Workshop Minder angst & pijn; ontspanningstechnieken palliatieve zorg

Wil je pijn en angst verminderen en comfort bevorderen?

Gebruik ontspanningstechnieken in de palliatieve fase

Herken je dit:

 1. Je cliënt/familielid /bewoner ligt op bed en heeft grote ogen, gespannen kaken en een harde gezichtsuitdrukking. Zijn handen en armen bewegen in de lucht onrustig op en neer. Je kijkt ernaar en je voelt je machteloos. Je wilt iets doen. Maar wat? Alles loopt volgens medisch plan, maar de onrust neemt alleen maar toe.
 2. Je herkent misselijkheid/ verwardheid (delier?) / obstipatie bij je cliënt/bewoner of familielid als bijwerking van grote hoeveelheden (pijn) medicatie. Aan de ene kant ben je blij dat er medicatie is om pijn en angst te verminderen. Aan de andere kant besef je dat de medicatie ernstige bijwerkingen geeft waardoor diegene zich alleen maar slechter voelt. Weg kwaliteit van leven. De bijwerkingen zijn bijna erger dan de kwaal. Hoe kun je de bijwerkingen verminderen?
 3.  Een cliënt/bewoner/familielid slaapt slecht; de spanning en stress is groot vanwege zorgen over de gezondheid (en de naderende dood). Er is onrust. Spanningen lopen op en irritaties ontstaan door oververmoeidheid. Zelf heb je (enige) ervaring met yoga/ meditatie/ visualisatie/ ontspanningsoefeningen. Dit geeft je rust. Dat gun je de ander ook. Maar hoe dan?
 4. Een cliënt/patiënt/bewoner heeft (onverklaarbare) pijn. Medicatie is verstrekt, maar helpt niet voldoende. De cliënt /bewoner/ familielid heeft weerstand om nog meer medicatie in te nemen. De hoeveelheid pillen is een ontbijt op zich. Je staat met je rug tegen de muur als je wilt helpen.
 5. Je weet zeker dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Het frustreert dat holistische zorg bijna niet terug te vinden is in de dagelijkse zorgpraktijk. Je mist concrete handvatten om het zelf op te pakken. Hoe kaart je dit aan bij de cliënt? Je bent een beetje bang dat mensen dit misschien 'raar' vinden of dat het niet gepast is.
 6. Medische zorg is belangrijk, maar zorgen voor iemand die stervende is, is zoveel meer dan dat. Je hebt aandacht voor de mens en zorgt van hart tot hart. Je wilt echt het verschil maken. Je gunt iedereen een waardig en vredig sterfbed. Je wilt zoveel meer betekenen in de (palliatieve) zorg, maar je weet niet precies wat en hoe. 


Hoe zou het voor je zijn als:

 •  Als je precies weet wat je kunt doen om onrust te verminderen. Je voelt jezelf minder machteloos en weet met vertrouwen wat je kunt doen om te helpen met als resultaat dat de cliënt/ bewoner/ familielid een diepe rust ervaart.
 • Als je natuurlijke tools hebt die angst en pijn verminderen en rust brengen zonder dat je te maken hebt met vervelende bijwerkingen voor je cliënt/ bewoner/ familielid. Je kunt bijwerkingen verminderen omdat er minder of geen medicatie nodig is. De kwaliteit van leven neemt hierdoor toe.
 • Als je precies weet hoe je ontspanningsoefeningen op een laagdrempelige manier aanbiedt zodat de ander beter slaapt. Met als gevolg een heerlijke nachtrust en minder stress en frustratie overdag.
 • Als je werkzame alternatieven kunt aanbieden aan mensen die pijn ervaren, zodat de pijn afneemt.  Cliënten/ familieleden/ bewoners hoeven niet met tegenzin medicatie te slikken omdat ze een andere optie weten.
 • Als je jouw visie (lichaam en geest beïnvloeden elkaar) gebruikt om klachten te verminderen van je cliënt/ bewoner/ familielid op een natuurlijke manier. Én je dit met zelfvertrouwen op een ontspannen manier voor elkaar krijgt. 
 • Als je daadwerkelijk het verschil maakt door een bijdrage te geven aan een waardig en vredig sterfbed omdat je concrete handvatten hebt wat je kunt doen op een natuurlijke manier.

Dat alles is ook voor jou mogelijk wanneer je de online workshop Minder angst en pijn met ontspanningstechnieken (in de palliatieve zorg) volgt.


Na het volgen van deze online workshop:

 • Weet je wat je kunt doen om angst en pijn te verminderen met behulp van ontspanningstechnieken
 • Weet je hoe en wanneer je deze technieken kunt toepassen
 • Beheers je een krachtige oefening die pijn en angst verminderd


Praktische informatie

 • Datum en tijd: dinsdagavond 3 november 2020 om 19.30 (ongeveer 90-120 minuten)
 • Deze online workshop kun je gewoon thuis volgen vanaf je luie stoel achter je PC of tablet (geen ingewikkelde technische kennis noodzakelijk)
 • De workshop wordt live gegeven dus je kunt vragen stellen.
 • Kun je er niet bij zijn, dan kun je de workshop later terugkijken (eventuele vragen kun je vooraf indienen)
 • De investering van de online workshop bedraagt slechts € 27,- i.p.v. €47,-

Wil je angst en pijn verminderen zonder medicatie?

Dit zeiden je voorgangers over de workshop

Vanessa Li-Fo-Sjoe

Vanessa over de workshop omgaan met verdriet en verlies.

 

Ik vond de workshop heel fijn omdat ik bevestiging kreeg dat ik er niet ver naast zit hoe ik mensen begeleid in mijn werk.

Vooral de herkenning van de rouwtaken gaf me vertrouwen in mijn eigen verlieservaring en hoe ik ermee omga. Ik verloor mijn vader 6 jaar geleden en ik mis hem nog steeds op bepaalde momenten heel erg. Bepaalde dagen herdenk ik mijn vader extra.

Het is een eyeopener dat er meerdere mensen blijken te zijn die soortgelijke emoties hebben na het verlies van een dierbare. Mijn emoties zijn niet vreemd. Mindblowing hoe ik mezelf herken in de rouwtaken. Van rust ervaren tot hele heftige emoties ervaren. Het is hoe ik het ervaar in mijn leven. Dat geeft me bevestiging en vertrouwen. Ik raad deze workshop aan voor mensen die een verlieservaring hebben meegemaakt om inzicht te geven hoe rouw werkt.

 

www.vanessabegeleiding.com

Els Verheijen (trainer/coach en loopbaanadviseur) bij Sacrecola

Els over de online workshop rouw en verdriet.


Rouw en verdriet kunnen een zwaar onderwerp zijn, maar in deze training is het luchtig en met humor gebracht. Uit de manier van presenteren blijkt je deskundigheid; rustig en doorspekt met voorbeelden uit de praktijk. Het geeft vertrouwen dat de theorie doorleefd is.

Als loopbaanadviseur werk ik met mensen die tegen allerlei zaken in het leven aanlopen. Regelmatig is het een combinatie van werk en verdriet zoals een eerder overlijden. Fijn vond ik de concrete tips. Wat zeg je wel? Wat zeg je niet? Ik kreeg heel praktische handvatten hoe ermee om te gaan als mensen rouwen.

Ook online leren bevalt prima. Het scheelt reistijd, is beter voor het milieu en is makkelijk vanaf thuis te volgen.

Ik zou de training zeker aanraden als je zorgt voor je naaste (mantelzorgers) en voor zorgverleners. Het is goed om de signalen te herkennen en het effect van rouw en verdriet op jezelf en anderen. De training is een compleet verhaal dat overzicht geeft over rouw en verdriet. Heel prettig.


www.sacrecola.nl

Vera
Vera Breukers

Vera Breukers over de workshop troost bieden bij rouw en verlies.

 

Ik vind de manier waarop de workshop wordt geven erg prettig. Een combinatie van nuchterheid en betrokkenheid.

Goed voor te bereiden op verlies in vele vormen, waardoor ik er beter mee kan omgaan. Daar ben ikzelf bewust mee bezig, dit valt in deze workshop mooi samen.

Rouw is hard werken, dat wist ik al, maar zo’n workshop brengt weer alles naar de oppervlakte. Het heeft mijn kennis opgefrist.  Ik word bevestigd waar ik meer bezig ben, dat is heel fijn.

Het gaat over bewustwording waar het écht om draait in het leven.

Eigenlijk zou de workshop verplicht moeten zijn voor alle zorgprofessionals. Zodat zorgverleners voldoende kennis hebben hoe rouw en verdriet werkt. Het geeft verdieping in je werk als professional. Daarnaast zou het ook mooi zijn voor vrijwilligers en medewerkers van een hospice. Ik denk dat je een bevoorrecht mens bent als je in alle rust afscheid kunt nemen.

Als diegene die gaat ‘vertrekken’ in rust afscheid neemt, maakt dat een enorm verschil. Ook voor de mensen die achterblijven. Dat is echt heel belangrijk.

Online Workshop: Angst en pijn verminderen met ontspanningstechnieken in de palliatieve fase

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Wat zijn ontspanningstechnieken?
 • Werkt dat nou echt om pijn en angst te verminderen?
 • Yoga Nidra
 • Hypnose technieken
 • Mindfulness
 • Visualisatie technieken
 • Meditatietechnieken
 • Krachtige oefening om rust te bevorderen en pijn en angst te verminderen

In deze workshop vind je informatie die NIET op het internet te vinden is, omdat de kennis is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring als stervensbegeleider, hypnotherapeut en palliatief-wijkverpleegkundige.

€ 47-

€ 27,-

Wil je ondersteunen bij angst en pijn?

Online Workshop: Minder angst en pijn in de palliatieve fase door ontspanningstechnieken

Er zijn maximaal 25 plaatsten beschikbaar in deze online workshop. Vol = Vol. Wil je zeker zijn van je plek? Reserveer nu je plek. Je plek is gereserveerd als de betaling rond is.

 • Q & A

  Is er voorkennis nodig voor deze online workshop?

  Nee, iedereen met interesse in het onderwerp kan deze online workshop volgen. Meestal nemen mantelzorgers, cliënten, geïnteresseerden in het onderwerp en zorgverleners deel aan de workshop. Soms zitten er ook coaches bij.

  Kan ik deze workshop opgeven als kosten bij de belastingdienst?