Hoe zorg je voor je stervende moeder?

Je moeder is ernstig ziek en je wilt met alle liefde voor haar zorgen. Je houdt van haar en je wilt het allerbeste voor haar. Dit is het laatste wat je voor haar kunt doen. Al denk je hier liever niet teveel over na. Het is een intense en verdrietig gewaarwording.

De gezondheid van je moeder wordt slechter

Je moeder wordt meer afhankelijk van de mensen om haar heen omdat haar gezondheid verder achteruitgaat. Je wilt er zijn voor je moeder. Met heel je hart voor haar zorgen. Dat is meer dan een prachtig gebaar. Je gaat een waardevolle tijd met haar tegenmoet. In dit blog help ik je hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Zorgen voor je stervende moeder

Misschien help je bij lichamelijke verzorging of, misschien schakel je er professionele hulp bij in. Zoals een thuiszorgorganisatie of een palliatief wijkverpleegkundige. Hier lees je welke zorg je thuis kunt verwachten wanneer je moeder terminaal ziek is. Hier lees je hoe je palliatieve thuiszorg regelt. Het is best spannend, want je wilt het zo goed mogelijk voor haar doen. Geen "fouten" maken en zoveel mogelijk comfort aan je moeder geven. Tegelijkertijd wil je het intiem en persoonlijk houden. (Met deze checklist vergeet je niets als je moeder thuis wil sterven.) Ik vertel je in onderstaande video over de meest gemaakte 'fout' in de palliatieve fase, en hoe je deze kunt voorkomen. https://youtu.be/nCDKig_WE2Y

Hoe ga je om met het stervensproces van je moeder?

Als de gezondheid van je moeder verder verslechterd wordt ze steeds afhankelijker van de hulp om haar heen. In de laatste fase van haar leven kunnen behoeften en wensen verschillen. Net als verschillende mensen andere behoeftes hebben, heeft iedere stervende ook ander behoeftes.

Ontkenning in de laatste levensfase

Misschien wil je moeder uitgebreid praten over haar laatste levensfase. Of misschien ontkent je moeder de situatie compleet. Je herkent dit bijvoorbeeld als je moeder bezig is met een vakantie te plannen of een volgende medische behandeling aan het plannen is terwijl dit niet meer mogelijk is. Ontkenning is normaal  in de rouwverwerking. Je moeder weet ergens diep van binnen dat ze stervende is, maar een beschermingsmechanisme treedt in werking. Het is een manier van omgaan met een heftige situatie, die je (nog niet) kunt accepteren. Onze mind is er heel goed in om ons zelf als het ware voor de gek te houden. In een gratis telefonisch Bakkie Troost gesprek kan ik je advies geven hoe je het beste omgaat met deze situatie. 

Als je moeder terminaal ziek is, dan is dit mijn beste advies

Verschillende aspecten spelen een rol als je zorgt voor je moeder die ongeneeslijk ziek is. Emotionele vraagstukken, praktische vraagstukken, financiële vraagstukken, familiare vraagstukken, om maar eens wat te noemen. Er spelen persoonlijke vragen mee zoals: doe ik het wel goed? En praktische vragen als je zorgt in de laatste levensfase:

  • Wat kan ik nu beste doen om comfort te bieden?
  • Waar ligt prioriteit?
  • Hoe kan ik het beste handelen?
  • Wacht ik af? Of neem ik initiatief?
  • Hoe ga ik om met onenigheid in de familie?
  • Hoe ga ik om met tegenstrijdige wensen van mijn moeder?
  • Hoe zorg ik goed voor mijn moeder en blijf ik tegelijkertijd overeind?

Het belangrijkste advies dat ik je kan meegeven is: zorg voor rust. Geef rust prioriteit. Rust helpt enorm in de laatste levensfase. Je moeder heeft rust nodig, dit draagt bij aan het welbevinden en comfort van je moeder. Stress (angst) zorgt juist voor bijvoorbeeld verhoging van pijn. Terwijl rust zorgt voor vermindering van pijn. Persoonlijk geloof ik dat een ziel rust nodig heeft om het lichaam op een fijne manier te verlaten. https://youtu.be/K3zS9sLNLSw

Hoe kun je het beste rust brengen als je moeder ongeneeslijk ziek is?

Een plan van aanpak hebben geeft jou en je naasten houvast en rust. Vraag aan jezelf en zeker ook aan je moeder: Wat is belangrijk? Waar heb je behoefte aan? Deze checklist geeft je een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten in de laatste levensfase. In de checklist staan vragen die je niet mag vergeten te stellen, wanneer je rust en comfort wilt brengen voor je moeder in het stervensproces. Met antwoorden op deze belangrijke vragen van de checklist kun je een plan van aanpak maken. Klinkt misschien een beetje zakelijk, maar het gaat je echt helpen. Vertrouw me of test de checklist gewoon zelf uit. Maak een plan van aanpak in overleg met zorgprofessionals zoals je wijkverpleegkundige en je (huis)arts. Een plan van aanpak zorgt voor structuur en houvast. Wanneer je overmand wordt door emoties zoals verdriet, boosheid en machteloosheid is een plan van aanpak als een ster in het noorden. Hier doe je inspiratie op als je niet weet wat je moet doen met je emoties. Stel prioriteiten samen met je moeder die bijdragen aan rust. Heb de moed en kracht om een moeilijk gesprek met je moeder aan te gaan voordat het te laat is. 



In de gratis masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding deel ik je belangrijke inzichten als je ondersteunt in de laatste levensfase