Hoe praat je over het levenseinde? Tips voor moeilijke gesprekken
praten-dood
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
06/27/2024
1 min

Als je partner/moeder/bewoner niet wilt praten over het levenseinde

06/27/2024
1 min

Herken je dat? Je wilt een gesprek aangaan over het levenseinde of rouw, maar het loopt dood? (Sorry voor de goedkope woordgrap 😅).

Het is een gevoelig onderwerp, vaak taboe, en soms hebben we niet eens de woorden om uit te drukken wat we voelen. Het is ook (meestal) niet iets waar we dagelijks mee bezig zijn, en zulke gesprekken raken je persoonlijk.

Het kan enorm frustrerend zijn als je een gesprek wilt voeren met je ouder wordende ouders en zij reageren met opmerkingen zoals "Daar gaan we het niet over hebben," "Wil je me dood hebben?" of "Geef me straks maar een spuitje."

Aan dit soort antwoorden heb je natuurlijk niets. 🤷🏻‍♀️

Dit geldt ook voor gesprekken met je cliënten, patiënten en bewoners. Bovendien praat je met de ene persoon makkelijker dan met de andere vanwege een natuurlijke klik.

Wat nu? In deze Stervensgoed podcast aflevering deel ik belangrijke inzichten en concrete tips om te praten over de dood, het levenseinde of andere gevoelige onderwerpen.

Heb je ooit geprobeerd een belangrijk gesprek te voeren over het levenseinde en liep je vast? In deze aflevering duiken we in een van de meest uitdagende situaties: wat te doen als je partner, moeder, bewoner of cliënt niet wil praten over het levenseinde.

Luister hier.


👉🏻Je beluistert de podcast Stervensgoed ook via apple en Spotify

Liefs,

Diana

Verpleegkundige & oprichter van de Stervensgoed levenseinde doula opleiding

P.S. Liefdevol ondersteunen in de laatste levensfase? Download de gratis checklist met 100 aandachtspunten op een rij.

Vond je deze aflevering waardevol? Laat een review achter op Google, iTunes of Spotify. Jouw feedback helpt anderen om deze podcast te ontdekken en er ook baat bij te hebben.

Reacties
Categorieën