Page content

Is palliatieve sedatie eng?

Is palliatieve sedatie eng?

Voor de toeschouwers is palliatieve sedatie vaak heftig om mee te maken. Je wordt geconfronteerd met het lijden en de dood.

Enerzijds kan het rust geven omdat diegene minder of geen pijn meer ervaart. Anderzijds gaat de lichamelijke aftakeling van het lichaam verder door. Er treedt vaak vermagering op en een reutelende ademhaling. Het kan gevoelens van machteloosheid, afschuw, verdriet en pijn oproepen. Het proces geeft een moeilijk te verteren beeld vaak met vervelende klinkende geluiden. Het uiterlijk van diegene die gesedeerd wordt veranderd aanzienlijk. Je kan bijvoorbeeld een waas over de ogen zien. Soms gaan de ogen niet helemaal meer dicht en kun je weggedraaide oogpupillen waarnemen.

 

Ondanks de aanblik wellicht verre van prettig is kan de beleving van de stervende anders zijn. De stervende kan bijvoorbeeld rustig en vredig slapen, terwijl als omstander alleen gelet wordt op een vermagerd en ingevallen gezicht.

Probeer door deze enge aanblik heen te kijken om te ervaren welke gevoelens of emoties de stervende ervaart. Is dit rust? Is dit onrust? Is dit vredig of juist niet? Baseer hierop eventuele acties in overleg met de arts.

 

Comment Section

0 reacties op “Is palliatieve sedatie eng?

Plaats een reactie


*