Kan iemand wakker worden tijdens palliatieve sedatie?
Kan iemand wakker worden tijdens palliatieve sedatie?

Kan iemand wakker worden tijdens palliatieve sedatie?

Ja dat kan.

Het is afstemmen op de gezondheid van de cliënt of patiënt welke dosering van medicijnen er dient te worden gegeven. Dat is niet gemakkelijk omdat de gezondheid en het lichaam sterk aan het veranderen is.

Soms zijn er momenten dat mensen minder diep in slaap zijn dan andere momenten. Soms gebeurt dit ook bewust. Ook is er de mogelijkheid om 'snachts meer medicatie te geven waardoor mensen dieper slapen. Overdag komt men met minder medicatie toe, en is diegene meer bij bewustzijn.

Een te hoge dosering kan juist vervelende bijwerkingen geven zoals toename van onrust en/of een delier. Een te lage dosering kan onvoldoende de klachten maskeren en daarom het lijden te weinig verlichten. Het kan even duren voordat de juiste dosering is gevonden.
Inezbuitenkamp
Door

Inezbuitenkamp

op 12 Jun 2021

Mijn man kreeg zijn sedatie s,morgens om 11.15 uur. S,nachts waarschijnlijk te veel gekregen waardoor hij een delier kreeg en raar aan zijn einde kwam vond ik. S,morgens om 5.05 overleden. Ik kies zelf denk ik niet voor sedatie omdat ik het een nare ervaring vond.

Ronald
Door

Ronald

op 09 Mar 2024

“Ja, dat kan” Daar wil ik dan een duidelijkere beeld van geven door de ervaring met m’n vader. Gisterochtend sedatie ingezet en t/m de volgende ochtend 5 x alert wakker geweest, waarbij m’n vader zelf vannacht de alarmknop heeft ingedrukt.

Reactie plaatsen

Op de hoogte blijven van (gratis) workshops en trainingen over stervensbegeleiding?