Je bent zzp’er in de zorg en je wilt de thuiszorg zelf organiseren
Je bent zzp’er in de thuiszorg. Omdat je cliënten beter wilt helpen, omdat je de gang van zaken in de grote zorg organisaties beu bent. Je wilt meer vrijheid hebben. En je wilt (stiekem) meer verdienen dan je matige salaris in loondienst. Of misschien heb je wel andere beweegredenen. Enfin, je hebt de keuze gemaakt om anders te gaan werken of je overweegt deze te maken.
Ik snap je helemaal. Ik ben in 2006 begonnen als zzp’er in de thuiszorg. En ik zou nooit meer anders willen. De vrijheid om te kiezen wat je leuk vind, een beter salaris en meer tijd voor mijn cliënten. Zeker in de palliatieve terminale thuiszorg vind ik dit belangrijk.
Werken in de thuiszorg zonder tussenkomst van een bemiddelingsbureau
Je werkt in de thuiszorg en je wilt je eigen cliënten werven. Je wilt geen geld meer spenderen aan een bemiddelingsbureau. Je wilt het hef in eigen hand houden. Je bent tenslotte eigen baas. Niet alle regels van bemiddelingsbureau zijn handig voor jou.
Wellicht wil je zelfstandig werken of werk je al met een team zzp’ers. Gelijk heb je.
Bemiddelingsbureau’s kunnen voordelen hebben. Maar waarom zou je het niet zelf doen?
Korte lijntjes hebben met je cliënt, geen kosten aan bemiddelingsbureaus, zijn twee grote voordelen.
Vind je het teveel regelwerk om alles zelf te regelen dan is een zorgcoöperatie wellicht ook een optie. Je hebt de voordelen van een achterban en je staat er dus niet alleen voor, toch zijn al de wettelijke zaakjes goed geregeld. Heb je interesse in het werken van 24 uurs diensten in de terminale palliatieve thuiszorg? Kijk eens hier om ons team van Palliaterm te versterken.
Wil je toch liever volledig zelfstandig werken dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen als zelfstandige in de thuiszorg.
Wat heb je als zzp’er nodig in de thuiszorg?
Als je aan de slag gaat als zzp’er inde thuiszorg dan dien je een aantal zaken geregeld te hebben.
Het volgende dien je minimaal in orde te hebben als je aan de slag gaat als zelfstandige zorgverlener in de thuiszorg.
- Een VAR-verklaring
- Een beroepsaansprakelijkheid verzekering
- Een inschrijving bij de KvK. Je hebt een bedrijfsnaam nodig en een ondernemingsplan.
- Contract tussen jou en de je cliënt
- Zorgdossier (dat kan op papier of een elektronisch patiëntendossier)
- Voor sommige handelingen heb je diploma’s nodig. Zorg dat je bevoegd en bekwaam bent voor de handelingen die je doet. Je kunt hiervoor een scholingsplan maken. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maar ik zorg dat ik naast de trainingen en cursussen die ik interessant vind ieder 2 jaar mijn medische technisch handelen opnieuw volg.
- Een BIG registratie als je wilt werken als verpleegkundige
- Je dient je pensioen zelf te regelen. Ik heb me laten voorlichten door een boekhouder. Zij gaf me precies aan hoeveel geld ik iedere maand apart kan zetten en hoe dat op een fiscaal voordelige manier kan doen.
Hoe regel je de zorgindicatie in de thuiszorg?
Alleen die zorgindicatie regelen, dat is best wel een dingetje. Is je cliënt beter af met een PGB of toch maar ZIN (zorg in natura)? Ja, er zitten heel wat addertjes in het gras als je een zorgindicatie wilt gaat regelen. Verkeerde beslissingen kunnen nadelig zijn voor jou en je cliënt. Je kunt tijd of geld mislopen bij een foute inschatting. En dan heb ik het nog niet over de frustraties die daarbij aan alle kanten komen kijken. Uit onderzoek blijkt dat de meeste zzp’ers in de zorg vastlopen door de bureaucratie van de thuiszorg. In de workshop het geheim van een passende thuiszorg indicatie leer je binnen 2 uur alle ins en outs over thuiszorg regelen. Een handig hulpmiddel om de thuiszorg indicatie geregeld te krijgen is het gratis e-book in 9 stappen een passende indicatie.
Naast de keuze voor ZIN of PGB zijn er verschillende wetgevingen die de thuiszorg kunnen financieren. Ook daar kruipen heel wat adders door het gras. Het zijn gevaarlijke beestjes, want vaak zie je ze pas als het te laat is. Mijn beste advies; laat je goed voorlichten. Je zou niet de eerste zzp’er zijn die naar haar geld kan fluiten, terwijl wel de zorg geleverd is.
Het is dus van belang om te weten bij welk zorgloket je dient te zijn. En welke financierings vorm het beste geschikt is. In deze masterclass zet ik je alle optie op een rij.
Een PGB om de thuiszorg te financieren?
Een PGB heeft voor en nadelen om de thuiszorg te verlenen. Je kunt onder bepaalde voorwaarden een PGB krijgen in de ZVW, Wmo en in de Wlz. Helaas zijn er bij deze wetten verschillende voorwaarden en eisen waaraan een budgethouder moet voldoen. In deze video geef ik kort weer wat een PGB is en de voor- en nadelen hiervan.
Is de zorg van kortdurende aard? Dan raad ik je een PGB af, tenzij het voor palliatieve terminale zorg is. Een PGB kost best wel wat regelwerk en dat is niet altijd de moeite waard in je tijdsinvestering om de thuiszorg rond te krijgen. Bij palliatieve terminale zorg is meestal een PGB sneller geregeld, dan bij chronische zieken die thuiszorg nodig hebben.
Wie maakt de thuiszorg indicatie?
Afhankelijk welke thuiszorg er nodig is bepaalt of je thuiszorg ontvangt via de WLz, Wmo of de Zvw.
Afhankelijk bij welk loket je moet zijn om de thuiszorg te regelen, bepaalt wie de indicatie afgeeft. Volg je het nog 😉
De wijkverpleegkundige stelt de indicatie voor de ZVW (de zorgverzekeringswet). Dit dient volgens de regels een bevoegde HBO- verpleegkundige te zijn.
Een CIZ-medewerker geeft de toegang tot de WLZ indicatie en de WMO consulent geeft je toegang tot de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
Wil je precies weten hoe het allemaal in elkaar zet, zodat je geen zorgtijd misloopt? Dan is deze online masterclass een super oplossing om alle ins en outs over thuiszorg organiseren, indicatie regelen en het juiste loket vinden een uitkomst.
Valkuilen bij een zorgindicatie in de thuiszorg
Als je als zzp’er in de thuiszorg aan de slag gaat, zijn er een paar valkuilen bij de financiering.
Eigen bijdrages voor je cliënten kunnen ontzettend hoog zijn. Dat is bij ZIN precies hetzelfde, maar vergeet niet je cliënt hierover voor te lichten. De papieren lasten van de bureaucratie kunnen een dagtaak zijn. Regel jij dat of de cliënt of diens gewaarborgde hulp?
Een andere valkuil is dat de zorgindicatie datum later in gaat en de zorgverlening reeds is gestart. Er ontstaat een gat in de financiering. Wie vangt dat gat op? wie gaat de zorg betalen? Of ga je geen factuur sturen?
Heb je er als eens over nagedacht wat er gebeurt als je cliënt overlijdt terwijl nog niet al het papierwerk rondom de zorgindicatie rond is? Als zzp’er in de zorg ben je kwetsbaar. Maak hier op tijd goede afspraken over.
Voorkomen is beter dan genezen bij een zorg indicatie in de thuiszorg
Ik wil geen doemdenker zijn. Helemaal niet. Maar een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, zeiden ze vroeger. Of: regeren is vooruitzien. In ieder geval het is goed om je hierin te verdiepen. Je bespaart een hoop ellende, zoals tijdsverlies, inkomstenverlies en frustraties. In deze online masterclass zet ik je alles op een rij om een passende zorgindicatie te regelen en hoe je de meest voorkomende valkuilen voorkomt.