven %%page%% - Symptomen van een naderende dood
Reutelende ademhaling bij sterven

Reutelende ademhaling bij sterven

Een reutelende ademhaling wordt veroorzaakt door een opeenhoping van vocht in de keel. Vaak zit het slijm 'vast' tussen de luchtpijp en de stembanden, vandaar dit naar klinkende geluid bij de ademhaling. De stervende heeft geen kracht meer om te hoesten en/of de prikkels om te hoesten zijn niet meer aanwezig.

Je hoort een (vervelend) geluid tijdens het in- en uitademen. Het wordt ook wel doodsreutel genoemd.

Voor de mensen die afscheid nemen en waken is dit een vervelend geluid. Weet echter dat deze reutelende ademhaling GEEN teken is van ademnood. Meestal is de stervende zelf in deze fase in een toestand van verminderd bewustzijn waardoor dit niet of nauwelijks wordt ervaren.

https://youtu.be/iZXkMW1fs0Q

https://youtu.be/DYpUQ1vRTm4

Wat kun je doen bij een reutelende ademhaling?

De lichaamshouding van de stervende veranderen of het draaien van het hoofd (als dit mogelijk is) kan helpen.

Vroeger werd weleens uitgezogen met uitzuig apparatuur. Dit wordt tegenwoordig nauwelijks meer toegepast omdat dit slijmproductie stimuleert en daardoor het probleem niet oplost, maar juist toeneemt.

Soms wordt er in overleg met de arts medicatie toegediend, die slijmproductie verminderen.

 

Mijn naam is Diana Stassen, en ik begeleid jou als je zorgt voor je ongeneeslijk zieke dierbare. Ik help je de laatste levensfase zo mooi mogelijk te maken. Wil je hierover met mij in gesprek voor persoonlijk advies? Ik geef je handvatten vanuit mijn ervaring en expertise. Je kunt een gratis telefonisch Bakkie Troost gesprek bij me boeken. Klik hier om een afspraak te plannen.

 
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down