Is palliatieve sedatie eng?
Is palliatieve sedatie eng?

Is palliatieve sedatie eng?

Voor de toeschouwers is palliatieve sedatie vaak heftig om mee te maken. Je wordt geconfronteerd met het lijden en de dood.

Enerzijds kan het rust geven omdat diegene minder of geen pijn meer ervaart. Anderzijds gaat de lichamelijke aftakeling van het lichaam verder door. Er treedt vaak vermagering op en een reutelende ademhaling. Het kan gevoelens van machteloosheid, afschuw, verdriet en pijn oproepen. Het proces geeft een moeilijk te verteren beeld vaak met vervelende klinkende geluiden. Het uiterlijk van diegene die gesedeerd wordt veranderd aanzienlijk. Je kan bijvoorbeeld een waas over de ogen zien. Soms gaan de ogen niet helemaal meer dicht en kun je weggedraaide oogpupillen waarnemen.

 

Ondanks de aanblik wellicht verre van prettig is kan de beleving van de stervende anders zijn. De stervende kan bijvoorbeeld rustig en vredig slapen, terwijl als omstander alleen gelet wordt op een vermagerd en ingevallen gezicht.

Probeer door deze enge aanblik heen te kijken om te ervaren welke gevoelens of emoties de stervende ervaart. Is dit rust? Is dit onrust? Is dit vredig of juist niet? Baseer hierop eventuele acties in overleg met de arts.

 
Janine
Door

Janine

op 28 Apr 2021

Goedemorgen, Al heel lang, sinds mijn man overleed in februari 2020, twijfel ik of mijn man zonder lijden is gestorven. Mijn man had 12vingerige darmkanker en zijn lever was 2x zo groot. Toen hij stierf werd hij even helemaal geel in het gezicht wat daarna weer verdween. De huisarts vond het niet nodig om pijnstilling te geven daar mijn man gesedeerd was. Ze zei dat hij zo diep weg was dat hij niets meer voelde. Maar mijn man heeft enorm liggen zweten en ook al was hij op de Donderdagmiddag om 1700 uur in slaap gebracht, heeft hij op Vrijdag één keer een geluid gemaakt..iets van \'Huh!!\' Buiten het feit dat ik me naar schrok, ben ik achteraf gaan twijfelen of hij pijn had en dat wellicht duidelijk probeerde te maken. Kunt u me wat helderheid verschaffen in deze? Vriendelijke groet, Janine

Reactie plaatsen

Op de hoogte blijven van (gratis) workshops en trainingen over stervensbegeleiding?