Grenzen stellen als je zorgt, als mensen afhankelijk van je zijn
Grenzen stellen als je zorgt,  als mensen afhankelijk van je zijn
zelfzorg als je zorgt
zelfzorg als je zorgt
03/23/2021
2 min

Grenzen stellen als je zorgt, als mensen afhankelijk van je zijn

03/23/2021
2 min

Ken je het verhaal van de Trial of the witches van Salem?

Het is een oud legendarisch verhaal over heksen. Ze onderzoeken of een vrouw een heks is, maar het verhaal heeft nooit een gelukkig einde voor de verdachte. Bekijk hier de video, want het verhaal geeft je hoogst waarschijnlijk inzichten hoe om te gaan met dilemma’s in je eigen leven.

Omgaan met dilemma’s als je zorgt

Wellicht ken je de dynamiek en dilemma’s in je eigen leven als je zorgt voor een dierbare of wanneer het je werk is?

Je moet een keuze maken tussen goed voor jezelf zorgen of goed voor de ander zorgen. De ander is afhankelijk van je, hoe los je dit op? Soms is de keuze makkelijk, maar soms is het minder eenvoudig.

Of juist doordat je (onbewust) stress ervaart maak je minder goede keuzes. Stress zorgt er namelijk voor dat je situaties niet goed meer kunt overzien. Het is een symptoom van stress, dat je minder goed kunt voelen en minder goed kunt nadenken.

Wellicht herken je de innerlijk dialoog. De vraagtekens die je hebt in sommige situaties als je zorgt.

  • Zou ik dit doen of zou ik dat doen?
  • Hoe maak ik een goede keuze?
  • Hoe weet ik  waar ik het beste aan doe?
  • Bestaat er eigenlijk wel een juiste keuze?
  • Hoe kom ik uit dit hamster wiel dat maar doordraait zonder einde?

Grenzen stellen als zorgverlener of als mantelzorger

In podcast Stervensgoed #22 filosofeer ik over dit onderwerp. Over keuzes maken (of juist niet maken). Het heeft alles te maken met grenzen stellen.
Waar ligt je grens?


Grenzen stellen als je zorgt, het klinkt zo gemakkelijk, maar in de praktijk als ander(en) afhankelijk van je zijn is dat best een uitdaging. Kun je kiezen voor jezelf als je moeder met dementie 20x per dag in paniek belt? Of ben je ongerust dat er iets gebeurt? Kun je kiezen voor jezelf als het superdruk is op de afdeling en iedereen de benen uit zijn lijf rent, terwijl je rust nodig hebt? Kun je dan je rust nemen zonder schuldgevoel of ren je mee? Het is vaak een innerlijk dilemma. In deze podcast filosofeer ik over deze vaak voorkomende dynamiek van innerlijk getouwtrek. Laat je me weten hoe jij hierin staat? Reageren kan onderaan in dit blog!

In de training Het is ook nooit goed, gaan we met concrete oefeningen aan de slag zodat je helderheid krijgt hoe je het beste met jouw persoonlijke situatie omgaat.

Het is ook nooit goed € 47,-  Tijdelijk € 17,- (inclusief BTW)

  • 75 minuten aan theorie en coachingsoefeningen zodat onbewuste inzichten worden onthult
  • Neem pen en papier bij de hand om aantekeningen te maken en zorg dat je een rustig plekje creëert om de oefeningen te ervaren.
  • De training is online, je kunt gelijk starten!

schuldig-voelen-mantelzorg

Reacties
Categorieën